Pana nu demult Varsovia era pentru mine un loc in care as fi vrut sa ajung la un moment dat din curiozitate si cam atat. Abia cand am inceput sa cercetez ce e de vazut in oras mi-am dat seama ca poate fi de interes pentru familiile cu copii. Iar dupa o saptamana petrecta acolo m-am intors acasa hotarata sa le duc si pe domnisoare cat de curand pe meleaguri poloneze. De ce m-as intoarce cu ele? Vedeti in continuare:
Promenada de-a lungul raului Vistula
Vistula este cel mai lung rau din Polonia, iar in Varsovia, in zona de langa centrul vechi, malul sau stang a fost amenajat astfel incat localnicii si turistii sa-si poata petrece cateva ore bune fara sa se plictiseasca.
De-a lungul a mai multi kilometri am vazut baruri si terase cu sezlonguri colorate, zone verzi cu bancute printre copaci, spatii de joaca cu trambuline, apa, leagane pentru copii si o pista de biciclete recomandata celor care vor sa admire siluetele multor atractii din capitala, pe doua roti.
Biciclete pentru toata familia
Si ca veni vorba de explorat orasul pe doua roti, am fost surprinsa sa vad ca in sistemul lor public de biciclete urbane – Veturilo – pun la dispozitie si biciclete pentru cei mici. Daca stiti ca vreti sa va plimbati cu bicicleta va puteti inregistra online, pe site-ul lor, iar inchirierea propriu-zisa se face cu cateva click-uri de pe mobil. Primele 20 de minute sunt gratuite, exista peste 300 de statii in oras si au si biciclete tandem.
Traversare Vistulei cu vaporasul Wilga
Intorcandu-ne la Vistula, daca malul stang e amenajat si presarat cu o gramada de atractii, nici malul drept nu se lasa mai prejos, insa isi pastreaza din salbaticie, daca ii pot spune asa. Exista patru vaporase cu care vara (din mai pana in august) poti traversa raul, gratuit. Wilga este unul dintre ele si in august circula cam din jumate in jumatate de ora. Gasiti aici programul fiecarui vaporas.
Cand am ajuns pe cealalta parte nu mi-a venit sa cred ca sunt, in continuare, in mediul urban. Plaja lunguiata era impartita de cateva familii cu copii si bebelusi. De pe sezlongurile de panza colorata se vedeau cladirile din centrul vechi. Vantul adia usor, suficient cat fosnetul copacilor care margineau plaja sa te invaluie. La cateva minute de mers pe jos de plaja e un spatiu de joaca pentru copii, cu leagane de lemn, iar prin paduricea apropiata sunt drumuri de pamant pe care poti merge cu bicicleta sau te poti plimba agale.
Tot aici gasesti si gradina zoologica, plus un mic parc de aventura cu tiroliene si trasee prin copaci – Park Linowy.
Centru de Stiinte Copernicus
La vreo doi kilometri de plaja asta, pe malul stang al raului, se gaseste Centrul de Stiinte Copernicus. Am mai fost pe la muzee de stiinta in toata Europa, dar nu tin minte sa fi vazut asa o coada lunga pe undeva, zone dedicate copiilor foarte, foarte mici sau experimente care sa-ti provoace simtul olfactiv.
Partea cu coada poate fi evitata cumparand bilete online, in avans, de aici. N-au varianta in engleza, insa m-am decurcat cu Google Translate-ul.
La intrare primesti o harta cu expozitiile organizate pe zone si e indicat sa nu fii pe fuga, caci ai ce face si ca adult venit sa caste gura, daca esti cu copii nu cred ca mai iesi de-acolo pana la finalul zilei 🙂
Eu am fost curioasa sa vad cu ce ar putea Ema, de doi ani, sa se distreze si-am descoperit ca au o zona dedicata copiilor pana in cinci ani – Buzzz! Podeaua era cauciucata, colturile rotunjite si atractiile adaptate inaltimii piticotilor. Era disponibila si o harta pe hartie cu provocari pentru cei mici, un fel de vanatoare de comori, astfel incat copiii sa profite la maxim de fiecare punct de interes.
Daca vremea e frumoasa, se poate urca pe acoperisul muzeul transformat in spatiu verde, iar langa cladire exista un parc maricel cu experimente in aer liber pentru copii. Aveti acces gratuit in el indiferent ca ati cumparat bilet pentru Copernicus sau nu.
Gradina bibliotecii Universitatii din Varsovia
Si daca tot ati ajuns in zona, la cativa pasi de Copernicus gasiti o gradina surprinzatoare care din strada nici nu banuiesti ca exista. E vorba de gradina bibliotecii Universitatii din Varsovia – o imbinare de verdeata, apa, metal si sticla cu cateva accente de culoare in functie de zona in care va aflati. Au si cateva leagane pentru copii, au si bancute, plus un balconas panoramic.
Muzeul Chopina
Palatul Ostrogski, el in sine un spectacol de arhitectura, gazduieste muzeul dedicat compozitorului polonez Frederic Chopin. Atunci cand cumperi biletul il iei pentru o ora anume si la intrare primesti un ghid audio cu povesti interesante despre viata personala si profesionala a artistului.
Copiii au o camera dedicata cu pernute, jocuri muzicale si filmulete despre Chopin, iar in muzeu sunt cateva zone interactive care pe Ana cel putin ar tine-o ocupata. De exemplu, poti sa iei partituri dintr-o cutie, sa le asezi pe suportul de pe pian si sistemul recunoaste partitura si incepe sa-ti cante fragmentul muzical.
Saxon Garden si bancile muzicale
Pe Chopin il puteti intalni in tot orasul cu ale sale bancute muzicale. In Saxon Garden, un parc umbros cu o fantana arteziana faina, am zarit o fetita care topaia bucuroasa in jurul unei banci de marmura neagra si nu intelegeam de ce. Cand m-am apropiat am observat ca atunci cand apasa pe un buton incepea discret muzica si topaiala era o incercare de dans pe ritmurile lui Chopin.
Atelier de facut acadele la Manufaktura Cukierków
Dupa atata educatie muzicala puteti sa dati o fuga pana la Manufaktura Cukierków (care e la 500 de metri de muzeul Chopina) pentru o pauza dulce. E un magazinas colorat, desprins parca din povestile cu Hansel si Gretel, doar ca in loc de turta dulce are acadele. Iar cei de acolo fac ateliere de modelat acadele in forma dorita. Iti arata cum pregatesc zaharul, cum il coloreaza, cum il aseaza-n straturi, iar cand e suficient de rece incat sa nu te arzi ti-l dau sa-l modelezi dupa instructiunile lor. E o experienta faina de care fetele s-ar bucura cu siguranta.
Terasa panoramica a Palatului Culturii si Stiintei
Palatul Culturii si Stiintei este un punct bun de reper atunci cand esti pentru prima data in Varsovia si nu stii pe unde sa o iei. Oferit de Stalin poporului polonez, se ridica la 237 de metri de sol, e cea mai inalta cladire din Polonia si-i vezi varful spiralat din multe zone ale orasului.
La etajul 30 exista o terasa panoramica de unde poti admira Varsovia la 360 de grade. Pentru mine asta a fost prima oprire, imediat ce-am aterizat in oras, si m-a ajutat sa-mi organizez vizual atractiile pe care le aveam pe lista musai de vizitat.
Centrul vechi
Primul pe lista cu atractii era centrul vechi care, de fapt, nu este asa de vechi. In 1944, mai bine de 80% din zona aceasta a fost distrusa de trupele naziste. La sfarsitul razboiului localnicii au demarat o campanie de reconstructie care s-a intins pe cinci ani si s-a finalizat cu restaurarea zonei ce astazi figureaza in Patrimoniul UNESCO.
Fatadele colorate, piatra cubica, artistii stradali, mica sirena si pasajele inguste – toate creaza o atmosfera faina care imbie la plimbat si descoprit fiecare cotlon. Sunt cateva locuri si statui cu povesti numai bune de spus celor mici, insa pe aceasta tema revin cu un articol separat si harta detaliata.
Muzeul Istoriei Evreilor Polonezi POLIN
Un aspect care m-a surprins foarte placut in Varsovia a fost felul in care oamenii au stiut sa adapteze muzee (cu teme altfel greoaie pentru copii) astfel incat o vizita cu toata familia sa fie o experienta placuta si interesanta.
Muzeul POLIN, de exemplu, e presarat cu activitati interactive pentru copii. Poti sa-ti imprimi diverse texte si desene asa cum se facea pe vremuri sau poti sa perforezi biletele de tren in micuta statie
albastra reconstruita in muzeu. Sunt doar doua exemple, si aici o sa revin cu un articol separat caci prea mare mi-a fost uimirea sa gasesc atatea activitati pentru copii intr-un muzeu asa serios. Si tocmai pentru ca latura serioasa nu era ignorata si puteai vedea imagini apasatoare sau citi texte care te zdruncinau, cei care au gandit expozitiile au plasat informatiile dure in afara razei vizuale a copiilor.
Uprising museum
Al doilea exemplu de muzeu apasator care ofera o experienta faina pentru familii este Uprising museum. Aici Anei cred ca i-ar fi placut mult sa se joace cu telegraful, sa se piarda in labirintul de tuneluri sau sa incerce toate stampilele din camera de activitati dedicata celor mici.
Pe pliantul muzeului scria ca in weekenduri parintii ii pot lasa pe copii sub supraveghere in camera cu activitati astfel incat sa se poata bucura si de acele zone ale muzeului care te solicita emotional. Iar imaginile dramatice din tot muzeul erau ascunse de ochii celor mici in niste coloane, clar marcate cu o placuta.
Centrul Banului
Parasind zona apasatoare, tot la capitolul muzee si surprize placute, am ajuns si la centrul banului unde pe cei mici ii asteapta o gramada de provocari. Pot incerca sa sparga un seif, se pot uita cu lupa digitala la diverse monede ca sa afle mai multe detalii, au ecrane cu jocuri de educatie monetara si pot invata cum sa verifice daca o bancnota e originala sau contra facuta. Unde mai pui ca intrarea e gratuita, important e sa stii de existenta acestui loc nu foarte bine promovat.
Cafeneaua E. Wedel
Iar la o aruncatura de bat de Centrul Banului va puteti indulci intr-un loc cu istorie. E. Wedel e considerat de multi brandul national de ciocolata din Polonia si isi desfasoara activitatea din 1851. Pe strada Szpitalna la numarul 8 gasiti atat un magazinas cu ciocolata si alte bunatati, cat si o cafenea din al carui meniu mie mi-a fost aproape imposibil sa ma decid la un singur preparat. Sa nu ziceti ca nu v-am spus, mai ales daca mergeti cu copiii 🙂 Insa ciocolata calda cu portocale aleasa intr-un final a fost si delcioasa, si extrem de consistenta.
Muzeul Etnografic
Nu pot sa inchei capitolul muzee fara sa mentionez de cel etnografic. Domnisoarele mele au savurat Muzeul Taranului Roman de la noi care-i similar asa ca imi inchipui ca le-ar fi placut si cel de acolo. Ce are in plus acesta din Varsovia e un centru educational unde scolarii vin in grupuri organizate sa aprofundeze diverse subiecte invatate la scoala.
In weekenduri, in cadrul acestui centru se organizeaza activitati pentru familii cu copii si, de asemenea, au expozitii temporare special gandite pentru cei mici. Cand am ajuns eu in august alesesera cateva personalitati poloneze care influentau societate intr-un mod pozitiv si evident si le prezentau copiilor prin intermediul jocurilor.
Parcul Wilanow
Putin mai departe de centrul orasului e Parcul Wilanow cu niste gradini superbe, un lac pe care te poti plimba cu barca si o zona de relaxare cu sezlonguri asezate la umbra copacilor. Palatul se poate vizita si in interior, mie din pacate timpul nu mi-a permis, si este una dintre atractiile principale din capitala poloneza (deci asteptati-va la grupuri mari de turisti).
Fly Spot Varsovia
Tot ceva mai departe de centrul orasului am avut parte de una dintre experientele mele preferate din Varosvia – o simulare de gravitate zero, un tunel in care poti sa plutesti si sa prinzi gustul saltului cu parasuta fara sa trebuiasca sa te urci in avion si sa sari.
Am avut ceva emotii, dar cand domnul de acolo mi-a spus ca e o experienta de care se pot bucura copii de la doi ani in sus, m-am mai relaxat putin. Si dupa doua runde de 45 de secunde de plutire nici ca m-as mai fi dat dusa. Cand ajung cu fetele in Varsovia asta o sa fie, cu siguranta, una dintre opririle principale.
Nocny Market
Si tot cu ele vreau sa ajung si la Nocny Market – o piata de noapte cu street food care se apropie foarte mult de ce gasesti la Londra sau Berlin. Erau vreo 30 de standuri cu mancare din toate colturile lumii, cu experiente mai delicate sau mai extreme (am vazut si gandaci prajiti, inca nu mi-am gasit curajul sa incerc). Noi suntem niste pofticiosi si am putut verifica in Thailanda ca un astfel de loc le trezeste domnisoarelor interesul chiar daca nu vor neaparat sa incerce preparatele. Se bucura de culori, de mirosuri, se stramba la vederea anumite texturi si nu refuza niciodata sa testeze deserturi.
Spectacolul fantanilor multimedia
Daca va nimeriti in Varsovia intr-un weekend de vara (vineri sau sambata), chiar langa centrul vechi are loc un spectacol de apa, sunet si lumini. Incepe cand se intuneca suficient incat sa se poata face proiectiile de imagine (9:30 din mai pana in septembrie, iar in septembrie de la 9:00). In jurul fantanilor arteziene e o peluza imensa pe care se poate sta, insa e bine sa ajungeti mai devreme caci se umple ochi cu ceva timp inainte de inceperea spectacolului.
Parcul si Palatul Lazienki
Despre experienta mea cu parcul si palatul Lazienki v-am povestit deja. Va recomand calduros o vizita aici. Chiar daca e printre atractiile care atrage foarte multa lume, spatiu e atat de mare si atmosfera asa relaxata ca n-o sa aveti senzatia de calcat in picioare. Iar pentru copii e o experienta faina sa poata hrani veverita, sa vada salile impresionante din palat si sa aiba un ghid audio gandit special pentru ei.
Anul acesta n-avem cum sa plecam la sfarsit de noiembrie – inceput de decembrie din Bucuresti, altfel cred ca am fi apucat-o inspre Varsovia sa vedem pietele de Craciun de-acolo. Cu atatea muzee interactive, orasul e ofertant la capitolul distractii in interior potrivite pentru vremea rea. Iar o plimbare cu fular la gat si aburi pe nas prin centrul vechi mi se pare la fel de cu farmec ca si una sub razele calde ale soarelui de august. Sa va mai spun ca mai nou exista si zbor low cost catre Varsovia (cu Wizz), nu doar cel de linie (LOT) cu care am fost eu? 🙂
In loc de Uprising Museum eu le-as duce la Centrul de Arta Contemporana (de fapt, chiar asa am facut cu ai mei, la Uprising am mers singur). In rest, articolul e „spot on”.
Pare un loc superb, imi doresc sa il vizitez.
Imi doresc sa ajung si eu cu familia in aceste locuri minunate.
In ce perioada a anului ati fost si in cate zile ati vazut toate minunatiile descrise aici?
Salut. Am o intrebare, cati ani aveau fetele cand ati fost in Varsovia?