Nu stiu altii cum sunt, dar eu mi-am gasit linistea in carti dupa ce am aflat ca sunt insarcinata. Am calatorit mult ca sa ma asigur ca-mi fac plinul pentru o perioada lunguta in care nu stiam daca o sa mai plec la drum si am citit cat de mult am putut. Am luat-o de la zero cu informatiile despre bebelusi. Nu aveam pe nimeni apropiat cu bebe ca sa aud povesti. Nu tinusem niciodata un oracaila in brate. Cred ca pentru mine a fost mai bine asa. Am extras informatiile care am simtit ca mi se potrivesc si n-am avut cu ce idei preconcepute sa ma lupt. Dintre toate cartile devorate, am ales mai jos doar acele titluri memorabile care au facut o diferenta clara intre Adriana de atunci si Adriana mamica de Ana care reuseste sa-si inteleaga mai bine copilul.
Esential pentru bebelusul tau, de Dr. Spock
“Esential pentru bebelusul tau” a fost prima carte despre copii pe care am citit-o vreodata. Eram insarcinata in cateva luni, am intrat intr-o librarie si-am aruncat un ochi la sectiunea de carti pentru parinti. Mi-a atras atentia coperta, m-a incurajat faptul ca era in format mic, de buzunar si nu foarte groasa. Nu stiam nimic despre ea, dar am avut noroc. Trei zile mai tarziu, o savuram in masina, pe drumuri de tara si nu-mi mai tacea gura.
– Uaaa, ce tare, stii de ce arunca bebelusii chestii pe jos?, il intrebam pe Bogdan
– De distractie?
– Nuuuu, li se pare interesant ca un obiect care dispare din raza lor vizuala reapare. Plus ca invata ca obiectele cad mereu cand nu le mai tii, forta gravitationala, alea, alea. Prima lectie de fizica la nivel de bebe.
N-o sa uit niciodata caseta gri in care era incadrata explicatia despre aruncatul lucrurilor pe jos. A fost momentul in care s-a aprins un beculet in capul meu si am inceput sa vad bebelusii ca pe ceva mai mult decat producatori de zgomot si pampersi murdari, asa cum ii percepeam pana atunci.
E scrisa in stil american, usor de citit si inteles, fara a fi superficiala in vreun fel. Citind ultimele pagini, mi-am dat seama ca mi-a oferit acel confort psihic de care aveam nevoie. Am ramas cu ideea ca n-o sa fie usor, dar totul are o explicatie. Important e sa o gasesti.
The aware baby, de Aletha Solter
“The aware baby” e o alta carte care mi-a oferit o mare revelatie – plansul bebelusilor poate fi si o modalitate sanatoasa de descarcare pentru ei.
Pana sa ajung la Aletha, citisem mai multe carti in care se vorbea despre purtarea celor mici peste tot, despre a raspunde imediat nevoilor lor si despre un fel cat mai natural de a-i creste. Cam peste tot scria ca felul asta de a-ti creste bebelusul reduce la minim plansul. Ba mai mult, gasisem exemple de culturi in care bebelusii NU PLANG. Mi se parea ciudat, dar ce stiam eu? Stiam doar ca nu mi se pare uman sa-ti lasi strumful singur in camera sa planga pana oboseste ca sa-i arati cine-i seful in casa.
Insa Aletha Solter vorbeste (cu argumente si explicatii clare) de o alta abordare a plansului. Aceea de a sta langa cel mic cand simte nevoia sa planga, de a fi alaturi de el cand isi descarca frustrarile acumulate si de a-l asculta. E unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am facut ca parinte, insa dupa ce-si termina de varsat Ana amarul se vede clar diferenta.
Cezariana – care este viitorul unei umanitati nascute prin cezariana, de Dr. Michel Odent
Michel Odent a venit in Romania cu o luna inainte sa nasc. L-am luat pe Bogdan pe mana si ne-am dus impreuna la conferinta de-o zi pe care a tinut-o in Bucuresti. Am ramas fascinata de omul asta de 80 si de ani, specialist in obstetrica, care bate lumea in lung si lat si vorbeste despre nastere fara a fi de o parte sau alta a bericadei (nastere naturala vs cezariana). El e de partea stiintei si orice intrebare a primit din sala, a raspuns cu informatii din cercetari stiintifice, cu exemple concrete, incercand sa stea departe de manipularea publicului prin prezentarea unei singure fatete a problemei.
La modul asta e scrisa si cartea despre viitorul umanitatii nascute prin cezariana. Ii sunt foarte recunoscatoare si pentru cateva informatii pretioase despre cum ar trebui sa decurga o nastere naturala ca interventia medicala sa fie minima, informatii ce se regasesc si in carte si fara de care nu cred ca reuseam sa scap de cezariana dupa un travaliu indus, intr-un spital de stat.
The Continuum Concept, de Jean Liedloff
Jean Liedloff ne incurajeaza in cartea “The Continuum Concept“, scrisa in 1975, sa ne purtam copiii, sa-i luam cu noi peste tot si sa-i facem martori ai vietii noastre de adult, sa dormim cu ei, sa-i alaptam la cerere si sa le raspundem nevoilor fara interziere, imediat ce apar.
Mi-a placut foarte mult cartea nu atat pentru informatii (pe multe le citisem deja si in alte parti), ci pentru senzatia pe care mi-a lasat-o atunci cand am ajuns la final. Pur si simplu reusise sa-mi contureze in minte o imagine feerica si linistitoare de comuniune mama-copil. In lunile dinainte de nastere, cand iti faci tot felul de griji si ganduri negre, senzatia asta de liniste e nepretuita.
Mintea absorbanta, de Maria Montessori
Daca e ceva ce-mi doresc mult de tot pentru Ana, acel ceva e sa nu astepte confirmari din exterior, sa nu faca lucruri pentru a fi laudata sau remarcata de altii. Imi doresc foarte mult ca motivatia sa-i vina din interior si sa fie in competitie ea cu ea, nu cu altcineva.
In cartea Mariei Montessori am gasit primele indicii despre cum as putea sa o cresc in directia asta. E un capitol in care vorbeste despre materiale educationale pe care atunci cand un copil le foloseste, pe masura ce inainteaza in obtinerea rezultatului dorit isi da seama singur daca a gresit, nu trebuie sa-i spuna un adult daca e bine sau nu. De asemenea povesteste si despre etapele de dezvoltare ale unui copil, cand ii vine cel mai usor sa invete matematica, cand acumuleaza cel mai usor cunostinte lingvistice, etc.
Stiu ca in perioada asta Montesorri e la moda si sunt parinti pro Montessori, altii pro Waldorf, altii care nu inteleg de ce e asa mare agitatie in jurul intrebarii “unde imi dau copilul la gradinita”. Eu cred ca idei bune poti extrage din orice filozofie educationala si Mintea absorbanta mi-a pus pe tava multe astfel de idei. Varianta in limba engleza o puteti cumpara de aici, iar cea in limba romana o puteti citi gratuit aici.
Concurs
Acum, ca v-am spus care au fost cartile de care m-am bucurat cel mai mult inainte sa apara Ana, sunt curioasa ce mi-a scapat. Impreuna cu cei de la Books Express, v-am pregatit si o surpriza – un pachet cu doua carti (Esential pentru bebelusul tau si The Continuum Concept) pentru unul dintre parintii care-mi raspunde la provocare. Ce alte titluri interesante ati citit sau ati fi vrut sa cititi atunci cand asteptati primul copil si de ce? Mie mi-e destul de greu sa retin titluri si autori, asa ca puteti sa aruncati un ochi pe sectiunea de Parenting de la Books Express in cazul in care aveti un lapsus.
Astept propunerile voastre pana pe 1 februarie, in comentarii, iar pe 2 anunt castigatorul. Mult succes!
LATER UPDATE Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Cu ajutorul vostru am mai pus vreo cinci – sase carti pe lista lunga cu titluri de citit. Pentru ca mi-a fost imposibil sa departajez cumva raspunsurile si sa aleg unul singur castigator, l-am lasat pe random.org sa-si faca treaba si a ales-o pe Roxana Lazarescu Leon. Felicitari, Roxana!
Buna Adriana,
Noi il asteptam pe Rares 🙂 va veni in jurul datei de 19 iunie. Pe langa Mami si copilul si Jurnal de sarcina pe care le rasfoiesc din cand in cand in functie de cum avansez cu sarcina, citesc cu mare interes cartea Hypnobirthing de Marie Mongan. Eu fiind o persoana care se agita mai repede, sau cum spune sotul meu “sifon”, am simtit nevoia sa citesc o carte care sa-mi spuna ca nasterea va fi un eveniment frumos si ca ne vom aminti cu drag de el. Nu am avansat foarte mult in paginile cartii dar acum orice poveste dramatica despre nastere as auzi stiu sigur ca exista si alternativa frumoasa si linistita si asta imi doresc si asta incerc sa imi impun 🙂 (sper sa nu uit cand o veni sorocul :D).
Daca nu voi castiga oricum imi voi cumpara cartile, mi se par foarte interesante si imi place ca ai spus la fiecare ce ai invatat din ele 🙂
Sarcina usoara in continuare si mini calatorii cat mai frumoase 🙂
Oana
Multumesc frumos, Oana. Sarcina usoara si tie!
Nastere cu ajutorul hipnozei nu suna rau deloc. Spor la aprofundat subiectul si sper sa poti sa folosesti informatiile acumulate atunci cand Rares o sa-si faca aparitia 🙂
Cut, Stapled, & Mended: When One Woman Reclaimed Her Body and Gave Birth on Her Own Terms After Cesarean
Mi s-a facut pielea de gaina doar citind titlul. Eu mi-am dorit enorm sa nasc natural si am fost la un pas de a face cezariana. Nu stiu cum as fi iesit emotional din experienta daca ma bagau in operatie. Cred ca e o carte foarte interesanta si apasatoare.
“What’s going on in there?” Lise Eliot (How the brain and mind develop in the first 5 years of life) – de departea cea mai buna descriere a evolutiei corpului uman.
Roxana, mersi de recomandare. Am adaugat-o in wishlist, nu stiam de ea.
“Brain rules for baby” de John Medina mi-a explicat multe lucruri vis-a-vis de ce putem face noi inca de cand suntem insarcinate si in primii 3 ani de viata pt a ajuta si stimula intelectul copiilor nostri. Autorul este medic cu specializare in biologie moleculara si aduce doar argumente stiintifice in toate afirmatiile pe care le face. Pe mina m-a luminat in multe probleme. Va recomand cartea cu drag!!
Ce fain “What’s the single most important thing you can do during pregnancy? What does watching TV do to a child’s brain? What’s the best way to handle temper tantrums? Scientists know.” O sa i-o fac cadou lui Bogdan, suna a ceva ce ar citi cu mare placere si curiozitate. Ca si-asa a bodoganit ca l-am pus sa citeasca o carte despre cum sa te descurci cand ai doi copii, scrisa de o femeie pentru femei :))
Mama si copilul -Capraru; Unconditional parenting – Alfie Kohn
Cum ti s-a parut Mama si copilul? O am si eu in biblioteca, de la mama, dar nu m-am apropiat de ea. Cumva nu mi se pare ca se impaca prea bine cu Alfie, de exemplu.
eu zic ca e important sa ne documentam si despre alaptare inainte, pentru ca nu e deloc usoara la inceput. Pentru asta e buna cartea doctorului Jack Newman: Alaptarea pe Intelesul tuturor, cu Dr. Jack Newman
Asa e, Carmen! Eu am avut norocul de un super consultant in alaptare care m-a ajutat cu orice problema a aparut + diversificarea, insa daca n-ar fi fost Raluca Petre sigur as fi simtit nevoia unei carti bune pe tema asta.
Inainte de sarcina, si chiar pe parcursul ei, am rasfoit cartea “Mama si copilul’, pe care o am de cand era mama insarcinata. Multe lucruri scrise acolo mi se pareau cam comuniste, nu eram de acord cu ele, asa ca am pornit in cautarea alet carti. Si am dat pe net de cartea “Montessori from the Start: The Child at Home, from Birth to Age Three”. E foarte buna!
Ah, daca stiam… Bogdan e in State acum si i-am dat comanda de trei carti legate de Montessori: How To Raise An Amazing Child the Montessori Way, Teach Me to Do It Myself: Montessori Activities for You and Your Child si Teaching Montessori in the Home: Pre-School Years. As fi luat si Montessori from the start daca stiam de ea 🙁
S-ar putea ca pretul sa nu fie la fel de bun ca in US, dar o mai poti gasi si aici: http://www.bookdepository.com/Montessori-from-Start-Paula-Polk-Lillard/9780805211122
(ofera livrare gratuita in toata lumea).
Ne-am cunoscut in septembrie. Tot in septembrie am devenit un cuplu, iar lucrurile mergeau atat de bine, incat am inceput sa planificam nunta. Undeva in toamna lui 2015, ziceam noi, undeva intr-o poienita, inconjurati de natura si prieteni.
In noiembrie am aflat ca iubita mea are un chist pe uter si ca este suspecta de endometrioza, care poate genera infertititate. Doctorul a intrebat-o daca nu vrea sa primeasca in viata ei un copil, pentru ca sarcina ar ajuta-o sa evite o operatie. Ea a considerat ca e prea devreme. Am incepusem sa facem planurile pentru operatie, timp in care ne-am bucurat in continuare de clipe minuntate impreuna.
La inceputul lui decembrie a inceput sa fie din ce in ce mai obosita si sa aiba gretuti. Ne era frica sa nu fie complicatii cu chistul. Ca sa fim siguri, vineri am decis sa faca un test de sarcina, totusi. A venit cu el in dormitor zambind: o linie bine conturata si o a doua, pralalela, fada. Am repetat testul sambata, de la alt producator: doua linii bine conturate. La fel duminica. Peste cateva zile iubita mea iesea din cabinetul doctorului cu un zambet larg pe buze si o confirmare. Urma sa devenim parinti!
De Craciun am mers in vizite, pentru prima data, la parinti. Ai mei au cunoscut-o pe ea si au aflat ca vor fi bunici pe 24 Decembrie, ai ei pe 25. Reveniti in Bucuresti, pe 30 Decembrie semnam contractul pentru locatia nuntii, iar in ianuarie am rezolvat cu foto, DJ, biserica.
Pentru noi totul suna ca o poveste. Avem doar cateva luni de cand ne cunoastem, dar in curand o sa ne casatorim si-o sa devenim parinti. Desi au fost luati prin surprindere, vrem sa fim cat mai informati. Si curiozitatea ne face sa vrem sa aflam cat mai multe. Am citit pana acum, ambii, Cel mai simpatic ghid de sarcina de Vicki Iovine, la recomandarea unei pritene a carei sarcina e cu cateva luni mai avansate. A fost o carte care ne-a oferit informatii, dar ne-a si prezentat viitorul apropiat in termeni umoristici. Ne-a placut si ne-a facut sa vrem sa citim mai mult!
Si pentru ca am investit restul economiilor in teste, analize si avansuri, pana la salariu… eu am inceput sa caut carti online. Am gasit Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy de Roger W. Harms si What to Expect When You’re Expecting de Heidi Murkoff, Sharon Mazel si Arlene Eisenberg. Iar pentru mine, in plus, Dad’s Guide to Pregnancy For Dummies de Matthew M. Miller.
Multumim pentru lista de mai sus si descrierile cartilor! Desi eu sunt fericit cu kindle-ul, viitoarea mea sotie, observ, prefera cartile pe care le poate atinge. Asa ca imediat ce vin banutii, fugim la librarie sa ne facem o rezerva de material de citit!
Felicitari, Bogdan! Povestea voastra pare desprinsa din basme 🙂
Si Bogdan a citit o carte pentru viitori tatici, nu mai stiu cum se numeste, dar ma amuzam cand imi mai povestea cum prezinta autorul diverse situatii.
Recomand Larry Cohen – Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau. de Larry Cohen
Urma sa povestesc despre ea in articolul viitor, cu carti numai bune de citit cand ai deja un copil. Am varianta ei in limba engleza, Playful Parenting, si am inceput sa o citesc cand Ana avea doar cateva saptamani. Insa, pe la jumatate am pus-o la loc in biblioteca zicand ca o sa revin mai incolo la ea. E f faina, insa in momentul ala aveam intrebari mai urgente care cereau un raspuns si cred ca foarte multe lucruri din Playful Parenting le poti aplica dupa un an incolo. Mai greu la bebelusi.
Ah, si mi-am cumparat de curand continuarea, Retete impotriva ingrijorarii, pentru Ana si frica ei apropos de aparitia surioarei mai mici.
Eu sunt mamica de gemeni, am nascut acum 3 saptamani.
Din pacate eu nu am prietene sau rude care sa fi nascut curand si sa-mi recomande ceva bun de citit; iar mamica nu mai e langa mine… asa ca, am mers pe instinct si pe nevoile mele.
Va recomand cartile dupa care m-am ghidat eu in sarcina. Pe unele inca le recitesc, atunci cand ma confrunt cu o situatie nelamurita.
– Jurnal de sarcina- Sfaturi esentiale pentru mamici in devenire – Ziba Kahef
– Sarcina si Nasterea- Anne Deans
– La ce sa te astepti cand esti insarcinata – Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg & Sandee Hathaway;
– Ghidul pentru alaptare al dr-ului Jack Newman ( care m-a ajutat enorm)
– Mama si copilul – Emil si Herta Capraru
Acum citesc Parenting neconditionat – Alfie Kohn.
Felicitari, Beatrice! Multa sanatate si tie, si celor mici si zile senine cu zambete si voie buna!
Multumesc pentru lista ta, sa stii ca si eu m-am mai intors la ce-am citit in timpul sarcinii cu Ana si parca de fiecare data cand reciteam cate un pasaj mai intelegeam cate un lucru nou 🙂
Buna,
da-mi voie sa iti transmit mai intai felicitari pentru acest site. Nu trece saptamana fara sa ma mai “opresc” pe aici in cautare de inspiratie (turistica, dar nu numai).
Revenind la carti, eu mi-am crescut juniorii “cu cartea in mana”, alegand sa ignor mare parte din folclorul romanesc legat de cresterea copiilor; pana acum se pare ca m-am descurcat de minune, ca sa ma laud singura.
Mi-au fost de mare ajutor : “What to expect the first year” (La ce sa te astepti in primul an) de Heidi Murkoff &Co – la noi nu a fost tradusa, in schimb gasiti in librarii “sora” mai mare – La ce sa te astepti cand esti insarcinata. Imi place pentru ca este completa, analizeaza fiecare luna din viata copilului pana la un an, fizic si psihologic, cu exemple si intrebari frecvente ale parintilor; iti da foarte multe informatii utile pe un ton vesel, astfel incat le poti memora foarte usor, nu simiti ca citesti un manual de mamica, mai degraba un jurnal. Am apreciat in mod deosebit ca au avut grija sa insereze capitole pentru cazuri deosebite, cum ar fi copiii adoptati sau copiii cu diferite afectiuni fizice sau psihice. Eu una nu am gasit asa ceva pe piata noastra.
A doua carte : “Caring for your baby and young child, birth to age 5”, editata de Academia Americana de Pediatrie; este exceptionala pentru intelegerea stadiilor psihologice pe care le traverseaza copilul; am pus-o in practica cand baietelul meu mai mare (acum de 5 ani jumatate) a traversat doua “crize” de personalitate, in jur de doi ani si apoi intre 4-5 ani. Asa cum spuneam, exceptionala; cand ajungi sa intelegi procesele psihologice prin care trece copilul reusesti sa nu te mai enervezi, sa vezi ceva mai departe si sa gasesti solutii.
Ambele carti eu le am in engleza, primite din State.
Multa sanatate tuturor parintilor si ingerasilor!
PS > Mama si Copilul de Capraru mi s-a parut mai rigida; am gasit folositoare partile referitoare la igiena, in rest…sunt ceva cam sceptica. Iar Alfie Kohn, desi iti da aripi imaginatiei cand citesti, si te face sa-ti doresti cu orice pret sa fii cel mai bun parinte din lume (eu cel putin asa am simtit :))) ), nu prea a avut si aplicabilitate practica, cel putin in cazul nostru.
Multumesc, Andreea!
Si eu am majoritatea cartilor in limba engleza, mi le aduce Bogdan din State. Chiar saptamana viitoare il astept cu vreo trei legate de aplicarea metodei Montessori acasa.
Amandoua cartile par foarte interesante, pe a doua chiar cred ca o sa mi-o iau. Si pentru mine conteaza enorm sa inteleg ce se petrece, de fapt, cu Ana in momentele mai delicate, dincolo de aparente si comportament dificil.
Legat de Alfie, i-am cumparat cele trei carti traduse in romana la recenta vizita in Bucuresti, dar n-am apucat sa le citesc. In schimb, la conferinta, am gasit cateva raspunsuri la intrebari care ma macinau de ceva vreme (cea cu comportamentul violent, de exemplu) si aplicand fix ce a zis el, am vazut super rezultate la Ana.
eu recomand cu drag Ghidul de alaptare al doctorului Jack Newman..este de un real folos pentru cele care vor sa alapteze avand in vedere ca in spitalele noastre nu este incurajata alaptarea!
Conceptul Continuum, de Jean Liedloff
Day-by-Day Baby Book mi se pare foarte utila pt parinti “proapspeti” asa cum suntem noi 🙂 Si mai ales ca ii planificam lui Andrei si o surioara 😉
Succes tuturor si multumim pentru initiativa minunata de a oferi cele 2 carti necesare oricarui cuplu de parinti sau viitori parinti!
Get Out of My Life [Engleză, 11 dec. 2014] este o carte utila si plina de informatii interesante.
Ioi, nu stiu daca as vrea sa citesc despre cum sa te descurci cu adolescentii chiar din timpul sarcinii 🙂 Parca as lua-o cu pasi marunti. Stii cum se zice: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari 😉
Buna,
cand o sa fiu insarcinata, mi-as dori sa citesc “Ghidul pentru alăptare” al doctorului Jack Newman, Baby-led Parenting: The First Year: The Easy Way to Nurture, Understand and Connect with Your Baby.
Nu le-am citit, dar din descriere par intersante si mai ales sunt foarte ajutatoare 🙂
Cartea mea de suflet e Mami, tati, ma auziti? – Jacques Salome pentru ca autoarea povesteste despre nevoile copiilor, spre a nu fi confundate cu dorinte sau cereri. Ne vorbeste despre mituri si mitologii parentale, despre limbajele nonverbale (gestica, transpunerea in fapt, somatizarile etc).
O stiu, e printre preferatele mele in materie de parenting. E genul de carte pe care o citesti, o recitesti si de fiecare data mai inveti cate ceva. Insa eu as recomanda-o spre lectura dupa ce apare bebe. Am citit-o in timpul sarcinii si deja nu mai tin minte toate detaliile. Iar ea e cu adevarat utila cand bebe e putin mai mare.
Buna Adriana,
Am doi copii, o fetita si un baietel.V-am descoperit in urma cu un an, cand cautam o destinatie potrivita pentru copii mici.Imi place foarte mult sa calatoresc, insa, din diverse motive, nu se poate atat de des.Va urmaresc frecvent pe voi si imi place ca sunteti o familie frumoasa si fericita.
Revenind la subiect, mie mi-a placut foarte mult cartea:”Totul se intampla inainte de sase ani”-Ana Savin.
Citez:”Această carte are ca scop principal de a vă arăta că cel mai frumos cadou constă în a lăsa
libertatea copilului să se implinească pe deplin. El este unic. Daţi-i posibilitatea să rămână aşa.”
“Elementul cel mai important în formarea acestei structuri de bază a personalităţii este
“conceptul despre sine”, adică imaginea mentală pe care copilul o are despre el însuşi. Tot
comportamentul său depinde de conceptul despre sine (reuşita şcolară şi cursul întregii sale vieţi
ulterioare).
Conceptul despre sine al copilului dumneavoastră va fi ideea de bază a acestei cărţi. Pas cu pas,
vă voi arăta că acesta se formează încă din primele zile de viaţă şi se dezvoltă de-a lungul primilor cinci
ani. Vă voi explica cum putem favoriza dezvoltarea unei personalităţi puternice şi sănătoase la un copil”
A doua carte, “Copiii invata ceea ce traiesc”-Dorothy Law Nolte,Rachel Harris, are la baza urmatorul poem:
Dacă trăiesc în critică şi cicăleală, copiii învaţă să condamne;
Dacă trăiesc în ostilitate, copiii învaţă să fie agresivi;
Dacă trăiesc în teamă, copiii învaţă să fie anxioşi;
Dacă trăiesc înconjuraţi de milă, copiii învaţă autocompătimirea;
Dacă trăiesc înconjuraţi de ridicol, copiii învaţă să fie timizi;
Dacă trăiesc în gelozie, copiii învaţă să simtă invidia;
Dacă trăiesc în ruşine, copiii învaţă să se simtă vinovaţi;
Dacă trăiesc în încurajare, copiii învaţă să fie încrezători;
Dacă trăiesc în toleranţă, copiii învaţă răbdarea;
Dacă trăiesc în laudă, copiii învaţă preţuirea;
Dacă trăiesc în acceptare, copiii învaţă să iubească;
Dacă trăiesc în aprobare, copiii învaţă să se placă pe sine;
Dacă trăiesc înconjuraţi de recunoaştere, copiii învaţă că este bine să ai un ţel;
Dacă trăiesc împărţind cu ceilalţi, copiii învaţă să fie generoşi;
Dacă trăiesc în onestitate, copiii învaţă respectul pentru adevăr;
Dacă trăiesc în corectitudine, copiii învaţă să fie drepţi;
Dacă trăiesc în bunăvoinţă şi consideraţie, copiii învaţă respectul;
Dacă trăiesc în siguranţă, copiii învaţă să aibă încredere în ei şi în ceilalţi;
Dacă trăiesc în prietenie, copiii învaţă că e plăcut să trăieşti pe lume.
Sanziana, multumesc ca stai pe-aproape si multumesc pentru recomandari.
Copiii invata ceea ce traiesc o am in biblioteca, inca n-am apucat sa o citesc. De prima carte e prima data cand aud si pare super interesanta. Am trecut-o pe lista de achizitionat si citit cat de curand.
Există multe cărți cu și despre copii și te poți simți puțin depășită atunci când trebuie să alegi.Mi-aș fi dorit să citesc mai mult când eram însărcinată, dar cel mai mult mi-a plăcut cartea ”Sarcina si Nasterea”- Anne Deans pe care am recomandat-o mereu.
Apoi am apelat la celebra ”Mama și copilul”.
Buna seara,
Nu scriu pentru concurs, doar vreau sa va mai recomand o carte , descoperita de curand.Nu am cumparat-o inca, dar titlul mi s-a parut interesant:’Ce traieste copilul si ce simte mama lui.”-Speranta Farca
Pare interesanta, intr-adevar, citind descrierea:
“Ca parinti, cresterea copilului ne releva adevaruri nebanuite despre noi insine, dar si despre miturile si credintele umanitatii in general.
Dr. Speranta Farca este psihanalist specializat in relatia mama–copil, cercetator la Institutul de stiinte ale Educatiei, conf. univ. dr. (asociat) la Departamentul pentru Formarea Cadrelor Didactice al UNArte Bucuresti”
Recunosc ca in sarcina nu am citit prea multe, de fapt am citit carti despre sarcina si nastere, dar mult prea putin despre cresterea copilului. In afara de “Mama si copilul”, pe care am primit-o cu imprumut de la o prietena.
Mi-ar fi placut sa citesc “Lacrimi si crize de furie”, de Aletha Solter, pe care am citit-o mai tarziu, dar care cred ca m-ar fi ajutat mult in primele luni de dupa nastere.
Da, si eu am citit The aware baby (care are multe idei comune cu Tears and tantrums) dupa ce am nascut-o pe Ana, cand avea ea vreo 2 luni, si stiu ca mi-am dorit atunci sa o fi citit mai devreme.
[…] minicalatorii.ro […]