Ca să o citez pe ea, Alexandra este dependentă de munte şi nu se tratează. Scrie pe bloguldecalatorii.ro din vara lui 2009 şi, deşi nu sunt deloc o împătimită a traseelor montane, când îi văd pozele de pe blog îmi vine să-mi cumpăr bocanci şi să o pornesc la drum. Ştiind că weekendurile nu prea o prind pe-acasă, m-am bucurat enorm când a acceptat să vină la întâlnirea părinţilor călători de sâmbăta trecută pentru a ne oferi câteva idei de drumeţii uşoare, potrivite familiilor cu copii. Dacă vă întrebaţi cum puteţi să-i împrieteniţi pe cei mici cu muntele, găsiţi mai jos inspiraţie cât pentru toată vara.

1. Plimbare pe Creasta Baiului (Munții Baiului)

1. Creasta Baiului
Luați telegondola din Azuga și apoi porniți pe poteca lată de pe creasta Baiului în direcția vf. Baiului Mare. Nu prea există marcaj, dar nu aveți cum să vă pierdeți. Dacă aveți posibilitatea, puteți coborî pe Piciorul Câinelui în Sinaia (marcaj punct albastru, timp total de la plecarea de la telegondola Azuga: 5h30 – 6 h), dar dacă nu, vă puteți întoarce la telegondolă de oriunde doriți. Pe întreg traseul privelișea este extraordinară spre Munții Bucegi. E recomandat să faceți acest traseu vara, și să plecați cât mai dimineață.

Detalii: http://bloguldecalatorii.ro/2011/07/creasta-baiului-azuga-sinaia.html

2. Babele – Cabana Caraiman – Crucea Caraiman – Babele (Munții Bucegi)

2. Brana Caraimanului
Luați telecabina din Bușteni, apoi de la Babele coborâți pe marcaj cruce albastră până la Cabana Caraiman (aprox. 1h30), apoi urmați potecuța spre Crucea Caraiman (marcaj punct albastru – aprox. 1h), și în final întoarceți-vă la Babele pe marcajul cruce roșie (aprox. 1h 30). În total, este un traseu de aproximativ 4h30, la care mai trebuie să adăugați și pauzele pe care vă recomand să le faceți La Cabana Caraiman și la Crucea Caraiman. Traseul se poate face și în sens invers (Babele – Crucea Caraiman – Cabana Caraiman – Babele. Cel mai frumos și spectaculos sector este între Cabana Caraiman și Crucea Caraiman (Brâna mare a Caraimanului). Recomand să faceți acest traseu vara.

2. harta bucegi brana caraimanului

3. Cabana Ciucaș – Tigăile Mari – Vărful Ciucaș și retur (Munții Ciucaș)

3. Ciucas
Este un traseu de aproximativ 2 ore, deci în jur de 4 ore dus-întorc cu tot cu pauze (marcaj bandă roșie). Dacă însă copilașul e prea mic sau vreți ceva mai ușurel, puteți porni de la Cabana Ciucaș spre Tigăile mari și să faceți retur din platouașul de sub Tigăile Mari (unde e loc bun de picnic, tolnit pe iarbă, etc).

3. harta ciucas

Accesul spre Cabana Ciucaș se face pe drumul forestier Valea Berii. Mașinile se lasă la Izvorul Nicolae Ioan și de acolo fie solicitați la cabană să vă ia cu un 4 x 4 (dacă urmează să fiți cazați acolo), fie urcați pe jos până la cabană. Durează cam 1 h și este cam abrupt, deci dacă copilașul este mic, este nevoie neapărat de un rucsac port-bebe.Recomand să faceți acest traseu vara, dar pe cât posibil, nu în weekend, pentru că este extrem de aglomerat și cam gălăgie.

4. Mânăstirea Turnu – Mânăstirea Stânișoara și retur (Masivul Cozia)

4. Cozia
Este o un traseu de aproximativ 1h 30 – 2 ore, deci maxim 4 ore dus-întors cu tot cu pauză. E mai mult o plimbare, între cele două mânăstiri nefiind o diferență mare de nivel. Traseul traversează în schimb o pădure superbă, și pe parcurs întâlnim și un punct de belvedere. Recomand acest traseu la jumătatea lunii octombrie.

Accesul la Mânăstirea Turnu se face cu mașina de pe Valea Oltului, făcând dreapta pe podul de după Căciulata (podul de dinainte de un OMV) și apoi după pod, stânga.

Google maps: https://goo.gl/maps/L4fPe

Detalii: http://bloguldecalatorii.ro/2013/04/tura-in-cozia-cea-mai-frumoasa-padure.html

5. Satul Peștera – Șaua Joaca și retur (Masivul Piatra Craiului)

5. saua joaca
Un traseu ușurel de aproximativ 1h 30, deci cam 3 ore dus- întors. Traseul oferă peisaje superba atât spre Munții Bucegi cât și spre Piatra Craiului, dar și posibilitatea de a descoperi viața rurală de sat, într-un loc foarte pitoresc și liniștit. Șaua Joaca este un loc ideal de picnic, tolănit pe iarba și joacă (că doar nu degeaba-i zice așa 🙂 Recomand acest traseu primăvara (inceputul lunii mai) sau toamna (jumătatea lui octombrie).

Pentru a ajunge în Satul Peștera, faceți dreapta la indicatorul întâlnit după Moeciu de Joc (în direcția de venit dinspre Bran). Prima porțiune are câteva serpentine, după care drumul se aplatizează. După biserica din sat, asfaltul dispare, dar s epoate continua fără probleme până la Hotel Nobillis, unde puteți lăsa mașina pa partea dreaptă, unde de fapt este și o intersecție cu un alt drum ce pleaca spre dreapta. Pentru a porni spre Șaua Joaca, continuați pe drum tot înainte, în direcția în care ați venit cu mașina. Ulterior drumul se va transforma încet încet în potecă.

Detalii: http://bloguldecalatorii.ro/2012/03/toamna-pe-ulita-ziua-1-satul-pestera.html

6. Cabana Padina – Șaua Strunga și retur (Munții Bucegi)

6. saua strunga
Este un traseu mai greuț pentru un copilaș, deci dacă este mic, trebuie să îl duceți în rucsac port-bebe. Durează aproximativ 2h – 2h 30 în urcare și cam 1h – 1h30 în coborâre (marcaj bandă roșie / cruce roșie. În Șaua Struga recomand din suflet o pauză prelungită. Aveți ce admira 🙂 Fiind un traseu care ajunge la altitudinea de 1900 m, este indicat să faceți acest traseu doar vara.

6 harta bucegi

Accesul spre Cabana Padina se face fie luând telecabina din Bușteni până la Babele și apoi de la Babele la Hotel Peștera, fie cu mașina, pe ruta Sinaia – Șaua Dichiu – Lacul Bolboci – Cabana Padina.

7. Cabana Trei Brazi – Cabana Secuilor și retur (Masivul Postăvaru)

7 trei brazi
Foto Emil Chelariu
Este mai mult o plimbare, și durează maxim 30 de minute. Se poate face în asbolut orice anotimp, dar recomand primăvara cnd totul este verde și sus în Bucegi încă mai este zăpadă.

8. Plimbări pe dealuri în Holbav

8. holbav
Holbav este unul dintre cele mai frumoase sate din România după părerea mea. Puteți face nenumărate trasee pe dealurile din sat și vă puteți inspira din articolul meu pe care l-am scris după ce am fost acolo:

Detalii: http://bloguldecalatorii.ro/2013/11/toamna-pe-ulita-in-holbav-si-un-loc.html

Google maps: https://goo.gl/maps/6Ju57

9. Plimbare la Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița (Munții Aninei)

9. lacul ochiul beiului
Un traseu foarte ușor și plat cu plecare de la Păstrăvăria de pe Valea Baiului (acces de la Podul Beiului, unde se ajunge din localitate Potoc, județul Caraș Severin). Drumul forestier între Podul Beiului și Păstrăvărie este destul de delicat, dar în majoritatea ocaziilor se poate parcurge cu orice mașină. Rangerii de la podul Baiului (care taie și biletele de acces) vă vor putea spune dacă drumul este ok. Dacă da, mașina se lasă la Păstrăvărie și apoi se continuă pe jos. De la Păstrăvărie până la Lacul Ochiul Beiului se fac cam 40 de minute, şi de la lac şi până la Cascada Beuşniţa încă 20 de minute.

Detalii: http://bloguldecalatorii.ro/2012/06/lacul-ochiul-beiului-si-cascadele.html

Google maps: https://goo.gl/maps/EcX2X

10. Circuitul Culmea Pricopanului (Munții Măcin)

10. culmea pricopanului
Un traseu superb, în cei mai vechi munți din România, pe care aveți mari șanse să vă întâlniți cu broaște țestoase, gușteri și alte animăluțe. Traseu durează aprovimativ 4-5 ore și nu este extrem de greu, dar dacă doriți ceva mai ușurel, puteți pur și simplu să urcați un pic pe Valea Șerparu până la un punct cu băncuțe și măsuțe și să vă plimbați apoi în zonă cât și pe unde doriți.

Recomand acest traseu la final de aprilie, când e rapiță și încă nu e excesiv de cald. Vara nu recomand.

Detalii: http://bloguldecalatorii.ro/2014/07/creasta-pricopanului-muntii-macin.html

Text si poze de Alexandra Roşu