Lisabona mi se pare una dintre cele mai child friendly capitale europene. Are si multe atractii pentru cei mici, si vreme buna aproape tot timpul anului. In plus, portughezii sunt foarte prietenosi cu copiii. Sansele ca cineva sa se uite urat la tine cand intri cu un piticot in restaurant sunt minime.
Noi am fost de multe ori in doi si o data cu Ana, in trecere, pe cand avea doar sapte luni. Acum, la trei ani jumatate, cred ca ar avea o experienta complet diferita cu orasul. Lisabona figureaza pe lista cu locuri musai de vizitat in trei sau patru, cat de curand. De ce vrem sa ne intoarcem? Vedeti mai jos.
1. Funicularele lusitane
Daca te gandesti sa mergi in Lisabona cu copii mici, faptul ca e un oras pe sapte coline te poate speria. Da, exista multe zone in care esti nevoit sa urci, insa vestea buna e ca acolo unde zaresti pante indecent de abrupte sunt sanse mari sa observi si niste sine. Poate fi vorba de tramvai, dar poate fi vorba si de cele trei funiculare mici, simpatice si voinice din Lisabona: Gloria, Bica si Lavra. E o experienta inedita pentru toata familia.
2. Parque das Nacoes
In Parque das Nacoes s-a tinut World Expo ’98, iar o parte din pavilioanele de atunci au fost transformate in atractii turistice. Mi-as rezerva o zi pentru zona asta in care se gaseste atat Pavilionul Cunoasterii, un muzeu interactiv al stiintei unde poti sa inveti legile fizicii prin experimente amuzante, cat si Oceanario despre care se spune ca ar fi unul dintre cele mai spectaculoase din lume.
Tot acolo poti sa vezi parcul de sus, din telegondola, sau poti sa te plimbi cu trenuletul (adica ce-i place Anei mai mult si mai mult sa faca in Sinaia :)).
3. Pasteis de Nata
Pasteis de Nata e un desert traditional pe care-l gasesti peste tot in Lisabona, insa din ce am gustat noi pana acum nici unele nu se compara cu cele de la Pasteis de Belem. Acolo se prepara, inca din 1837, tarte cu crema de ou dupa o reteta secreta, inventata de calugarii de la alaturata Manastire Jeronimos.
E drept ca poti avea de asteptat pentru un loc la masa, insa copiii pot trage cu ochiul prin geamul de sticla la patiserii care pregatesc, baga si scot din cuptor tavi pe banda rulanta. E o forfota placuta, iar cand ajungi la tarte parca ti se topesc in gura.
4. Muzeul Maritim
Tot in zona se gaseste Muzeul Maritim. Hartile cu calatoriile unor exploratori renumiti, barcile de toate felurile, submarinele si camerele din interiorul vaselor folosite de regi si regine sigur ii vor tine pe copii in priza.
5. Turnul Belem
Pe final de zi as duce-o pe Ana la Turnul Belem pentru o portie de catarato-explorat cu privelisti panoramice. Acolo am vazut cel mai frumos apus, cu Raul Tagus rosiatic pe fundal.
6. Castelul Sao Jorge
In cu totul alta parte a Lisabonei se afla, inca din perioada medievala, Castelul Sao Jorge. Il poti vedea cam din orice zona a orasului, iar ca sa ajungi la el fie te aventurezi pe stradutele in panta, fie iei tramvaiul.
Ne-au placut ambele experienta, insa daca am fi cu Ana am opta pentru a doua varianta. Si din comoditate, dar si de dragul experientei de a fi aruncat in toate partile de micutul si mai tot timpul aglomeratul mijloc de transport care urca anevoios colina.
7. Muzeul Jucariilor din Sintra
Aflata la 45 de minute de mers cu trenul de Lisabona, Sintra este statiunea perfecta pentru familiile care vor sa schimbe putin peisajul. Noi ne-am incepe vizita cu Muzeul Jucariilor unde i-am arata Anei o gramada de exponate care erau standard pe vremea noastra 🙂
8. Palatele si gradinile din Sintra
Urmatoarea oprire ar fi la Palatul Pena pe care ea l-a mai vazut si a fost primul obiectiv turistic care i-a atras (vizibil) atentia. Construit la mijlocul secolului al XIX-lea in locul unei foste manastiri distruse de cutremur, Palatul Pena pare sa fie de turta dulce si are niste super panorame cu imprejurimile.
In functie de cata rabdare si energie ar mai avea dupa ne-am orienta fie catre hotel, fie catre Palatul Monserrate sau Quinta da Regaleira. Fiind atat de multe de vazut in Sintra, poate n-ar fi o idee rea sa ramanem acolo peste noapte.
9. Cascais si Estoril
Tot la nici o ora de mers cu trenul de Lisabona se gasesc si Cascais si Estoril, statiuni in care puteti merge pentru o pauza de balaceala in Oceanul Atlantic. Noi am ajuns pe-acolo in august, in timpul saptamanii si mi-a placut ca nu era cine stie ce aglomeratie pe plaje.
Ar mai fi si motivul cu numarul zece: atitudinea portughezilor fata de copii. Cat ne-am plimbat cu Ana prin centrul Portugaliei am fost primiti cu zambetul pe buze, in anumite locuri oamenii chiar s-au oferit sa o tina ei in brate ca sa putem manca in liniste. Am vazut ca in mod normal ei ies in oras cu cei mici, atmosfera de la terase si din restaurante este destul de destinsa, zgomotoasa chiar si ne-am integrat perfect in peisaj.
Informatii utile
Cum ajungi in Lisabona
Pana anul asta zbura TAP direct. Din pacate a iesit de pe piata romaneasca. Din fericire, Blue Air si Wizz Air au bagat zboruri directe catre Lisabona pentru vara 2016 la preturi mai bune decat avea TAP (cel mai putin am dat cu TAP 225 de euro/persoana in extra sezon). Acum am gasit pe Blue Air cu 969RON zbor 23 – 30.06.2016.
Cand sa mergi
Lisabona beneficiaza de vreme buna cam tot timpul anului. Vara temperatura maxima nu prea sare de 30 de grade, iar iarna nu scade sub 8-9 grade, cu o medie de 12 grade Celsius. Cu ploaie trebuie sa ai un strop de noroc, lunile noiembrie si decembrie sunt imprevizibile. Poti prinde zile senine, numai bune de plimbat, asa cum am prins noi 14 zile in decembrie, sau poti sa ai parte de zile mohorate cu ploi frecvente.
As evita sa ajung din nou in Lisabona in august. E luna in care si portughezii pleaca in concediu si sunt multe magazine si restaurante inchise, e cel mai cald atunci si e destul de aglomerat.
Bine de stiut
Lisboa Card iti asigura transport gratuit in oras, intrari gratuite sau reduceri la bilete, plus posibilitatea de a nu mai sta la coada la anumite atractii. Poate fi cumparat pentru 24, 48 sau 72 de ore cu preturi incepand de la 18.5 euro/adult si 11,5 euro/copil de 4-15 ani. Gasiti aici o lista cu discounturi si gratuitati si tot de acolo puteti sa-l cumparati online. Eu l-am folosit la prima vizita cand eram pusa pe vizitat muzee. Mi-a placut si ca era inclus transportul cu trenul catre Sintra, insa in functie de ce vreti sa vizitati cel mai bine e sa faceti un calcul sa vedeti daca da cu plus sau minus 🙂
In Pavilionul Cunoasterii din Parque das Nacoes e intrarea libera pe 18 mai, 25 iulie si 24 noiembrie.
Oferta de vara
Va spuneam de Cascais si Estoril care sunt foarte aproape de Lisabona. Daca pentru voi vacanta de vara inseamna, in primul rand mare, soare, balaceala, puteti sa inversati putin lucrurile. Sa luati un pachet cu charter catre Lisabona, sa va cazati la ocean si sa vizitati orasul intr-o zi sau doua. Gasiti aici diverse oferte pentru Portugalia, in functie de ce vi se pare mai potrivit pentru voi.
Eu daca as avea vreo 10 zile la dispozitie as face o combinatie intre vizitat Lisabona si balaceala in Algarve, chiar daca implica un drum de doua – trei ore intre ele si poate fi putin mai obositor.
Uite ca am facut in ianuarie turul Portugaliei cu cei mici, dar Lisabona nu am inclus-o 🙂 Noi fusesem in doi mai demult, si am zis ca mai bine ducem copiii pe vreme mai calduroasa, cand am trecut noi pe langa cam ploua… Acum ca avem zboruri directe in multe variante, sigur vom reveni pt un city break 😀 La Palatul Pena am ajuns insa cu cei mici, si i-a placut lui Lucas mult, mai ales parcul cu tot felul de casute prin el..
Ca observatie despre mersul cu copii in Portugalia, la toate hotelurile ne-am izbit de tot felul de reguli pentru accesul lor la piscina, diferite intervale orare alese parca random uneori, nu era ceva consecvent peste tot. La unele pana la 3, la altul doar dupa 3, la altele pana in 7, la unul dupa 1… Ne-a cam constrans treaba asta in planificare, ca vroiam si la piscina ca doar de aia luasem hotel asa, si trebuia sa ne adaptam dupa orele astea ciudate… Ma refer nu la resorturi la mare, ci piscine indoor… La sheraton porto au fost chiar enervanti un pic, toti, dar toti oamenii erau cu copii, iar Lucas si Ema au adormit la 6:30 pe sezlong. La 7 fara 10 a venit o angajata, a dat toti oamenii afara ca gata, s-a terminat programul de copii, si noua ne-a zis ca in 10 minute trebuie sa ii trezim sa plecam. Usor neplacut, dat fiind ca piscina ramasese goala dupa… In rest da, la restaurante au fost mereu amabili cu noi si tribul nostru de copii, la hotel peste tot am primit extra beds si in unele locuri jucarele cadou pt Lucas, dar treaba cu piscinele a ramas ca o nedumerire usor enervanta
Si ca si contraexemplu, de “asa da”, la Six Senses in valea lui Douro ne-au zis ca in mod normal copiii au voie pana in 12 la piscina, dar pt ca este off season, si pt ca au observat ca marea majoritate a putinilor clienti din hotel sunt cu copiii, permit toata ziua. Mi s-a parut atitudinea corecta 🙂
Buna,
Am dat acum peste blogul vostru si vad ca aveti o vasta experienta in materie de calatorii cu micutii 🙂 Este chiar inspirational:) Si as vrea sa va intreb ceva, cred ca ma puteti ajuta cu un sfat. Noi vrem sa mergem in Azore la sfarsitul lui septembrie, iar bebelusul nostru va avea atunci 7 luni (le va implini acolo). Pana acum ne-am plimbat cu el de vreo 3 ori la munte. Am putin inima stransa sa plecam asa de departe… Voi ce stiti, Azore este o destinatie sigura pentru bebei (ma refer in principal la bolile pe care le-ar putea lua, avand in vedere ca nu i-am facut decat vaccinurile obligatorii pana la aceasta varsta, deci sunt multe boli la care nu ar avea imunizare)?