Pentru mine Dubaiul a fost multa vreme sinonim cu artificial, cu grandoare, cu de-ce-m-as-duce-acolo?! L-am luat cu greu in considerare pentru o vacanta cu familia abia toamna trecuta. Cautam o destinatie calduroasa catre care sa avem zbor direct. Si, ce sa vezi?! In Dubai ajungi in cinci ore, fara escala, iar la inceput de noiembrie gasesti 30 de grade la destinatie.
Era cat pe ce sa mergem anul asta cu Ana de ziua ei. Serviciul lui Bogdan ne-a dat peste cap planurile si pana la urma am ajuns eu singura. O sa va povestesc la sfarsit daca si cum mi-am schimbat parerea despre emirat apropos de ipoteza initiala, insa mai intai vreau sa va arat acele locuri in care as vrea sa ma intorc cu fetele cand vom merge toti patru.
The Green Planet
In jurul celui mai mare copac artificial din lume situat intr-un spatiu interior cei de la The Green Planet au recreat ecosistemul unei paduri tropicale. Spatiul e gandit astfel incat sa explorezi mediul pe mai multe niveluri. Poti lua liftul pana la etajul trei si de-acolo sa cobori dand roata copacului si descoperind diverse pasari, plante si animale (au peste 3000 de specii de plante si animale, ca sa va faceti o idee).
Prima data m-a surprins multitudinea de sunete si umiditatea. Dupa m-am bucurat sa descopar din loc in loc angajati ai muzeului gata sa-mi atraga atentia cand trec pe langa vreun tucan, de exemplu, fara sa-l observ sau sa-mi explice care e rutina zilnica a unui animal lenes.
Desert safari
Despre excursia de jumatate de zi in desert v-am povestit pe larg saptamana trecuta. E de departe experienta mea preferata din Dubai si inca am in minte senzatia aia de a sta cufundat in nisip, pe varful unei dune, admirand cerul rosiatic la apus. Musai de incercat cu copiii. Iar daca va temeti de dune bashing, decat sa renuntati la excursie mai bine vorbiti cu firma care organizeaza sa sara peste cele 20 de minute de zgaltaiala si sa va duca pe drum drept la urmatoarea activitate din program.
Palm Jumeirah Monorail
Prima monosina din Orientul Mijlociu leaga uscatul de faimosul arhipelag artificial, construit in forma de frunza de palmier. Calatoria dureaza cam 10 minute si ofera panorame faine atat cu Palm Jumeirah, cat si cu zgarie-norii de pe uscat. Va lasa chiar la Atlantis The Palm, asa ca daca planuiti sa vedeti acvariul de-acolo sau sa mergeti la Aquaventure Waterpark puteti impusca doi iepuri dintr-o lovitura.
The Lost Chambers
Ca tot am pomenit de el mai sus, chiar daca nu stati in hotelul Atlantis The Palm puteti sa vizitati acvariul lor – The Lost Chambers care gazduieste peste 65000 de animale marine.
Dubai Aquarium & Underwater Zoo
Tot la capitolul acvarii, cel din Dubai Mall este unul dintre cele mai mari acvarii suspendate din lume. Iti ofera mai multe variante de a descoperi pestii colorati si mult temutii rechini – poti sa faci scuba diving, poti sa cobori printre pesti pe un mini submarin care arata ca un scuter sau poti sa vizitezi acvariul pe doua piciooare, asa cum am facut-o noi.
Vizita are doua parti – o plimbare de voie prin tunelul care strabate acvariul si un tur ghidat in care afli cum sunt ingrijiti pestii, cum se dezvolta si ce mananca zilnic. Mi s-a parut foarte interesant si pentru adulti, nu numai pentru cei mici. Acolo am vazut pentru prima data oua de rechin, oua de crocodil si niste pestisorii transparenti hipnotizanti.
Spectacolul fantanilor dansatoare
Ca sa ramanem tot prin zona, chiar langa Dubai Mall se gaseste The Dubai Fountain – cel mai mare sistem de fantani cu coreografie din lume. Puteti admira spectacolul zilnic, gratuit, la anumite ore. Pe la pranz au loc doua reprezentatii, iar seara intre 18:00 si 23:00 le puteti vedea din jumatate in jumatate de ora. Ma asteptam sa fie imbulzeala mai mare, insa spatiul din jurul lor e generos si in anumite zone au construit mai multe niveluri de asfalt astfel incat sa gasesti un loc bun din care sa vezi apa care se ridica pana la 140 de metri inaltime.
IMG Worlds of Adventure
Deschis la sfarsitul lui august 2016, IMG Worlds of Adventure este cel mai mare parc de distractii interior din lume. E impartit in patru zone, doua dintre ele fiind inspirate (sau sub licenta, cum vreti sa le spuneti) de Cartoon Network si Marvel.
Am petrecut acolo maxim doua ore in conditiile in care am inteles ca ai nevoie de cel putin sase ca sa treci prin toate atractiile. Nu m-am aventurat in roller coastere, insa m-am plimbat printre dinozauri 3D in Forbidden Territory, am tipat de-am ragusit fugarita fiind de-un zombie in The Haunted Hotel si-am avut parte de-o rotire cu emotii in Hulk Epsilon Base 3D.
Mi s-a parut interesant ca se lauda cu mancare sanatoasa (sau cel putin mai sanatoasa decat te-ai astepta sa gasesti intr-un parc de distractii) preparata numai din ingrediente proaspete. N-am avut timp sa gust nimic, insa restaurantele aratau foarte bine.
Nu m-as duce acolo cu copii foarte mici, Ana cred ca mai rau s-ar speria decat s-ar bucura de experienta, insa in timp ce ma ravasea masina din Avengers Battle of Ultron m-am gandit la aceia dintre voi care m-au intrebat unde ar putea sa mearga cu copiii care au depasit etapa Legoland – Disneyland. Iata o varianta.
Burj Khalifa
Stiam ca Dubaiul e un oras construit in desert, insa nu am realizat cu adevarat ce inseamna asta pana cand nu l-am vazut de sus. Dupa o ascensiune de mai putin de-un minut de la 0 la peste 450 de metri inaltime, cu spectacol de sunet si lumini pe peretii liftului am avut in fata ochilor atmosfera prafuita care inconjoara zgarie-norii. E o priveliste unica de care nu stiu cat s-ar bucura fetele, insa cu siguranta le-ar placea plimbarea cu liftul si leaganele de plastic transparent de la etajul 125.
Plimbare cu Abra si Spice Souk
Abra e o barca mica, motorizata, care functioneaza in regim de taxi. Pentru numai 1AED (echivalentului a 1,16 RON) te traverseaza canalul, iar toata aventura nu dureaza mai mult de sapte minute. Noi am coborat la bazarul cu condimente, un loc in care-mi doresc foarte mult sa ma intorc cu fetele. Am avut parte de o avalansa de stimuli vizuali, olfactivi si gustativi – nuci, petale de trandafir, capsuni confiate, fistic condimentat, ciocolata cu lapte de camila, papuci cu ciucuri colorati si tesaturi delicate. Multe din produsele alimentare se pot gusta, iar preturile se negociaza (putin, undeva cu 10-20% mai mici decat pretul de pornire, insa am auzit si de cazuri in care vanzatorul incepe de la preturi ametitoare si atunci fie pleci din magazin, fie te inarmezi cu rabdare si perseverenta).
Al Fahidi
Daca sunteti curiosi cum arata Dubaiul pe la 1900 cartierul istoric Al Fahidi este locul in care trebuie sa ajungeti. Casele bej, scunde si colturoase, cu turnuri de vant inalte, realizate din materiale de constructii traditionale sunt separate de alei inguste, pietruite. In anii ’80 jumatate din case au fost rase de fata pamantului pentru a face loc unui centru comercial. Restul au fost folosite ca depozite sau locuinte pentru muncitorii straini. In 1989 municipalitatea a dorit sa demoleze si ce mai ramasese din cartier, insa a intervenit Printul Charles si au scapat ca prin urechile acului.
M-am bucurat de linistea de pe strazi, intrerupta la un moment dat doar de glasurile cristaline ale unor scolari veniti si ei in vizita. Erau incolonati doi cate doi, in uniforme negre si curiozitatea din ochii lor mi-a adus aminte de fete. Cred ca s-ar fi bucurat sa alerge in voie printre case, departe de soselele aglomerate si de zgarie-nori.
Nu cred ca ar fi refuzat nici inghetata de la XVA Cafe, iar Ana ar fi fost mai mult ca sigur fascinata de arta contemporana in culori vii de-acolo.
Tot in cartierul istoric am descoperit o colectie intreaga de exponate reprezentative pentru istoria cafelei locale si internationale. Si, bonus, Coffee Museum are si o zona dedicata celor mici 🙂
Alte 10 motive pe repede inainte
Atat am apucat sa vad de data asta, insa pe foaia cu planul pentru vizita in trei mai aveam multe alte atractii bune de descoperit cu copiii. Va las aici lista, poate va e utila:
- Kite beach
- Kidzania
- Plimbare cu metroul
- Marina water bus
- Dubai Garden Glow
- Dubai Miracle Garden
- Flamingos la Ras Al Khor
- Cursele de camile
- Mancarea arabeasca din Zaroob
- Global Village
Am pus atractiile si pe harta. Daca dati click pe fiecare pin in parte o sa va apara o caseta cu adresa exacta si site-ul oficial (acolo unde e cazul). Pe mine m-ar fi ajutat sa gasesc asa ceva atunci cand incercam sa inteleg in ce zona ar fi mai indicat sa caut hotelul.
In loc de concluzie
Va povesteam la inceput de retinerile mele apropos de Dubai. Dupa cinci zile acolo mi-am dat seama ca tot ce credeam despre el e adevarat. Da, e un oras artificial. Da, grandoarea e la tot pasul. Insa, toate lucrurile astea pe care le vedeam ca fiind negative pot deveni adevarate curiozitati daca le pui in contextul potrivit. Ceea ce inainte mi se parea o nebunie si o risipa ce are la baza un ego urias acum imi vorbeste mult mai mult despre un seic vizionar care incearca sa aiba grija de oamenii lui. Ceea ce inainte era “de-ce-m-as-duce-acolo?!”, acum e “la-momentul-potrivit-poate-fi-o-super-destinatie”.
Zic asta pentru ca eu, de exemplu, nu m-as intoarce cu fetele pana cand Ema nu implineste vreo trei – patru ani. Mi s-a parut un oras solicitant si pentru ca in atractiile principale e forfota mare, si pentru ca distantele sunt lungi si trebuie sa stai mult in mijloace de transport. Au fost momente in care am obosit eu singura, nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost cu tot cu ele.
Zic asta si pentru ca trebuie sa vrei un anume fel de vacanta. E ca si cum ai merge la Legoland si-ti asumi ca trei zile te distrezi cu cei mici, va minunati impreuna de constructiile Lego impresionante si va bucurati de activitati faine, gandite special pentru turisti ca voi. Nu-i nimic autentic acolo, insa-i bine gandit si organizat astfel incat familiile sa aiba parte de o super experienta. Asa si Dubaiul, numai ca-i mult mai mare si mai variat.
Nu e nimic rau in asta. Trebuie doar sa mergi cu mintea deschisa, sa-l iei ca atare si sa te bucuri de tot ce are el bun de oferit.
[…] “20 de motive sa mergi cu copiii in Dubai” – Adriana tocmai s-a întors din Dubai și a povestit pe blog despre ce am putea face cu copiii acolo. […]
[…] Dubai a fost despre aparente si ce se ascunde in spatele lor, o reconfirmare ca lumea nu e in alb sau negru. Tine doar de tine, de cat de deschis esti, sa vezi asta sau nu. Insa, mai mult decat atat, a fost exemplul perfect de cum intalniri intamplatoare iti pot schimba viata daca le dai voie, o lectie despre vulnerabilitate si alegeri. […]
Cat de potrivite sunt distractiile de copii pentru un pitic de 2 Ani jumate? Ai reusit sa ajungi si cu copiii?