In trei ore si patru minute am ajuns cu masina din Bucuresti in Kyulevcha, satul in care sta pitita Vila Bulgara Eco. E o pensiune foarte potrivita pentru weekendurile in familie, iar zona din jurul ei e ofertanta la capitolul obiective turistice savurate deopotriva de adulti si de copii. Pentru noi, dupa multe weekenduri petrecute pe Valea Prahovei, a fost ca o gura proaspata de aer. Nu ma intelegeti gresit, ne place mult si la noi, dar de data asta simteam nevoia de altceva.
Aveam in plan sa (re)vedem padurea de piatra, fortareata Ovech si rezervatia arheologica de la Madara. Satucul asta a fost cea mai buna varianta de cartier general caci se afla la mai putin de o ora de mers cu masina de toate cele trei. Si Shumen e bine pozitionat, insa n-am gasit un loc de cazare care sa ne placa acolo.
Pobiti Kamani – padurea de piatra
Imaginati-va o mare de nisip, cateva fire de iarba in bataia vantului si din loc in loc cate-o coloana de piatra de pana la sapte metri inaltime. Cam asa e Pobiti Kamani, singurul desert din Bulgaria si unul dintre putinele din Europa. Candva, acolo a fost fundul Marii Negre. Astazi exista mai multe teorii despre cum au aparut formatiunile astea, inclusiv cateva legende simpatice cu zei, uriasi si povesti de dragoste. La inceputurile Imperiului Bulgar, locul era considerat sacru, iar despre pietre se credea ca au forte supranaturale.
Ceva, ceva e acolo, caci dintre toate locurile vazute in weekendul nostru la Madara, Anei cel mai mult a parut sa-i placa aici. A lasat nisipul sa-i curga printre degete, a facut echilibristica pe pietrele mai mici, iar pe cele mai mari a incercat sa le cucereasca profitand de putin ajutor din partea noastra. Tot plimbandu-ne de la coloana la coloana, aproape ca am uitat pe ce lume suntem. Ne-a adus la realitate un avion care-si croia drumul spre Londra, pare-mi-se. Ne-a incercat o senzatie tare faina. Vedeam numai nisip, cilindrii de piatra si cerul innorat. Aveam impresia ca suntem intr-un univers de poveste si puf, avionul cat se poate de real, lasand in urma lui dungi albe.
Bine de stiut
- Padurea de piatra se poate vizita zilnic, intre 9:00 si 19:00 (15 mai – 30 septembrie) / 10:00 si 16:00 (1 octombrie – 14 mai). N-am vazut sa fie vreo modalitate de a bloca accesul turistilor in afara programului de vizitare. Banuiesc ca e casa inchisa si nu se plateste biletul. (aviz amatorilor de poze facute la rasarit, de exemplu)
- Biletul de intrare pentru adulti e 3 leva, elevii si studentii platesc 2 leva.
Fortareata Ovech
Deasupra oraselului Provadia vegheaza fortareata Ovech, construita in secolul al treilea. A fost utilizata, pe rand, de traci, romani, bizantini, bulgari si turci. Astazi au mai ramas doar cateva urme ale fortaretei de alta data – o fantana de 79 de metri adancime, ruinele bisericii, cateva morminte si-o inchisoare.
Pentru mine, principala atractie de la Ovech nu e fortareata in sine si podul de lemn, lung de 150 de metri, care o leaga de Platoul Tabiite. Aduce oarecum cu zidul chinezesc si ofera niste panorame superbe cu Provadia si imprejurimile. Ana a parut sa fie si ea de acord. S-a uitat in jos, printre scandurile de lemn, a exclamat “uaaaa, mami! Op, op.” (suntem suuus) dupa care si-a vazut de alergat de la un capat la altul al podului.
Daca ajungeti cu copiii la Ovech, incercati sa intrati prin nord unde exista o scara moderna, in spirala. Noi nu stiam de ea si-am luat-o pe scarile originale, sapate-n stanca si fooooarte alunecoase. Unde mai pui ca si plouase de curand. Le-am urcat cu Ana fara incidente, deci se poate, dar daca puteti sa le evitati cu atat mai bine.
Bine de stiut
- Fortareata Ovech se poate vizita zilnic, intre 9:00 si 18:00. Ca si la padurea pietrificata, n-am vazut sa existe mecanism de blocare a accesului. Mai mult, chiar daca am ajuns acolo sambata, in timpul programului de vizitare, casa de bilete nu era deschisa.
- Biletul pentru adulti e 2 leva, elevii si studentii platesc 1 leva.
Calaretul de la Madara
Nimeni nu stie cu exactitate care e simbolismul din spatele bazorelifului cu calaretul de la Madara. De la baza stancii aproape verticale, inalte de 100 de metri, vezi clar sulita cu care tintuieste leul aflat la picioarele calului. Nu pare nimic extraordinar, insa sculptura in stanca a rezistat asa inca din secolul al VIII-lea si e unica in Europa. Face parte din patrimoniul UNESCO si apare pe spatele monedelor bulgaresti emise in 1999 si 2000.
In stanga sculpturii, o poteca duce la sanctuarul pagan, cel despre care se crede ca are un nivel energetic similar altor locuri sacre din Tibet si Peru. Daca o iei spre dreapta, ajungi la doua pesteri si-o capela-n stanca.
Nu stiu cum se face ca fix la Madara Ana a insistat sa mearga desculta. Obisnuieste sa faca asta des, dar in Bulgaria doar acolo si-a aruncat adidasii cat colo. Mi s-a parut amuzant, avand in vedere ca pe placuta de la sanctuarul pagan scria ca poti sa te descalti cand apune soarele ca sa te incarci cu energie 🙂 Pentru ea n-a contact ca s-a terminat zona energizanta, a vrut sa simta sub talpi si nisipul de la baza pesterilor, si frunzele de pe alei, si pietrele cubice de pe scari. S-a uitat cu ochi mari la domnul care canta la cimpoi si-a vrut sa vada cate frunze poate sa atinga cu un bat cat ea de mare, gasit pe jos.
Tot acolo exista si-o fortareata. Spre rusinea noastra, desi suntem la a doua vizita la Madara, nu ne-am incumetat sa urcam pana la ea. Cred ca ai parte de niste panorame superbe de sus, dar cu doua mogaldete-n brate/spate nu ne-a ars de asta.
Bine de stiut
- Rezervatia arheologica de la Madara este deschisa zilnic intre 8:30 si 20:00 (intre 1 aprilie si 31 octombrie) / 8:30 si 17:00 (intre 1 noiembrie – 31 martie).
- Biletul de intrare pentru adulti e 4 leva, iar pentru familii (2 adulti + toti copiii) exista un bilet special de 6 leva.
Dupa doua zile de umblat hai hui prin Bulgaria am plecat cu parere de rau ca n-am apucat sa vedem si fortaretele de la Shumen si Preslav, Pliska si satul Kyulevcha. Am inceput cu locuri pe care le mai vazusem si banuiam ca o sa le placa fetelor. Acum ca ni s-a deschis apetitul pentru weekenduri bulgaresti, avem suficiente motive sa ne intoarcem sa exploram impreuna locuri noi.
Buna,
Vrem sa mergem si noi peste vreo 2-3 saptamani.
Imi poti spune te rog cam ce putem face in afara pensiunii?
Cele 3 locuri mentionate in articol pot fi vizitate in aceeasi zi?
Multumesc
Depinde foarte mult de ritmul vostru. Noi am fost intr-o zi la Ovech + Padurea de piatra, iar a doua zi la Calaretul de la Madara unde am stat vreo trei ore. Pentru fete Ovech + padurea intr-o zi a fost maximul de rabdare pe care-l au ele. Noi cand am fost prima data in locurile astea, le-am vazut pe toate trei intr-o zi, conducand la ele de la Nessebar :))
Daca sunteti mai speedy gonzales, puteti vedea si fortaretele de la Shumen si Preslav, Pliska si satul Kyulevcha.
Am fost week-endul trecut! Intr-adevar foarte frumos
Ce tare! Ce-ati vazut pana la urma?
Buna Adriana,este o placere sa iti citesc articolele si sunt fascinata de fotografiile tale.Imi poti spune,te rog,ce aparat foto folosesti?
Multumesc
Buna, Elena. Folosesc un mirorless de la Sony – A6000 http://bit.ly/1PCpTQV
Inainte am avut un NEX5, tot de la Sony si nu cred ca s-a observat pe blog cand am schimbat aparatul. Il recomand si pe NEX5 cu toata increderea, singurul minus e ca n-are vizor si cand imi batea soarele pe ecran faceam poze mai mult la nimereala.
Adriana,iti multumesc din suflet pentru raspuns…
[…] escapada pana la Madara, in Bulgaria – Inspirata de articolul Adrianei sper sa ajungem si noi anul acesta la Vila Bulgara Eco si sa descoperim intreaga […]
Nici măcar n-am auzit de locurile astea până acum dar pare foarte interesant. Am trecut pe listă 🙂 Thanks for sharing.
Cu drag 🙂 Sunt multe locuri faine in Bulgaria la care ajungi la fel de repede ca pe Valea Prahovei, insa putina lume stie de ele.
[…] la balconul bisericii. Plus ca mi se facuse dor. Am ajuns de multe ori in zona. Ba la Veliko, ba la Madara, insa pe langa Parcul Natural Rusenski Lom (in care se gasesc bisericile rupestre) doar treceam pe […]
[…] ni s-a parut mai oportun din cele 2. Alte excursii in zona au mai fost facute de Natalia Dabija si Mini Calatorii. Dar sunt multi oameni ce au postat diverse trasee la Sud de Dunare, dar desigur ca multe dintre […]