Din mailurile primite, comentariile lasate la articolele despre zborurile mele cu burtica si intrebarile pe care mi le-au pus mamicile la evenimentele si intalnirile cu cititoarele am selectat patru intrebari care par sa stea pe buzele viitorilor parinti cu dor de duca. Se refera la cat de sigur e sa zbori in timpul sarcinii, ce riscuri iti asumi cu o astfel de calatorie si cum poti sa tii sub control aceste riscuri.

Am trimis intrebarile mai multor medici, iar Dr. Catalin Bosoanca, medic specialist obstetrica-ginecologie, Metropolitan Hospital, Dr. Corina Chisu, medic primar obstetrica-gineoclogie, Centrul Medical Medsana si Dr. Simboteanu Snejana, medic specialist obstetrica – ginecologie, Hyperclinica MedLife Constanta au avut amabilitatea sa-mi raspunda.

Care sunt principalele riscuri la care se expun viitoarele mame atunci cand merg cu avionul in timpul sarcinii?

Dr. Catalin Bosoanca: Principalele riscuri ale zborului cu avionul nu includ, paradoxal, trecerea prin acel dispozitiv de depistare a obiectelor metalice, ci sunt legate mai degraba de diferenta de presiune. Aceasta are, teoretic, o influenta in ruperea membranelor in cazul depresurizarii cabinei. Mai amintesc si de lipsa de asistenta la nastere/avort deoarece nu intotdeauna exista personal calificat la bord. In plus, tot teoretic vorbind, exista un risc al zborurilor transatlantice in primul trimestru de sarcina caci se considera ca un zbor de cinci ore la 10 km altitudine echivaleaza, ca si doza de radiatii, cu o radiografie.

Dr. Corina Chisu: Calatoria ocazională cu avionul este sigură și este permisă până la 36-37 săptămâni, pentru sarcinile monofetale sau până la 30-32 de săptămâni, pentru sarcinile multiple. Nu se recomandă calatoriile mai lungi de 4-5 ore în cazul gravidelor cu sarcina avansată, iar unele companii aeriene chiar interzic acest lucru.

Datorită variațiilor de presiune ce apar în timpul zborului cu avionul, cele mai frecvente simptome sunt dureri articulare, tulburări de auz, vertij, presiune la nivelul capului, greață accentuată în special în primul trimestru de sarcină. Nu s-a demonstrat că zborul cu avionul ar crește riscul de naștere prematură, ruptură prematură de membrane sau dezlipire de placentă.

Cel mai important risc este cel tromboembolic având în vedere că zborul cu avionul în sine reprezintă un factor de risc pentru tromboza venoasă profunda prin imobilizare prelungită și prin lipsa de spatiu de mișcare, la care se adaugă și starea de graviditate.

Dr. Simboteanu Snejana:
Radiatiile cosmice in primul trimestru de sarcina
In primul trimestru de sarcina se produc cele mai mari tulburari si transformari in organism, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. In aceste trei luni embrionul se dezvolta intr-un ritm rapid, timp in care tesuturile si organele se formeaza si se maturizeaza. Se trece de la etapa de embrion la fat. De aceea, ar fi foarte important sa nu ne expunem chiar si la o cantitate mica de radiatii cosmice.

Riscul de declansare a nasterii premature
In timpul zborului pot aparea tot felul de incidente imprevizibile, cum ar fi turbulentele, iar un traumatism al abdomenului poate declansa un risc de nastere prematura.

Tromboza venoasa profunda
Este cea mai grava complicatie care poate aparea. Graviditatea se asociaza in mod normal cu hipercoagulabilitatea fiziologica, menita sa limiteze sangerarea post partum.

In cazul zborurilor mai lungi, daca stati nemiscata pe scaun exista riscul de a dezvolta tromboza venoasa profunda a membrelor inferioare. Pentru a preveni eventualele probleme este indicat sa faceti cateva exercitii usoare sau sa va ridicati la fiecare jumatate de ora, sa mergeti pe culoarul aeronavei. De asemenea, un alt aspect foarte important pe care ar trebui sa il aveti in vedere este hidratarea.

Imposibilitatea primirii ajutorului de urgenta
Personalul aeronavei este instruit sa acorde ajutor de urgenta gravidei, insa exista riscul ca nasterea sa aiba loc chiar in incinta aeronavei, fara medic sau asistenta de specialitate.

Calatoria cu avionul in conditii normale de zbor nu poate duce la pierderea sarcinii.

Cum pot fi ele reduse sau tinute sub control? Zborul cu avionul poate duce la pierderea unei sarcini?

Dr. Catalin Bosoanca: Prin limitarea zborurilor inutile, evitarea zborurilor lungi pe cat posibil. Majoritatea companiilor aeriene limiteaza oricum accesului la aceasta metoda de deplasare a gravidelor cu o sarcina mai avansata de 28 saptamani. Pentru a putea zbura, trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca in caz de urgenta avionul va ateriza pe cel mai apropriat aeroport, iar gravida va plati aterizarea.

Calatoria cu avionul in conditii normale de zbor nu poate duce la pierderea sarcinii.

Dr. Corina Chisu: Pentru a reduce acest risc se recomandă ca gravida să poarte ciorapi compresivi, să își modifice poziția la fiecare jumătate de oră, să se hidrateze corect.

În cazul gravidelor cu risc tromboembolic mare (varice membre inferioare sau pelvine, trombofilie, sindrom antifosfolipidic, obezitate etc) se va administra heparină cu greutate moleculară mică în doză profilactică în ziua zborului și cateva zile după.

Aspirina în doze mici poate fi administrată și ea profilactic începând din ziua calatoriei, tinând cont de vârsta sarcinii.

Dr. Simboteanu Snejana: De obicei, aceste riscuri pot fi reduse prin evitare zborului cu avionul in primul trimestru de sarcina si in cel de-al treilea. Primul trimestru de sarcina este o perioada cu risc ridicat de avort spontan, indiferent daca zburati cu avionul sau nu. In al treilea trimestru exista riscul ca nasterea sa se produca in avion. Cea mai optima perioada pentru a zbura cu avionul ar fi al doilea trimestru de sarcina. Iar pentru ca aceasta calatorie sa fie cat mai usor de suportat, ar trebui sa va imbracati cat mai comod, sa nu purtati tocuri, fiindca s-ar putea sa stati in picioare o perioada mai lunga de timp, sa va asigurati ca aveti la dumneavoastra destule lichide si sa va hidratati cat mai bine. Sa va ridicati si sa va plimbati cat mai des pe parcursul zborului.

bali_avion)adriana
Saptamana 15 de sarcina, zbor Bucuresti – Bali. 

In ce situatie o viitoare mama ar trebui sa evite zborul cu avionul?

Dr. Catalin Bosoanca: Dupa varsta de 28 saptamani.

Dr. Corina Chisu: Există situații în care călătoria cu avionul la gravide este contraindicată și anume în contextul unei patologii materne sau obstetricale după cum urmează: hemoragie obstetricală, anemie severă, astm bronșic, obezitate severă, sindrom nefrotic, antecedente de tromboză venoasă profundă, fracturi în primele zile de la imobilizare în aparat gipsat, situații în care riscul materno-fetal este prea mare chiar și în prezența unor măsuri profilactice adecvate.

Dr. Simboteanu Snejana: In cazul viitoarelor mamici suspecte de a dezvolta tromboza venoasa profunda, a celor cu hipertensiune arteriala, deoarece acest lucru poate duce la riscul unei nasteri premature, precum si a celor care au prezentat avorturi spontane in antecedente.

Scanarile de securitate din aeroport nu sunt periculoase fiindca nu se folosesc raze X.

Viitoarele mame ar trebui sa fie ingrijorate de nivelul de radiatii la care expun fatul in timpul zborului? Cat de periculoase sunt scanarile de securitate din aeroporturi pentru fat?

Dr. Catalin Bosoanca: Da, ele trebuie sa fie informate. Scanarile de securitate nu sunt deloc periculoase, nu folosesc Raze X.

Dr. Corina Chisu: Călătoria ocazională cu avionul este sigură pentru făt și mama din punct de vedere al expunerii la radiații cosmice. Doza de radiații la nivelui body-scanner-ului din aeroporturi este neglijabilă și nu se impune evitarea scanării de securitate a gravidelor.

Dr. Simboteanu Snejana: Nivelul radiatiilor ar trebui sa ingrijoreze viitoarele mamici, insa acest lucru depinde de durata zborului si de altitudine. Ar fi bine bine de evitat zborurile pe distante mai mari de trei ore si la altitudini mai inalte, fiindca cu cat se zboara la altitudini mai inalte creste si nivelul radiatiilor. Scanarile de securitate din aeroport nu sunt periculoase fiindca nu se folosesc raze X.

aeroport_Bucuresti
La Otopeni, asteptand zborul Bucuresti – Dublin.

In loc de concluzie

La prima sarcina, Dr. Mihaela Bujor, medic specialist obstetrica – ginecologie la Spitalul Clinic Malaxa, mi-a zis de la inceput: sarcina nu e o boala! Si n-a avut nimic de obiectat, cat mi-a urmarit sarcina, la zborurile frecvente pe care le-am efectuat in perioada respectiva.

La a doua sarcina, cand m-am dus la primul consult cu Dr. Marius Romila, medic specialist obstetrica – ginecologie la Regina Maria, eram prin saptamana 13. I-am zis ca urmeaza sa plec in Bali in vreo doua saptamani si l-am intrebat daca crede ca e vreo problema. Mi-a zis ca nu si m-a linistit apropos de impactul unei toxiinfectii alimentare asupra fatului. (da, asta era principala mea grija, nu zborul de peste 20 de ore adunate) In decembrie, gravida in saptamana 27, m-am dus la el si i-am zis ca plec in cateva zile in Mexic. Crede ca e vreo problema? M-a intrebat daca zbor dintr-o bucata. I-am zis ca nu, am trei zboruri. Mi-a recomandat doar sa-mi iau ciorapi care sa scada riscul trombozei si m-a intrebat daca vreau sa-mi dea vreo adeverinta pentru compania aeriana.

Asta nu inseamna ca nu mi-am asumat niste riscuri, mai ales cu zborurile lungi si cred ca e important sa le cunoastem, sa ne informam inainte de a pleca la drum si sa ne ascultam si intuitia.

Fiind o fire mai relaxata, mi-am ales doctori care sa se potriveasca felului meu de a fi. Altfel ar fi fost un frecus continuu, generator de stres. Dupa cum probabil ca ati vazut citind raspunsurile specialistilor, exista abordari diverse cand vine vorba de zborurile in timpul sarcinii. Unei viitoare mamici care-si face multe griji cred ca i-ar prii mai bine un doctor care vrea sa o fereasca de orice risc, oricat de mic. Si daca tot isi face atatea griji, cred ca ar fi mai linistita sa stea acasa si sa se relaxeze. Ar avea o stare de spirit mai buna, i-ar fi si lui bebe mai bine in burtica. Eu m-as simti ca un leu in cusca si sunt sigura ca frustrarile mele s-ar transmite mai departe 🙂