Vacanta noastra de cinci zile in Malta a fost o surpriza foarte placuta. Inainte sa ajung acolo auzisem pareri impartite. Ba ca-i un mare oras de care te plictisesti intr-o zi, ba ca-i faina si ai ce vedea. Am ales-o pentru plecarea noastra cu Ema pentru clima si pentru ca nu parea genul de insula foarte solicitanta, care sa te bombardeze cu stimuli din toate partile. Pentru domnisoara noastra de un an parea ideala, relaxata, calduta.
Imediat ce-am inceput sa ne plimbam mi-a parut rau ca n-am luat-o si pe Ana. Inca de la aeroport am descoperit ca maltezii sunt persoane extrem de calde, super prietenoase cu cei mici, care incearca sa te ajute si cand nu le ceri explicit asta. In afara de traficul greoi in orase, totul e destins, insorit, cu atractii pentru copii la tot pasul. Distantele nu sunt mari, ajungi repede oriunde si daca te plictisesti de mare, ai gradini racoroase. Daca te saturi de poteci rurale, ai stradute pietruite marginite de case cu balcoane unul si unul. Poti sa iei barca sa vezi fatadele din larg sau poti sa iei bicicleta si sa te bucuri de coasta vestica.
Mai jos am incercat sa enumar doar 12 motive sa va ganditi la Malta pentru urmatoarea vacanta cu familia. Ele sunt sigur, sigur mai multe. Noi n-am apucat sa vedem toata insula in cinci zile, de Gozo nici nu mai vorbesc.
Kitchen Garden
The President’s Kitchen Garden, pe numele ei complet, se zice ca ar fi furnizat legume Palatului San Anton inca de pe vremea cavalerilor. In prezent este un mix de gradini cu iazuri si flori, mini ferma cu magarusi, capre, pasari, iepurasi si spatii de joaca pentru toate varstele. Intrarea e libera si ai la dispozitie si un soi de cofetarie/cafenea de unde poti lua, printre altele, o prajitura banoffee delicioasa.
National Aquarium
Vizita la Aquarium a parut sa fie experienta care i-a placut cel mai mult Emei. Eu nu eram convinsa ca ar trebui sa mergem cu ea acolo, cumva imi inchipuiam ca ar fi mai pe placul si intelegerea Anei. M-am inselat amarnic. Domnisoara de un an si cateva zile a ramas fascinata de miscarea si culorile pestilor. S-a uitat la ei, a mers in patru labe pe culoar, s-a tras in sus de ce-a putut ca sa se uite singura la inotatori siiii…i-a placut la nebunie iguana.
Eu am ramas placut surprinsa de felul in care e construit Aquariumul. Cred ca-s pe la al cincilea vizitat in Europa si a fost prima data cand am vazut culoare de inaltimea copiilor si scobituri prin interiorul acvariilor pe unde cei mici isi pot baga capul ca sa vada actiunea 360.
Popeye Village
Despre Popeye Village v-am povestit mai pe larg, cu multe poze. E un fost platou de filmare transformat in parc tematic pe care vi-l recomand calduros indiferent ca sunteti cu copii sau fara.
Peter’s Pool
O piscina formata natural dintr-o negociere permanenta intre stanci si valuri, cam asa as descrie Peter’s Pool. La sfarsit de martie, cand nu era inca vreme de balaceala, am avut-o doar pentru noi. Ema s-a bucurat de soare si de vant, a avut parte de a gustare cu panorama si si-a exersat mersul pe stanci. Noi ne-am bucurat de sunetul valurilor si de gustul sarat care ne-a poposit pe buze doar respirand aerul de-acolo.
Inteleg ca si in sezon Peter’s Pool e mai mult un loc frecventat de localnici. Asta poate si pentru ca se ajunge mai greu la el, iar drumurile nu-s cele mai bune. Insa privelistea merita, iar pentru cei mai aventurosi cred ca si sariturile de pe stanci in apa azuriu-verzuie merita din plin.
San Anton Gardens
In Attard, poarta-n poarta cu Kitchen Garden, se gasesc gradinile Palatului Prezidential. Au fost deschise publicului inca din 1882, iar cei mici pot alerga in voie pe potecile marginite de verdeata, flori si copaci seculari.
Ema a fost fascinata de o lebada alba, de nici n-a mai bagat in seama bobocii de rata care pluteau chiar sub nasul ei. A mirosit flori si a alergat dupa porumbei. Poate ca locul nu-i la fel de ofertant in activitati pentru copii ca Kitchen Garden, dar cu siguranta merita o oprire pentru atmosfera relaxata si peisagistica.
Upper & Lower Barrakka Gardens
Tot la capitolul peisagistica stau foarte bine si gradinile astea din Valetta. In plus, de-acolo poti admira portul si cele trei orase – Vittoriosa, Senglea si Cospicua – in toata splendoarea lor.
Daca te nimeresti in Upper Barakka Gardens la 12:00 sau la 16:00 poti sa auzi si tunurile (Saluting Battery). Daca aveti copilasi pasionati de asa ceva, puteti vedea tunurile de-aproape (2 euro de adult, copiii sub 16 ani nu platesc) si exista si tururi ghidate in limba engleza.
Plimbarea cu barca colorata prin Grand Harbour
Din Upper Barakka Gardens am coborat cu liftul panoramic si-ntamplarea a facut ca la iesirea din lift sa dam de punctul din care pleaca barcutele colorate in tururi private. N-aveam in plan o astfel de plimbare, dar ne-a tentat sa vedem cele trei orase mai de-aproape si sa admiram fatadele caselor din Valleta de pe mare.
A fost o experienta faina, Ema s-a obisnuit repede cu vantul care ii gadila fata si-a inceput sa faca surf pe fundul barcii :))
The Palace State Rooms
De cand m-am documentat despre ce e de facut in Valetta mi-am dorit foarte mult sa ajung sa vad camerele Palatului Prezidential din capitala. Stiam ca nu-s tot timpul deschise publicului, palatul fiind biroul presedintelui maltez. Insa am avut noroc si, desi nu ma asteptam, Ema a studiat cot la cot cu mine picturile de pe tavan, statuile si candelabrele. Tot acolo se poate vizita si Muzeul Armurilor, in caz ca va pasioneaza subiectul.
Tal Gibjan Garden
Noroc am avut si sa descoperim parcul Tal Gibjan din Zurrieq. Nu-l gasisem prin ghiduri sau articole de pe net, insa de la aeroport am luat o brosura cu Malta rurala. Erau acolo recomandate mai multe trasee de strabatut pe jos sau cu bicicleta prin zone mai putin cunoscute, iar Tal Gibjan se regasea pe lista opririlor dintr-un astfel de traseu.
Pe langa niste panorame faine cu imprejurimile, parcul are si un spatiu de joaca generos, cu tematica marinareasca. Ema s-a dezmortit putin, s-a dat in leagane si pe tobogane si-atat de mult i-a placut ca nu mai reuseam sa o luam de-acolo.
Marsaxlokk
Marsaxlokk e un sat pescaresc traditional, considerat printre cele mai frumoase din Malta. Pentru ca are denumirea asta complicata (in traducere “portul din sud”), noi i-am zis satul cu barcute colorate caci asta ne-a atras la el – zecile de barci de lemn, pictate viu, care se leagana pe valuri in micutul port.
E renumit si pentru piata de peste de duminica, noi insa n-am prins o duminica pe insula asa ca nu va pot spune daca merita vizita ori ba. Am mancat, in schimb, un pranz maltez aici (la Ta’ Victor, numarul unu pe tripadvisor) si va recomand calduros experienta.
Dingli Cliffs
Daca sunteti ca noi si iubiti roadtrip-urile panoramice, Dingli Cliffs e locul pe care-l cautati in Malta. In special la apus, cand cerul e rosiatic si lumina blanda, e o placere sa parcurgi Triq Panoramika cu geamurile deschise. Pentru o pauza scurta de condus, puteti sa va opriti la Capela Mariei Magdalena si sa-i lasati pe cei mici sa descopere, in siguranta, textura aparte a stancilor.
Oamenii
Am lasat la urma acest motiv, insa pentru noi cred ca e unul dintre cele mai importante. Sa va dau doar un exemplu. Ne-am oprit intr-un sat uitat de lume care avea doua bodegi de toate. Am ales-o pe cea mai apropiata de noi, ne-am asezat la masa si-am intrebat de mancare. Claudine, caci asa o chema pe proprietara, ne-a zis care sunt cele trei feluri ale zilei, ne-am ales si cand sa mancam, Ema a inceput sa se foiasca si sa maraie. Era tarziu, era super obosita, era normal. Claudine a insistat sa o tina ea ca sa putem manca linistiti. A scos din spatele tejghelei un balon, a plimbat-o in brate si numai ea stie cum a reusit sa o puna in carucior, linistita, cu balonul legat de scoica.
Dupa mai multe astfel de interactiuni cu localnicii am plecat de-acolo cu parere de rau ca am stat doar cinci zile. Ne-a parut rau ca n-am ajuns si pe Gozo. Ne-a parut rau si ca avem programate plecare dupa plecare pana la sfarsitul anului si nu mai putem inghesui inca o vizita in Malta.
Vrem sa ne intoarcem si cu Ana, eventual cand e vreme de balaceala, dar vrem sa ne intoarcem si in doi sa exploram putin partea culinara. Pana atunci insa ne uitam la filmuletul asta cu Malta prin ochi de bebe calator si oftam resemnati 🙂
PS Daca ati fost in Malta si aveti si alte recomandari de activitati potrivite pentru familii, spuneti-mi-le in comentarii. O sa ne fie si noua de folos la urmatoarea vizita, si altor parinti care isi planifica vacanta pe insula. Multumiri anticipate.
Inzula Gozo neaparat si mai ales de Sf Maria au festivitati senzationale. In sezonul cald Aqua Park-ul
Notat, multumesc.
Unde v-ati cazat?
Aici http://www.hotelargentomalta.com/, dar n-are nimic special pentru familii. E un hotel ok, noi l-am ales pentru locatie si pentru ca avea parcare privata.
cu ce v-ati deplasat?
Hmmm, frumos.. Dar mare, barca, copil mic, vesta de salvare?
Ei (domnii barcagii din zona aia a Valettei, in alte locuri n-am cercetat problema) nu cred in asa ceva, iar noi nu ne-am gandit sa o luam de acasa pe cea folosita in Olanda, pentru Ana, cand era de varsta Emei.
Multumim ca ne impartasesti din experientele voastre de calatori. Abia asteptam sa vizitam si noi Malta!
Am inchiriat masina, insa am observat statii de autobuz in multe dintre locurile mentionate in articolul asta. La Peter’s Pool stiu ca se ajunge mai greu, iar despre Zurrieq nu stiu nimic (nici ca sunt autobuze, nici ca nu sunt).
[…] Malta a trebuit sa accept ca pur si simplu s-ar putea sa am un copil caruia calatoriile sa-i faca mai […]