Nu stiu altii cum sunt, dar eu mi-am gasit linistea in carti dupa ce am aflat ca sunt insarcinata. Am calatorit mult ca sa ma asigur ca-mi fac plinul pentru o perioada lunguta in care nu stiam daca o sa mai plec la drum si am citit cat de mult am putut. Am luat-o de la zero cu informatiile despre bebelusi. Nu aveam pe nimeni apropiat cu bebe ca sa aud povesti. Nu tinusem niciodata un oracaila in brate. Cred ca pentru mine a fost mai bine asa. Am extras informatiile care am simtit ca mi se potrivesc si n-am avut cu ce idei preconcepute sa ma lupt. Dintre toate cartile devorate, am ales mai jos doar acele titluri memorabile care au facut o diferenta clara intre Adriana de atunci si Adriana mamica de Ana care reuseste sa-si inteleaga mai bine copilul.

Esential pentru bebelusul tau, de Dr. Spock

carte_dr_spockEsential pentru bebelusul tau” a fost prima carte despre copii pe care am citit-o vreodata. Eram insarcinata in cateva luni, am intrat intr-o librarie si-am aruncat un ochi la sectiunea de carti pentru parinti. Mi-a atras atentia coperta, m-a incurajat faptul ca era in format mic, de buzunar si nu foarte groasa. Nu stiam nimic despre ea, dar am avut noroc. Trei zile mai tarziu, o savuram in masina, pe drumuri de tara si nu-mi mai tacea gura.
– Uaaa, ce tare, stii de ce arunca bebelusii chestii pe jos?, il intrebam pe Bogdan
– De distractie?
– Nuuuu, li se pare interesant ca un obiect care dispare din raza lor vizuala reapare. Plus ca invata ca obiectele cad mereu cand nu le mai tii, forta gravitationala, alea, alea. Prima lectie de fizica la nivel de bebe.

N-o sa uit niciodata caseta gri in care era incadrata explicatia despre aruncatul lucrurilor pe jos. A fost momentul in care s-a aprins un beculet in capul meu si am inceput sa vad bebelusii ca pe ceva mai mult decat producatori de zgomot si pampersi murdari, asa cum ii percepeam pana atunci.

E scrisa in stil american, usor de citit si inteles, fara a fi superficiala in vreun fel. Citind ultimele pagini, mi-am dat seama ca mi-a oferit acel confort psihic de care aveam nevoie. Am ramas cu ideea ca n-o sa fie usor, dar totul are o explicatie. Important e sa o gasesti.

The aware baby, de Aletha Solter

carte_solter_aware_babyThe aware baby” e o alta carte care mi-a oferit o mare revelatie – plansul bebelusilor poate fi si o modalitate sanatoasa de descarcare pentru ei.

Pana sa ajung la Aletha, citisem mai multe carti in care se vorbea despre purtarea celor mici peste tot, despre a raspunde imediat nevoilor lor si despre un fel cat mai natural de a-i creste. Cam peste tot scria ca felul asta de a-ti creste bebelusul reduce la minim plansul. Ba mai mult, gasisem exemple de culturi in care bebelusii NU PLANG. Mi se parea ciudat, dar ce stiam eu? Stiam doar ca nu mi se pare uman sa-ti lasi strumful singur in camera sa planga pana oboseste ca sa-i arati cine-i seful in casa.

Insa Aletha Solter vorbeste (cu argumente si explicatii clare) de o alta abordare a plansului. Aceea de a sta langa cel mic cand simte nevoia sa planga, de a fi alaturi de el cand isi descarca frustrarile acumulate si de a-l asculta. E unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am facut ca parinte, insa dupa ce-si termina de varsat Ana amarul se vede clar diferenta.

Cezariana – care este viitorul unei umanitati nascute prin cezariana, de Dr. Michel Odent

carte_odent_cezarianaMichel Odent a venit in Romania cu o luna inainte sa nasc. L-am luat pe Bogdan pe mana si ne-am dus impreuna la conferinta de-o zi pe care a tinut-o in Bucuresti. Am ramas fascinata de omul asta de 80 si de ani, specialist in obstetrica, care bate lumea in lung si lat si vorbeste despre nastere fara a fi de o parte sau alta a bericadei (nastere naturala vs cezariana). El e de partea stiintei si orice intrebare a primit din sala, a raspuns cu informatii din cercetari stiintifice, cu exemple concrete, incercand sa stea departe de manipularea publicului prin prezentarea unei singure fatete a problemei.

La modul asta e scrisa si cartea despre viitorul umanitatii nascute prin cezariana. Ii sunt foarte recunoscatoare si pentru cateva informatii pretioase despre cum ar trebui sa decurga o nastere naturala ca interventia medicala sa fie minima, informatii ce se regasesc si in carte si fara de care nu cred ca reuseam sa scap de cezariana dupa un travaliu indus, intr-un spital de stat.

The Continuum Concept, de Jean Liedloff

carte_liedloff_continuum_conceptJean Liedloff ne incurajeaza in cartea “The Continuum Concept“, scrisa in 1975, sa ne purtam copiii, sa-i luam cu noi peste tot si sa-i facem martori ai vietii noastre de adult, sa dormim cu ei, sa-i alaptam la cerere si sa le raspundem nevoilor fara interziere, imediat ce apar.

Mi-a placut foarte mult cartea nu atat pentru informatii (pe multe le citisem deja si in alte parti), ci pentru senzatia pe care mi-a lasat-o atunci cand am ajuns la final. Pur si simplu reusise sa-mi contureze in minte o imagine feerica si linistitoare de comuniune mama-copil. In lunile dinainte de nastere, cand iti faci tot felul de griji si ganduri negre, senzatia asta de liniste e nepretuita.

Mintea absorbanta, de Maria Montessori

carte_montessori_absorbent_MindDaca e ceva ce-mi doresc mult de tot pentru Ana, acel ceva e sa nu astepte confirmari din exterior, sa nu faca lucruri pentru a fi laudata sau remarcata de altii. Imi doresc foarte mult ca motivatia sa-i vina din interior si sa fie in competitie ea cu ea, nu cu altcineva.

In cartea Mariei Montessori am gasit primele indicii despre cum as putea sa o cresc in directia asta. E un capitol in care vorbeste despre materiale educationale pe care atunci cand un copil le foloseste, pe masura ce inainteaza in obtinerea rezultatului dorit isi da seama singur daca a gresit, nu trebuie sa-i spuna un adult daca e bine sau nu. De asemenea povesteste si despre etapele de dezvoltare ale unui copil, cand ii vine cel mai usor sa invete matematica, cand acumuleaza cel mai usor cunostinte lingvistice, etc.

Stiu ca in perioada asta Montesorri e la moda si sunt parinti pro Montessori, altii pro Waldorf, altii care nu inteleg de ce e asa mare agitatie in jurul intrebarii “unde imi dau copilul la gradinita”. Eu cred ca idei bune poti extrage din orice filozofie educationala si Mintea absorbanta mi-a pus pe tava multe astfel de idei. Varianta in limba engleza o puteti cumpara de aici, iar cea in limba romana o puteti citi gratuit aici.

Concurs

Acum, ca v-am spus care au fost cartile de care m-am bucurat cel mai mult inainte sa apara Ana, sunt curioasa ce mi-a scapat. Impreuna cu cei de la Books Express, v-am pregatit si o surpriza – un pachet cu doua carti (Esential pentru bebelusul tau si The Continuum Concept) pentru unul dintre parintii care-mi raspunde la provocare. Ce alte titluri interesante ati citit sau ati fi vrut sa cititi atunci cand asteptati primul copil si de ce? Mie mi-e destul de greu sa retin titluri si autori, asa ca puteti sa aruncati un ochi pe sectiunea de Parenting de la Books Express in cazul in care aveti un lapsus.

Astept propunerile voastre pana pe 1 februarie, in comentarii, iar pe 2 anunt castigatorul. Mult succes!

LATER UPDATE Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Cu ajutorul vostru am mai pus vreo cinci – sase carti pe lista lunga cu titluri de citit. Pentru ca mi-a fost imposibil sa departajez cumva raspunsurile si sa aleg unul singur castigator, l-am lasat pe random.org sa-si faca treaba si a ales-o pe Roxana Lazarescu Leon. Felicitari, Roxana!