Dacă ajungi cu copilul în Lisabona, poţi fi sigur că nu o să se plictisească. Însă azi nu despre capitala Portugaliei vreau să îţi povestesc. Ci despre trei locuri în care am ajuns anul ăsta cu Ana, în care s-a simţit bine şi de care sunt sigură că o să se bucure şi mai mult când o avea vreo trei – patru ani.
Palatul Bussaco
Pe locul unei foste mânăstiri carmelite, în mijlocul unui păduri străvechi, se înalţă Palace Hotel Bussaco. Iniţial a fost construit ca reşedinţă regală pentru regina Maria Pia, însă vremurile grele nu l-au ocolit şi a fost salvat de la ruină prin transformarea în hotel de lux.
Chiar dacă nu te cazezi aici, poţi să vizitezi grădinile şi domeniul din jurul palatului. Arbuşti coafaţi, bolţi verzi, flori de toate culorile, drumuri prin pădure, capele, cascade şi un lac – le găseşti pe toate acolo. Există şi măsuţe special amenajate pentru a lua masa în aer liber, după o plimbare în natură.
Noi am ajuns seara la Palatul Bussaco, după un drum lung. Am vrut foarte mult să vedem grădinile şi să ne plimbăm prin pădure, dar Ana era foarte obosită şi irascibilă. A două zi, după un somn bun, a avut parte de prima ei lecţie de botanică. A pipăit o frunză, a văzut petale de diferite culori şi a aflat de ce e nevoie să uzi plantele. După atâtea informaţii, a hotărât că e momentul să tragă un pui de somn în timp ce o plimbam pe o potecă recomandată de personalul hotelului pentru cărucioare. În cele câteva ore de plimbări agale prin grădini am întâlnit aproape numai familii cu copii. Cei mici alergau veseli printre tufişuri, aruncau cu pietricele în lac sau mergeau la pas alături de părinţi, studiind palatul.
Cum ajungi?
Cel mai apropiat orăşel este Luso, iar Coimbra e la 30 de kilometri depărtare. Din păcate, în zona asta a Portugaliei nu prea te poţi baza pe transportul public aşa că cel mai bine e să închiriezi o maşină.
Cât costă?
Că să intri cu maşina în “Mata Nacional do Bussaco” trebuie să plăteşti o taxa de 5 euro.
Tot la capitolul costuri, în cazul în care vrei să mănânci la restaurantul hotelului, ar trebui să fii pregătit să scoţi din portofel minim 30 de euro de persoană. Noi am încercat preparatele şi n-am fost mulţumiţi de raportul calitate preţ. Aşa că dacă eşti doar într-o vizită scurtă, de jumătate de zi, mai bine vii cu merindele de acasă şi faci un picnic.
Bonus: După ce te-ai săturat de explorat domeniul din jurul hotelului, poţi să te sui în maşină şi să urci până la Cruz Alta – cel mai înalt punct al pădurii. Dacă ai noroc de o zi senină, se vede întreg ţinutul de la poalele dealului până la mare.
Ruinele castelului maur din Santarem
Santarem este un orăşel portughez încărcat de istorie. Important centru administrativ pe vremea lui Iulius Cezar, fortăreaţă în timpul maurilor şi loc de întâlnire pentru parlamentari în timpul regilor portughezi, oraşul oferă acum spre vizitare mai multe biserici şi muzee. Plus spectacole cu toreadori în iunie şi cel mai mare târg gastronomic portughez în fiecare toamnă.
Noi l-am traversat cam în grabă, dar curiozitatea ne-a mânat către Jardim das Portas do Sol – un parc amenajat pe locul vechiului castel maur. Leagănele şi băncuţele sunt înconjurate de ziduri medievale pe care te poţi urca pentru a admira răul Tagus şi ţinuturile din jur. A fost o oprire relaxantă care a făcut un drum lung mai suportabil, în special pentru Ana.
Cum ajungi?
Din Lisabona se poate ajunge în Santarem cu autobuzul. Drumul durează o ora şi 10 minute şi preţul pentru o călătorie este în jur de 7 euro. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul Rede Expressos.
Cât costă?
Poţi intră gratis în Jardim das Portas do Sol.
Bine de ştiut! Cu atât de multe de vizitat în împrejurimile Lisabonei, nu-ţi recomand Santarem ca destinaţie pentru o excursie de-o zi. Însă e bine de reţinut că atunci când mergi dinspre Lisabona înspre nordul Portugaliei, e un loc perfect pentru a face o pauză, mai ales când eşti cu cel mic.
Palatul Pena
De multe ori m-am întrebat care va fi primul loc care-i va atrage cu adevărat atenţia Anei. Am descoperit răspunsul de cum au apărut în zare turnuleţele colorate ale Palatului Pena. Le sorbea din priviri, în interiorul palatului nu ştia unde să se uite mai întâi, iar când am înconjurat clădirea pe ziduri s-a ţinut mai strâns de mâna lui Bogdan, dar şi-a păstrat zâmbetul pe buze.
Ca şi palatul Bussaco, a fost construit în locul unei mânăstiri din secolul al XVI-lea, însă el chiar a funcţionat că reşedinţă de vară pentru familia regală. În prezent face parte din Patrimoniul Unesco şi este folosit ocazional de preşedinte şi alţi oficiali. În restul timpului se poate vizita şi a fost ales de portughezi drept una dintre cele şapte minuni ale Portugaliei.
Pentru copii este o încântare să descopere fiecare crenel şi fiecare turnuleţ, să se plimbe pe zidurile palatului şi să descopere monştrii din faţade.
Cum ajungi?
Cel mai simplu e să iei trenul din Lisabona. Circulă foarte des (din 15 în 15 minute), iar o călătorie dus – întors până la Sintra e în jur de 4 euro. Dacă ai Lisboa Card e gratuit.
Cât costă?
Copiii până în cinci ani intră gratuit, biletul pentru copii mai mari de cinci ani e 11 euro, iar pentru adulţi e 13.5 euro. Dacă vrei să vizitezi şi alte atracţii din jur, poţi să economseşti bani cumpărând un Combo ticket. Găseşti aici mai multe informaţii.
Bonus: Dacă ajungi cu cel mic prin zona şi ai mai mult timp la dispoziţie, în Sintra există un muzeul al jucăriilor, iar în împrejurimi Palatul Monserrate şi Quinta de Regaleira au grădini generoase care aşteaptă să fie descoperite.
[…] baby! Am implinit sapte luni intr-un palat portughez, lafaindu-ma intr-un pat imens alaturi de mami si de tati!” Aveti si voi poze din calatorii […]
[…] fel si cand am fost in Portugalia. Costul pentru bebe pana in Lisabona si inapoi a fost de 5 […]
[…] oprire ar fi la Palatul Pena pe care ea l-a mai vazut si a fost primul obiectiv turistic care i-a atras (vizibil) atentia. […]