La trei ore de Bucuresti, in nord estul Bulgariei, se afla un loc aproape necunoscut romanilor, cu o energie speciala. Pentru americanii si japonezii care vin acolo, Madara e o zona cu nivel energetic similar celui din Peru sau Tibet. Pentru bulgari, e locul in care sta sculptat pe-o stanca calaretul de la Madara, bazorelief medieval inscris in Patrimoniul UNESCO. Pentru noi, parinti de doi copii in cautare de locuri faine, a insemnat intalnirea cu o vila superba – Villa Bulgara Eco – si cateva atractii care le-au captat atentia domnisoarelor noastre mai mult decat ne-am fi asteptat.
Astazi vreau sa va povestesc de vila, urmand ca zilele urmatoare sa va spun si ce-am vizitat prin zona in caz ca va hotarati si voi sa alegeti Madara ca destinatie de weekend.
Cum sunt camerele
Povestea Vilei Bulgara Eco e una tare simpatica. Petia si sotul ei erau in cautarea unei case de vacanta suficient de mare cat sa le gazduiasca prietenii cand veneau in vizita. Au multi prieteni asa ca s-au oprit la o fosta ferma cu doua nivele si o curte generoasa. Au renovat-o si in scurt timp s-au trezit ca in loc de casa de vacanta au un mic hotel 🙂 Fiica lor e arhitect, ei au background artistic si legaturi cu tarile nordice, iar asta a avut o influenta mare in felul cum arata vila in prezent.
Fiind vorba de o fosta ferma, au fost nevoiti sa se descurce cu structura existenta. Au adaugat bai in fiecare camera si-au folosit spatiu cat de ingenios au putut. Camerele au fiecare decorul ei. Cea in care am stat, camera lavandei (junior suite), avea un pat dublu, o canapea extensibila, o masa cu frigider incorporat si-un dulap. In baia micuta nu exista cabina de dus, ci o perdea care proteja wc-ul si jumatate din faianta de picaturile nazdravane.
Noi suntem obisnuiti cu apartamente spatioase, insa de data asta n-am fost deranjati de lipsa spatiului. Am stat mai mult in gradina unde Ana s-a zbantuit in voie, la aer curat. Venea in camera doar ca sa puna capul pe perna si sa motaie multumita.
Am avut ocazia sa vedem si camera rozelor, si-nca doua – trei mai mici. Principiile aplicate sunt comune tuturor incaperilor: culori luminoase, decoruri minime, atentie la detalii si senzatia de confort, caldura, acasa (cosy in engleza).
Cum e exteriorul
Pe scurt, de vis. Au o zona mare cu iarba, umbrita din loc in loc de pomi fructiferi. De doua trunchiuri e agatat un hamac colorat. Langa el e un leagan de lemn. Doi metri mai incolo se gasesc doua mese dreptunghiulare din piatra, cu banci construite tot din piatra. Sub o arcada de vita de vie sta un foisor din fier forjat, cu scaune si masa tot din fier. Vis-a-vis de foisor e o terasa cu ghivece mici si plante la uscat, iar in fata terasei incepe zona cu piscina si sezlonguri.
Vremea nu ne-a permis sa folosim piscina, insa ne-am bucurat din plin de curte. Ana a alergat desculta prin iarba, s-a dat in leagane, a studiat perele de pe jos invadate de albine, a chiuit dupa broastele care sareau in micutul helesteu si a gustat struguri direct de la sursa. Ema a contemplat peisajul de la noi din brate si nici ca i-a mai trebuit altceva.
Cum e mancarea
Pe langa super gradina, Vila Bulgara Eco mai are un punct forte: mancarea. Ne stiti pe noi, suntem niste pofticiosi si jumatate, iar aici ne-a parut rau ca n-am stat mai mult ca sa putem incerca toate felurile din meniu.
Mi-a placut ca nu gatesc ostentativ, ci echilibrat si gustos. Tot ce am mancat a fost bun, cu o mentiune speciala pentru vita cu sos de ciuperci de padure pe pat de sparanghel cu cartofi copti, ficatul de rata cu fructe caramelizate si costitele de porc in stil bulgaresc. Delicioase au fost si clatitele umplute cu gem facut de ei si asezonate cu o cupa de inghetata de casa. Portiile au fost mari, iar preturile medii pentru Bulgaria, sub cele practicate in Bucuresti la produse similare.
In loc de concluzie
Probabil ca va intrebati de unde stiu atatea lucruri despre vila asta, daca ii cunosteam pe proprietari, daca am mers acolo la invitatia lor. Nu, nici vorba. Mi-am dorit foarte mult sa vizitam cu fetele cateva locuri dragi noua din Bulgaria. Am cautat cel mai apropiat loc de cazare care sa ne si placa si asa am dat peste Villa Bulgara Eco.
Inca de la primele interactiuni ni s-au parut foarte ok oamenii. A sunat Bogdan sa intrebe daca putem ajunge la miezul noptii caci nu parea genul de hotel cu receptie 24/24. Ne-au zis sa facem rezervarea linistiti, ca ne asteapta.
Vineri, la opt seara, i-am sunat sa-i intrebam daca ne pot lasa o salata in camera in caz ca ni se face foame pe drum. Cand am ajuns in camera aveam nu doar o salata, ci si un platou cu mezeluri si branzeturi, o farfurie cu pepene rosu si una cu pepene galben.
Sambata a plouat cam toata ziua. Seara, la cina, ne-au trimis o sticla de vin din partea casei. Ne-au spus ca le pare rau de vremea de afara, dar spera sa nu ramanem cu o amintire neplacuta de-aici. Si mancarea din prima seara a fost tot din partea casei, pe acelasi principiu.
Duminica, la mic dejun, am intrebat-o pe tanara de la restaurant ce fel de gem aveam in farfurie. Era foarte racoritor, cu un gust aparte pe care nu-l puteam asocia nici unui fruct cunoscut. Ea nu vorbea engleza, asa ca a chemat un domn rotunjor, cu cizme de cauciuc pana sub genunchi. Mi-a zis ca-i scapa denumirea in engleza, dar pomul din care sunt culese fructele e chiar langa poarta. Si daca tot am deschis subiectul, mi-a povestit cu mult entuziasm de fiecare pom din curte, cum il folosesc, cum au o gradina cu legume langa pensiune, cum aduna ierburi si le tin la uscat, cum fac asta cu mare placere. Ulterior am aflat ca domnul era sotul Patiei, coproprietar.
Dupa ce am mancat de pranz, cand sa plecam i-au dat Anei un burete de baie in forma de broscuta, cadou de despartire. Noua ne-au recomandat calduros sa mergem la sanctuarul pagan de la Madara. Desi mai fusesem in parcul arheologic acum cativa ani, habar nu aveam ca exista si un sanctuar pe-acolo.
Si uite asa, pe drumul catre casa deja ne gandeam cam pe cand am putea sa ne intoarcem la Villa Bulgara Eco.
Ce ne-a placut
- Gradina generoasa, foarte fain amenajata.
- Piscina pe care abia asteptam sa o incercam vara viitoare.
- Ospitalitatea gazdelor si atmosfera placuta de-acolo.
- Felul in care sunt decorate atat camerele, cat si spatiile exterioare.
- Mancareaaaa 🙂
- Internetul care mergea foarte bine, chiar daca ne aflam intr-un satuc.
Ce nu ne-a placut
- Spatiul redus din camera si baie.
- Faptul ca personalul nu prea vorbea engleza, dar ne-am inteles prin semne.
Arata minunat curtea vilei! Sincer eu am fost mereu reticenta cu cazarile din Bulgaria, nici nu stiu exact de ce, pur si simplu am evitat sa mergem acolo. Dar articolul tau mi-a schimbat parerea, pare o locatie tare potrivita pentru mers cu copilul.
p.s. Ce a crescut Ema, parca mai ieri era un bebe mic. Este tare dragalasa! 🙂
Cu atatea stiri negative de la bulgari (furat masini, politie care opreste romanii, etc) pot sa inteleg de unde reticenta. Nici nu stiu ce sa zic, noi am batut Bulgaria in lung si-n lat, doar la Sofia ce n-am ajuns, ca-n rest am cam vazut mare parte din ce are tara de oferit. N-am avut incidente de nici un fel. Nu-s ei ospitalitatea in persoana, nu stiu engleza prea bine, dar nici francezii nu stau mai bine la capitolele astea 🙂
Aici, in mod particular, ne-am simtit excelent.
Zona arata superb, aproape perfect. Am vazut cateva poze suplimentare si deja ador locul, parca esti la tine acasa. Mancare arata bine, peisajul este incantator.. foarte multa verdeata, foarte multa culoare si parca iti ofera o stare de bine.
Da, exact, asta ne-a placut cel mai mult – ne-a oferit o stare de bine chiar si cand vremea n-a tinut cu noi.
[…] trei ore si patru minute am ajuns cu masina din Bucuresti in Kyulevcha, satul in care sta pitita Vila Bulgara Eco. E o pensiune foarte potrivit pentru weekendurile in familie, iar zona din jurul ei e ofertanta la […]
Buna Adriana, spune-mi te rog daca cei de la Villa Eco au restaurantul deschis pentru toata lumea sau e doar pentru cei care stau la ei. Mergem si noi zilele urmatoare in zona si tare ne-ar prinde bine sa avem niste recomandari de restaurante. Multumesc mult!
Din cate stiu e deschis si pentru cei care nu sunt cazati acolo.
Am petrecut si noi un weekend prelungit la Vila Bulgara Eco de Rusalii (in 3, insa copilul e inca cazat in burtica). Probabil vorba aia romaneasca “La pomul laudat sa nu te duci cu sacul” nu se putea potrivi mai bine.
La plusuri mentionez:
– curtea imensa si foarte ingrijita, plina de flori si verdeata, piscina cu chaiselong-uri.
– Amenajarea si decoratiunile in stil rustic si cu bun gust
– Serviciile (chelnerii sunt draguti, in fiecare zi s-a facut curat in camera)
– Si cam atat.
Minusurile sunt cam prea multe.
Camerele sunt mici (noi am stat intr-o camera dubla; patul are 1.40 m), deci ideea de a sta cu un copil acolo nu e foarte buna (cel putin nu cu unul care merge; nu ar avea loc sa sa miste in camera iar daca vremea e rea si nu poti sta in curte nu exista spatiu de joaca in interior). Dar hai ca ne-am putea obisnui si cu asta. Cu salteaua insa nu am reusit nici dupa 3 nopti sa ne obisnuim. Si acasa avem o saltea tare, insa acolo ne-am rupt oasele de tare si incomoda ce era. De asemenea, aerul conditionat nu prea functiona.
Camerele nu sunt deloc izolate fonic. Se aude tot de afara si de pe hol. Am incercat sa ne odihnim intr-o dupa-miaza si am auzit toate doleantele, bucuriile si tristetile copiilor cazati.
Despre mancare ce sa mai vorbim. Ei se lauda ca folosesc produse locale, unele chiar eco (de unde si denumuirea de Eco Bulgara). Ce gluma buna! In prima seara am mancat o talpa de porc cu un sos de ciuperci si piure (garnitura a fost buna), a doua seara niste paste, care au fost ok dar nu exceptionale insa la supra pret tinand cont de ingredientele folosite si de preparat in sine. Ca sa va faceti o idee, in prima seara am platit pentru 2 salate shopska (rosii, castraveti, ardei si branza rasa), o friptura de porc cu piure, o bere si o apa plata 50 leva, adica vreo 120 lei. A 3-a seara am cedat. Am mancat scoici, peste proaspat, salate, bere, limonada, cafea, toate f bune si ceva mai „eco” as indrazni sa spun, la o terasa centrala din Varna (Bistro Europa, aviz amatorilor) la acelasi pret. Micul dejun a fost o alta mare dezamagire: un salam ieftin, parizer/sunca (nu m-am atins de ele), cascaval statut bine, branza tip feta, gogosi, placinte cu foietaj, rosii fara gust si castraveti paliti (macar legumele puteau fi de la producatorii locali si nu din supermarket tinand cont ca sunt sezonul lor). Plus cel mai ieftin suc de portocale indoit cu apa. In cele 3 zile, meniul a fost acelasi, gogosile fiind cel mai probabil pastrate de la o zi la alta. Tinand cont ca sunt la tara, ar fi putut avea macar oua. Cafeaua nu e inclusa in pret!
Singurul produs local de la micul dejul a fost gemul de caise. Daca as fi avut un copil, nu as fi avut ce sa-i dau sa manance la micul dejul; familiile care aveau copii au comandat omleta sau le-au dat copiilor mancare din borcanasul adus de acasa.
Sa vorbim de pretul camerei? Un chilipir! 235 lei pe noapte pentru toate bunatatile de mai sus (breakfast included) 🙂 Ne-ar fi placut sa dam un feedback si proprietarilor, sa-i intrebam ce e „eco” la ei insa i-am vazut doar in prima seara.
Am stat de vorba si cu un grup de romani cu copii cazati acolo. Aceeasi impresie au avut si ei.
A doua oara nu mai calcam acolo!
Foarte ciudata treaba cu mancarea. Despre camerele mici stiam, le-am si trecut la minusuri. La capitolul izolare fonica n-am putut judeca fiind doar vreo 2 camere ocupate cand am mers noi deci ne-am bucurat de liniste.
Insa mancarea…noi suntem destul de pretentiosi (ca sa nu zic fitosi de-a dreptul) la capitolul asta si ne-a incantat locul. Poate intre timp s-au schimbat lucrurile, ceea ce ar fi destul de trist. Chiar voiam sa ne facem rezervare pentru august (stand de data asta in doua camere apropos de ce ziceai tu). Mi-a mai scris un tatic care a fost in primavara si tot asa, zicea de camerele mici si galagie, dar de mancare nu s-a plans. Chiar zicea ca ar fi vrut sa gaseasca un loc care sa imbine mancarea de aici cu camerele spatioase de la alt hotel in care a stat.
Imi pare rau ca nu v-a priit sederea, sper sa gasiti locuri mai pe gustul vostru pe viitor.
Nu contest experienta si gusturile voastre. Din pacate, lucrurile nu au stat chiar asa si in cazul nostru si fiind multe familii cu copii cazate acolo (weekendul trecut erau inca 6 familii de romani cu copii), care probabil iti citesc blogul, m-am gandit ca poate si feedback-ul nostru le-ar putea fi util. Pensiunea era fully booked weekendul trecut, poate asta explica scaderea calitatii mancarii, nu stiu ce sa zic. Noi nu suntem foarte pretentiosi la mancare, sunt super fericita cu o cafea buna, un ou si o rosie cu gust la micul dejun de ex. La cina, mancarea a fost decenta dar nu-si merita banii din punctul nostru de vedere.
Ma bucur ca ai scris impresiile voastre, cred ca e important ca cei care vor sa mearga acolo sa stie ca exista si riscul asta – experienta lor sa fie foarte diferita de a noastra. Din pacate asta e valabil pentru orice loc in care exista servicii (fie el hotel, restaurant, centru spa, magazin, you name it). Stiu cum a fost pentru noi sa ne intoarcem la ATRA si sa gasim o mancare mult sub cea de la prima vizita.
O sa incerc sa le transmit cumva feedback-ul. Noi am fost acolo ca simpli turisti, pe banii nostri, asa cum facem de fiecare data – incognito si nu le-am luat datele de contact sau ceva. Dar ma streseaza putin ca-mi spui ca erau multi romani, parinti cu copii. Cand am fost noi doamna ne povestea ca rar vede picior de roman pe-acolo, are mai mult americani, asiatici interesati de partea ezoterica a locului. Nici nu vreau sa ma gandesc ca incurajez oamenii sa mearga intr-un loc cu servicii indoielnice. Nu exista nici o scuza sa renunti la calitate cand apare volum.
Am ajuns si noi la Villa Bulgara Eco. Stam in camera lavandei, intr-adevar mica si baia minuscula, fara cabina de dus (ci doar o perdeluta). Supele au fost bune, la fel si painea lor pe gratar. Revin cu impresii dupa terminarea sejurului.
[…] si colorate). Despre pensiunea unde ne-am cazat, Villa Bulgara Eco, a povestit Adriana pe larg in articolul de pe blogul ei, locul este exact asa frumos si relaxant asa cum l-a descris ea, iar noua ne-a placut foarte […]
Citit, placut, rezervat instant pentru ziua mea de luna viitoare.
Dar cam am emotii, vazand ca se pare ca au renuntat la calitate. Ai ceva noutati, cum mai stau lucrurile acum?
Multumesc in avans pentru orice update.