Dupa un zbor Bucuresti – Viena in primul trimestru de sarcina si unul Bucuresti-Amsterdam-Singapore-Denpasar(Bali) in al doilea trimestru, am pus cap la cap cateva idei pe care as fi vrut sa le gasesc intr-un singur loc cand citeam despre ce poti sa faci ca zborul in timpul sarcinii sa decurga cat mai bine.
1. Pune-ti in geanta ceva cu miros puternic, care-ti place.
Asta in special daca zbori in primul trimestru de sarcina si greturile nu-ti dau pace. La Ana n-am avut nici o problema cu greturile, insa acum, la bebe doi, mi-am petrecut 70% din primul trimestru cu stomacul in gat. Mi se facea rau de la cele mai inocente si neasteptate mirosuri – un parfum dulceag folosit de cineva din preajma, mireasma de mancare incalzita sau chiar de la vreun detergent de parchet folosit recent intr-o incapere.
Am descoperit in momentele de impas ca daca tin la nas un servetel umed cu un miros care-mi place si respir adanc, greata se mai diminueaza. Poti avea la tine si o batista parfumata sau ceva mentolat, depinde la ce reactionezi tu mai bine. In avion, unde e imposibil de controlat mirosul din jur, e foarte util sa ai asa ceva.
2. Ia-ti in bagajul de mana pasta si periuta de dinti.
Chiar si cu aceasta precautie, s-ar putea sa intalnesti in avion vreun miros care sa te doboare sau pur si simplu sa ti se declanseze greata fara sa simti un miros anume. Daca trebuie sa folosesti pungile din fata scaunelor, nu vrei sa ramai cu un gust neplacut in gura pentru tot restul zborului. Asa ca e util sa ai pasta si periuta de dinti la tine. Te duci la baie, te speli, ceri insotitoarelor de bord un pahar cu apa si o sa te simti ceva mai bine.
3. Alege haine si incaltari comode.
Nu stiu cum as fi supravietuit zborului Bucuresti – Bali (de 20+ ore) fara colantii mei negri si moi, cu o tunica lejera pe deasupra. Cand stai 12 ore intr-un scaun nu foarte generos ca spatiu, orice disconfort cauzat de imbracaminte se amplifica. E suficient sa stai si trei ore intr-un loc, cu burtica, si n-o sa-ti convina daca ceva te strange sau te apasa peste soduri sau mai stiu eu ce. La fel si cu incaltamintea. Inevitabile, picioarele se umfla macar putin, asa ca e important sa fii incaltata cu ceva comod.
Pe zboruri intercontinentale e o idee sa-ti iei in geanta de mana sosete putin mai groase in caz ca vrei sa te descalti si e rece in cabina. Din proprie experienta stiu ca ajuta mult sa-ti lasi laba piciorului neingradita. La dus, m-am descaltat si mi-a fost bine. La intors, am adormit inainte sa ma descalt si piciorele mele au protestat chiar si dupa ce am ajuns in Bucuresti.
4. Opteaza dinainte pentru tipul de meniu preferat.
In timpul sarcinii gusturile se pot schimba si, in general, creste si apetitul. Daca stii ca nu mananci vreun fel de carne sau vreun aliment anume, e bine sa-ti alegi dinainte tipul de meniu pe care vrei sa-l primesti in avion. In functie de compania aeriana cu care zbori, ai de ales intre diverse variante: vegetarian, kosher, meniu cu numar redus de calorii, etc.
Tot pe zborul spre/dinspre Bali, la dus am putut opta intre pui si meniu vegetarian, insa la intors n-am mai avut doua variante. Am primit pui, iar eu nu mananc pui. Cand zbori 16 ore si nu ai cum sa-ti cumperi altceva de mancare din avion, e important sa te poti baza pe ce-ti ofera ei.
5. Cumpara-ti apa din aeroport.
E important sa te hidratezi bine pe durata zborului si s-ar putea ca apa oferita in mod normal la bord sa nu-ti fie suficienta. Poti sa ceri apa suplimentara, dar s-ar putea sa nu te simti confortabil chemand insotitorii de zbor din jumatate in jumatate de ora cu un pahar de apa, mai ales pe zborurile lungi. Cel mai simplu e sa-ti cumperi o sticla de apa sau doua din aeroport, dupa ce treci de scanarea bagajelor.
6. Asigura-te ca ai monede la tine.
Atunci cand ai zboruri intercontinetale cu escala s-ar putea sa te lovesti de urmatoarea situatie: cobori din avion pentru escala, stai prin aeroport si cand sa te imbarci din nou constati ca ai scanarea bagajelor chiar la poarta nu inainte de zona cu magazine si restaurante. Asta inseamna ca daca-ti cumperi apa din aeroport, cand sa intri in avion te pun sa o lasi inainte de portile de scanare.
In Singapore am patit-o si la dus, si la intors. Vestea buna e ca dupa portile de scanare, exista un automat cu apa si sucuri, dar functiona doar cu monede si n-aveam la mine euro/dolari marunt.
7. Ia-ti crantanele (si dulci, si sarate).
Spre deosebire de apa, cu crantanelele poti sa treci de scanarea de securitate. Poti sa-ti iei de acasa saratele, sticksuri, ce stii tu ca-ti cade bine atunci cand simti nevoia sa gusti ceva. In avion s-ar putea sa ti se faca foame sau pofta de ceva mai des decat se serveste mancare in mod normal si e bine sa ai crantanelele la indemana. Plus ca asa ai o varianta de rezerva daca nu-ti place mancarea servita in avion.
8. Fa o vizita la baie inainte de imbarcare.
Pentru ca in timpul sarcinii simti nevoia sa mergi mai des la baie, e bine sa dai o fuga in aeroport, inainte de imbarcare. E posibil ca dupa ce intri in avion, sa nu decoleze imediat si-atunci esti fortata sa stai pe scaun pana atinge altitudinea finala. Asa am patit cand ne-am intors din Bali. Din cauza unor intarzieri si a numarului mare de decolari, dupa imbarcarea tuturor pasagerilor am mai asteptat vreo 20 de minute pana sa ne luam zborul.
9. Opteaza pentru un loc la culoar.
Si tot din cauza vizitelor dese la baie, dar si a pauzelor de dezmortire pe care ar trebui sa le iei frecvent, e bine sa optezi pentru un loc la culoar. In felul asta nu deranjezi pe nimeni de o suta de ori. Pe zborurile lungi lumea doarme ore in sir si e neplacut sa le intrerupi somnul ca sa ajungi la toaleta 🙂
10. Intra in avion printre ultimii.
Oricat de mare e tentatia sa intri in avion cu prioritatea pe care ti-o ofera sarcina, incearca sa profiti de libertatea de miscare pe care ti-o ofera sala de asteptare. Poti sa stai in picioare, poti sa stai jos si sa-ti intinzi complet picioarele, poti sa mergi. Sunt lucruri de care o sa-ti fie dor in cele nspe mii de ore de zbor 🙂
11. Extralegroom-ul poate face diferenta, mai ales pe zboruri lungi.
Daca bugetul iti permite, poti sa platesti o taxa suplimentara pentru a sta pe locurile cu spatiu suplimentar pentru picioare. Din pacate, femeile insarcinate nu pot sta pe locurile din dreptul iesirilor de urgenta, insa in avioanele de pe zborurile intercontinentale exista si locuri cu extralegroom care nu sunt in dreptul iesirilor de urgenta.
12. Nu uita de pauzele de dezmortire.
Odata ajunsa in avion, la altitudinea de zbor, daca nu dormi incearca sa te ridici frecvent si sa faci cativa pasi. Pui sangele in miscare si scazi sansele unor eventuale complicatii. De asemenea, si de pe scaun poti sa faci mici exercitii de dezmortire.
13. Fa-ti asigurare medicala inainte de plecare.
Si, nu in ultimul rand, ca sa stai linistita, nu uita de asigurarea medicala. Eu am avut doi ani la rand asigurare medicala facuta pentru 12 luni, valabila in toata lumea, inclusiv in timpul sarcinii si-am calatorit linistita. Mi-a expirat de curand, am uitat complet de ea si-am plecat in Bali fara. Am realizat asta abia in aeroport, cand era prea tarziu sa-mi mai fac si-am stat cu frica-n san doua saptamani intregi. Better safe than sorry, cum zice vorba americanului.
Inca nu stiu cum e sa ai un zbor intercontinental in trimestrul al treilea. Imi inchipui ca dimensiunile de proportii pot ridica oaresce probleme, insa o sa actualizez lista in ianuarie, cand ma intorc din Mexic la inceput de trimestru III. Daca intre timp sunt pe-aici mamici care au avut parte de astfel de experiente, orice sfat o sa-mi prinda bine.
Buna.
Adriana, nu esti ingrijorata de nivelul de radiatii la care iti expui fatul in timpul zoborului? Se zice ca un zbor de 7 ore de la Londra la New York este echivalent cu o radiografie pulmonara, iar un zbor de la New York la Tokio echivalent cu doua. Eu urmeaza sa zbor doar 3 ore si nu sunt prea incantata, dar nu am de ales.
Se zice asta e destul de controversat.
La prima sarcina am intrebat doctorita daca e vreun risc sa zbor in timpul sarcinii, daca poate afecta negativ bebele si mi-a zis sa ma duc linistita. Si m-am dus, nu m-am incurcat: http://www.minicalatorii.ro/calatorii-cu-bebe/cu-bebe-in-burtica/
Acum am alt medic si nici el n-a avut nimic de obiectat apropos de zborul in Bali.
Cred ca e important sa faci dupa cum simti tu ca e ok. Nu de alta, dar stresul mamei ca un zbor ar putea afecta fatul poate fi mai daunator decat nivelul de radiatii…
[…] are 13 sfaturi utile pentru zborurile cu avionul în timpul sarcinii. Atenție la sfatul numărul […]
Eu una nu as zbura decat in cazuri de urgente cand nu mai pot evita calatoria cu avionul.
Am zburat in sarcina asta la inceput cand aveam o luna jumate si m-am intors din Romania in SUA dupa vacanta de vara si am mai zburat tot in sarcina asta la inceput de tot din Italia in Romania , insa nici nu stiam inca ca sunt insarcinata .
Acuma ca sunt insarcinata nici nu mai am aceeasi pofta sa ma plimb , sa calatoresc. Ma simt mai mult precum o closca si as sta mai mult pe acasa, m-as odihni , as incerca sa dorm mai mult , chestii din astea domestic.
Cred ca cel mai mult imi este frica de virusi , insa si de aterizare , de decolare, de oboseala de pe drum , dar si de turbulente , de aglomeratie , de locul ala mic si stramt in care trebuie sa stai ore intregi , de faptul ca trebuie sa treci prin toate detectoarele lor , iar unele aeroporturi de aici din SUA au si detectoare noi care sunt mai periculoase(Backscatter x-ray ) .Mai am inca 2 copii mici care o sa fie si ei obositi si eu nu mai pot sa ii car in brate , sa trag de ei si nu imi place sa ma complic in aceasta perioada.
Brrr, da, stiu de detectoarele minune din State.. Am avut parte de distractie maxima cand am ajuns insarcinata in 5 luni cu Ana, la New York si le-am zis ca nu trec prin asa ceva, sa ma pipaie cat vor, dar prin alea nu trec. Si ei nu, ca nu e nici o problema, nu face rau fatului…
Inteleg perfect de ce nu-ti mai vine sa pleci la drum cu burtica si doi copii mici dupa tine. Eu am unul singur, o burtica si un sot care ma ajuta enorm si tot stau pe ganduri daca sa mergem cu Ana la vreun targ de Craciun european sau mai bine sa stam acasa. Tot asa, mi se pare foarte obositor. Insa daca sa calatoreasca sau nu in timpul sarcinii cred ca este o decizie pe care ar trebui sa o ia fiecare gravida in functie de nivelul de energie, odihna si dorinta de a calatori.
Mereu ,uitam sa imi iau apa din aeroport :)) iar cu mirosul am aflat destul de tarziu , dar sa stiti ca e foarte bine sa purtati ceva cu un miros puternic intepator la voi , atunci cand aveti nevoie.
eu am zburat in primul trimestru de sarcina, in interes de job, dar zbor scurt – cj-buc, insa dupa trimestrul 2, eu nu m-as mai baga la zboruri atat de lungi, nu stiu de ce, mi se pare super inconfortabil… eu cand am zburat in mexic nu eram insarcinata, insa tot mi s-a parut f lung si f incofortabil… eu, sincer, nu as face-o, mi se pare cam mult… si sunt obisnuita cu zboruri cu avionul, dar zbor atat de lung si sarcina avansata … nu stiu daca m-as risca, sincer…
Fiecare om e obisnuit cu un grad mai mic sau mai mare de asumare a riscurilor. Important e sa stii in ce te bagi si sa-ti asumi constient posibilele complicatii. Si sa te bucuri la maxim de fiecare clipa petrecuta asa cum ai ales sa ti-o petreci 🙂 Acasa sau in deplasare, nu conteaza.
ah, sa nu ma intelegi gresit, nu vreau sa arat cu degetul.
mie imi place teribil de mult blogul tau si abia astept sa imi tin in brate minunea si sa planuim mini calatorii in trei!
am si pus pe lista viscri, unde tot vroiam noi doi sa ajungem dar nu a fost sa fie, si multe altele.
Iti doresc spor la treburi si calatorii placute!
Multumesc, Diana. Si sarcina usoara (daca am inteles bine 🙂 )!
Adriana, eu sunt in SUA in luna de miere si tocmai ce am aflat ca sunt gravida (10-14 zile de sarcina) . Avem 7 zboruri aici plus cel de Romania… In total 3 saptamani.. Si sunt stresata pentru ca imi este frica sa nu pierd sarcina. Mi-ai putea da un sfat sa ma linistesc si sa ma bucur de vacanta?:)))
Felicitari, Ana! Tot ce pot sa-ti zic e ca eu am zburat in primul trimestru si la prima sarcina, si la a doua si fetele sunt bine mersi (ambele au fost sarcini normale, fara risc crescut sau ceva). Nu zic ca nu exista riscuri, dar daca nu poti sau nu vrei sa anulezi zborurile interne atunci cred ca cel mai bun lucru pe care-l poti face e sa te relaxezi si sa te bucuri de vacanta. Sunt convinsa ca si lui bebe, in burtica, ii va prii starea ta de bine.
Multa sanatate si sa ne auzim cu bine!
Multumesc, Adriana! Cu siguranta ai mai castigat un fan al blogului tau! 🙂
Bună Adriana! Am citit sfaturile pe care le-ai oferit, acestea fiind foarte utile! As vrea sa te întreb de la ce firma ti-ai făcut asigurarea medicala pentru ca am întâlnit și situații în care asigurările medicale exceptau starea de graviditate. Mă interesează pentru ca urmează sa plec în vacanta în Canada mâine și as fi interesata sa achiziționez asigurare. Mulțumesc!
Asigurarile alea pe un an le-am facut la Allianz Tiriac, cand eu aveam cateva luni de sarcina. Asigurau complicatii pe care n-aveam cum sa le prevad legate de sarcina. Acum n-am contractul la indemana, insa era o clauza care viza sarcina si scria foarte clar ce e inclus si ce nu.
Adriana, mulțumesc tare mult pentru promptitudinea cu care mi-ai răspuns! Mă voi duce sa-mi iau asigurare medicala!
Cu mare placere, Monica. Daca vrei pot sa-ti dau un numar de telefon unde sa intrebi tot ce ai nevoie sa stii inainte sa ajungi la sediul lor (ce acopera, ce nu acopera, cat costa, etc). Sa n-ai surprize, dar nu cred sa fie cazul.
Zbor usor pana in Canada si experiente faine acolo!
Daca ai putea sa-mi trimiți numărul de telefon, mi-ar fi de mare folos!
Și eu sper sa fie o experiență frumoasă, iar asigurarea sa fie încheiată doar ca o măsură de prevenție!
Încă o data, iti mulțumesc pentru informațiile furnizate!
Ti le-am trimis pe mail.
Bună, mă interesează daca esti însărcinată cu gemeni in 7luni poti călătorii cu avionul pe ruta Roma-Bacau(durează 2:20h), sau este periculos, trebuie certificat? Blue air, agenția de zbor. Mulțumesc anticipat… Aștept răspuns urgent
Buna Adriana as vrea si eu un sfat,in Decembrie trebuie sa calatoresc in Romania din Anglia si o sa am deja ultimu trimestru de sarcina ce ma sfatuiesti