Luna asta, dupa a nu stiu cata viroza luata si data mai departe Emei, am fost sfatuiti de pediatru sa o tinem pe Ana acasa o perioada mai lunga de timp. Asa ca m-am trezit, brusc, cu mult timp de umplut πŸ™‚ Ea e obisnuita de la gradinita sa faca dimineata activitati educative si parca zilele astea nu-si gasea locul printre jucarii si carti. Am incercat, pe cat posibil, sa nu o rup de rutina cu greu dobandita si i-am propus sa construim impreuna sistemul solar. Nu stia ce e ala, dar cand a auzit ca e cu pictat si mesterit a zis da imediat.

Eu am fost de doua ori bucuroasa. O data pentru ca am putut sa-i ofer o activitate care i-a captat imediat atentia si curiozitatea. In plus, stiam ca la sfarsit de aprilie mergem in Creta si planuim sa o ducem la un observator de pe insula. Probabil ca s-ar fi bucurat oricum sa vada cerul prin telescop, insa asa a capatat un context si poate sa asocieze ce vede cu diferite concepte.

Ce materiale am folosit

Ca sa construim sistemul solar sub forma de carusel am folosit materiale gata pregatite de la Kiwi Crate. E un serviciu din State la care te abonezi si primesti in fiecare luna, acasa, un pachet cu toate materialele de care ai nevoie plus instructiuni pentru a efectua tot felul de proiecte simpatice. Nu cred ca livreaza in Romania si chiar daca ar livra costul de transport ar fi mai mare decat pachetul in sine. Noi am fost norocoase caΒ ne-a adus Bogdan cateva crate-uri din New York. Pentru activitatea asta am folosit unul dintre ele.

Vestea buna e ca o data avuta ideea in minte, e foarte usor sa o pui in aplicare acasa cu o minima pregatire. Ai nevoie de:
– 2 coli A4 de carton
– perforator
– acuarele si pensula
– sarma invelita in puf (se gaseste la magazinele de Arts&Crafts intr-o multitudine de culori, chiar am cumparat saptamana trecuta de la Hobby Art Center – Calea Grivitei 41)

Asta e sablonul dupa care au fost decupate formele noastre, insa poti sa fii cat de creativ vrei tu atata timp cat partile care-s gandite sa se imbine chiar se imbina πŸ™‚
image8

Cum s-a desfasurat activitatea

Cei de la Kiwi Crate recomanda caruselul cu sistemul solar copiilor intre 5 si 8 ani ca sa-si poata citi singuri instructiunile si sa finalizeze proiectul fara ajutor. La 3 ani si 3 luni, Ana s-a descurcat sa faca singura o mare parte din operatiuni.
image3
Si-a scos formele din foaia de carton, si-a turnat si combinat culorile, a pictat planetele. A trebuit doar sa-i explic ca e nevoie sa se usuce culoarea inainte de a le picta si pe cealalta parte.
image6
image4
Ca sa nu-si piarda rabdarea, cat am asteptat ne-am uitat pe imaginea cu sistemul solar si i-am povestit de planetele care se invart in jurul soarelui. Toata povestea i s-a parut mult mai interesanta din momentul in care a auzit ca noi traim pe una dintre planete. A vrut sa stie pe care si m-a intrebat de ce e cu verde, alb si albastru. I-am povestit de continente si oceane, iar albul am presupus ca e de la Antarctica unde traiesc pinguinii.
image5
Pentru a doua tura de pictat nu prea a mai avut rabdare, m-a lasat pe mine sa finalizez. Mi s-a alaturat cand a vazut ca ma pregatesc sa imbin partea de sus a caruselului. A vrut sa incerce, dar n-a avut suficienta forta sa le puna cap la cap. In schimb, s-a distrat bagand sarma prin planete si stele. La varsta asta inca n-are dexteritatea necesara ca sa si invarta sarma strans ceea ce a cam dezumflat-o, insa una peste alta cred ca i-a placut.
image7
Seara, cand a ajuns si Bogdan acasa i-a aratat caruselul.
– Ute ce fumos e, tati.
Dupa care a adaugat ca ea a facut putine si eu multe. Bogdan, cu ochii mari, s-a uitat la mine. Am intrebat-o ce s-a intamplat de a facut putine. A ridicat din umeri.
– N-ai avut rabdare sa le faci pe toate? am intrebat-o.
– Da, a zis trista. Tati, sa mai cumpeli! Veau sa fac mute, mute πŸ™‚