Sunt cateva orase europene pe care le-am vizitat in doi si in care-mi doresc foarte mult sa revin cu toata familia. Barcelona sta la loc de cinste pe lista asta. Februarie 2012 m-a prins acolo. Nici prin gand nu-mi trecea ca in acelasi an o sa ne inmultim. N-aveam cum sa analizez destinatia prin ochi de parinte calator, insa privind retrospectiv mi-e foarte clar ca orasul pe care Gaudi si-a pus amprenta e numai bun pentru o vacanta cu copiii.

La cinci ani distanta (inceput de ianuarie 2017) o sa poposim pentru doua nopti in capitala Cataloniei, in formula de patru. Am vrut sa spargem drumul de intoarcere din Tenerife, iar Barcelona s-a potrivit la fix cu planul nostru. Vestea buna e ca o sa le putem arata fetelor Parcul Guell, Poble Espanyol si poate Castelul Montjuic. Vestea proasta pentru noi e ca sunt atat de multe activitati faine pentru familii incat ne zgariem putin pe ochi ca stam doar o zi intreaga acolo.

Parcul Guell

Inclus in 1984 in Patrimoniul UNESCO, parcul Guell a inceput pe la 1900 ca o initiativa imobiliara a Contelui Eusebi Guell. Gaudi a fost contractat sa proiecteze lucrarea. A finalizat-o in 1914, insa partea imobiliara a fost un esec si in 1926 parcul a fost deschis publicului.

Noi ne-am bucurat de explozia de culoare, de formele jucause si stilul inconfundabil a lui Gaudi (care a ajuns sa traiasca aici cu toata familia sa). Ne-am simtit ca intr-o poveste si ne-am bucurat ca doi copii mici de vizita in Parc Guell. Daca as putea sa le arat fetelor un singur lucru din Barcelona, cu siguranta acesta ar fi.
park-guell-barcelona

Telecabina si Castelul Montjuic

La prima vizita n-am apucat sa admiram Barcelona din telecabina. Am inteles ca ai niste privelisti tare faine. Din port iei “Transbordador Aeri del Port” ca sa ajungi pe Montjuic, iar de unde te lasa mai ai de urcat intr-un teleferic daca vrei sa ajungi pana la castel. Fetele sunt super incantate de plimbarile cu telegondola/telecabina, asa ca ma astept sa se bucure de experienta.

Despre castel pot sa va spun ca dateaza din secolul XVIII si este o fortareata medievala in forma de stea care adaposteste un muzeu militar. Nu stiu daca pentru ele o sa fie de interes, insa noi sigur o sa ne bucuram de panoramele cu portul comercial si intregul oras.

Poble Espanyol

Muzeul Satului Spaniol a fost construit pentru expozitia internationala din 1929 si gazduieste 117 case reprezentative diferitelor zone din Spania. Planul initial era sa fie demolat dupa expozitie, insa s-a bucurat de un succes foarte mare si a ramas pana in ziua de azi.

Pentru noi a fost o adevarata placere sa admiram diversele stiluri de arhitectura si sa vedem cum variaza in functie de regiune. Ni s-a parut un loc foarte linistit, cu stradute cu piatra cubica si mult spatiu de zburdat. In weekend au activitati speciale pentru copii, iar in anumite case poti vedea mestesugarii la lucru.

Fantanile magice Montjuic

La 500 de metri de Poble Espanyol se gasesc fantanile magice din Montjuic care in serile de weekend (vineri si sambata) danseaza pe muzica. Noi le-am prins in reparatii, poate o sa avem mai mult noroc de data asta. Programul variaza in functie de anotimp, iar reparatiile se efectueaza, in general, in perioada ianuarie – martie. Daca ajungeti vara si prindeti vreme buna, puteti sa va luati la pachet de-ale gurii, sa va bucurati de-un picnic la apus, cu fantanile pe fundal.
fantanile-magice-barcelona

Aquariumul

Cand v-am povestit de Aquariumul gigantic din Valencia au fost parinti care mi-au zis ca nu se compara cu cel din Barcelona care sta mult mai bine la capitolul spectacole de dresaj si nu numai. In ianuarie nu cred ca o sa poposim la Aquarium decat daca e ploaie, insa o sa revenim si-o sa vedem ce-i si cu el mai ales ca fetele sunt innebunite dupa pesti.

Museu de la Xocolata

Un muzeu micut care explica pas cu pas, foarte vizual, cum sunt transformate boabele de cacao in ciocolata. Noi am mers acolo mai mult pentru ciocolata calda din zona de cafenea, insa pentru Ana cred ca ar fi foarte interesant si educativ sa descopere tot procesul.

Casa Batllo sau Casa Milla

Casele astea proiectate de Gaudi nu-s o recomandare uzuala pentru familiile cu copii. Intrarea e scumpa, aglomeratia mare si majoritatea ar zice ca la nici patru ani Ana n-ar intelege mai nimic. Eu nu sunt asa de sigura si e un fel de pariu al meu cu mine sa gasesc abordarea potrivita. Mi se pare cel mai bun prilej de a vorbi cu ea despre ce inseamna sa fii diferit, ce inseamna sa mergi pe calea ta cand lumea e impotriva, ce inseamna sa crezi in tine.
casa-batlo-barcelona

Muzeul ideilor si inventiilor

Pentru sase euro, copiii pot descoperi inventiile din cele trei sectiuni ale muzeului: o societate fara limite, coltul absurdului si Reflectionarium. Nu m-as duce neaparat cu Ema, insa Ana e deja cu “de ce”-ul in brate si am vazut ca-i foarte interesata de cum functioneaza lucrurile. Pentru copii de scoala cred ca-i si mai interesant sa ajunga aici.

Parcul Tibidabo

Tibidabo e unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din lume. E ceva de urcat pana la el, insa odata ajuns acolo ai la dispozitie distractii pentru toate varstele si preferintele de adrenalina. Am verificat restrictiile de inaltime si de la 90cm copiii au acces la o mare parte din atractii. Chiar si cu Ema (de 80cm) putem sa ne dam in cateva daca o insotim. Mie mi-a atras atentia colorata roata Giradabo din care ai niste super panorame cu Barcelona.

Turul medieval al Barcelonei pentru copii

Pentru copii de cinci ani sau mai mari Barcelino organizeaza un tur medieval al cartierului gotic. Dureaza o ora si e disponibil in mai multe limbi (italiana, spaniola, franceza, germana, engleza). Chiar daca pentru noi e inca prea devreme pentru asa ceva (trebuie sa asteptam sa invete fetele engleza), mi s-a parut o idee faina de care puteti profita daca aveti copilasi mai mari, bilingvi.

BONUS Catalunya en Miniatura

Nu e chiar in Barcelona, ci la 20 de kilometri, insa daca am sta mai mult cu siguranta am ajunge aici. E un parc tematic cu modele in miniatura (1:25) care te poate tine ocupat vreo ora jumatate, doua. Tin minte ca la Legoland Ana a fost fascinata de zona cu cladiri celebre in miniatura. Nu se mai dadea dusa de acolo. In plus, e o ocazie buna sa vedem dintr-un foc ce atractii gasim in zona, poate mai adaugam pe wishlist una, alta.

Informatii utile

Cum ajungi in Barcelona
Din Bucuresti au zboruri directe catre Barcelona Blue Air, Wizz Air si TAROM. Daca panditi oferte si nu tineti sa mergeti acolo in super sezon puteti gasi preturi destul de bune la avion.

Cand sa mergi
In februarie cand am fost noi era suficient de frig cat sa nu prea ne arda de plimbat si-am avut de-a face si cu ploaia. Daca ar fi sa-mi planific acolo o vacanta mai lunga de doua zile as merge fie in mai – iunie, fie in septembrie – octombrie. Vremea e numai buna de hoinarit, iar aglomeratia nu-i asa mare ca-n iulie-august.

Oferta de toamna
Ca sa va faceti o idee de preturi, gasiti aici o oferta pentru sfarsit de octombrie cu zbor direct (Wizz, se pleaca sambata seara, iar intoarcerea e marti seara) si cazare intr-un apartament cu doua camere, perfect pentru familii. Asa am stat si noi prima data in Barcelona, intr-un apartament si asa o sa stam si acum, cand mergem cu fetele. SSG Plaza Espana Apartments imi place pentru ca e la 7 minute de fantanile magice si la vreo 10 minute de mers pe jos de satul spaniol. In plus, ai acces rapid la metrou (si L1, si L3).

O alta idee pentru cei care aveti copii un pic mai mari e sa faceti o combinatie de city break in Barcelona cu distractie la PortAventura. Eu m-am tot uitat la hotelurile din cadrul parcului, ma tenta sa o duc pe Ana acolo de ziua ei, insa concluzia a fost ca-i prea mica pentru parcul asta. Peste vreo 2-3 ani poate, acu nu cred ca s-ar putea bucura la maxim de el si efortul financiar n-ar merita. Puteti sa va faceti o idee de pret uitandu-va pe pachetul asta cu demipensiune si intrari in parc incluse.