Atunci cand aud de “slow travel” ma gandesc instant la Roxana Farca, mama Petrei (12 ani) si initiatoarea proiectului LumeaMare.ro. O invidiez in secret pentru timpul petrecut pe indelete in Piemonte, Italia si nu ma mai satur uitandu-ma la imaginile ei in Chile si Dolomiti. In ultima perioada am auzind-o vorbind din ce in ce mai des de eco turism in Romania si-am rugat-o sa ne ofere cateva recomandari pe sufletul ei, de la noi din tara.
Dragă Adriana,
Aş vrea mai întâi să clarific un lucru, ca să nu fiu nevoită să mă repet în toate întrebările de mai jos. Pentru mine, noţiunea de „child friendly” mi se pare o găselniţă de marketing drăguţă, chiar dacă îi recunosc utilitatea şi, uneori, necesitatea. Noi, ca familie, rareori am ales o locaţie, fie că a fost vorba de cazare sau restaurant, bazându-ne pe acest criteriu. Cred că cel mai important pentru o familie e să îşi descopere modul preferat pentru a călători şi, de aici, rezultă şi alegerile. Noi ne orientăm către un turism slow şi eco, prin urmare preferăm locurile apropiate de natură şi comunitate, locuri în care familiile şi copiii cu siguranţă că sunt bine primiţi şi în care publicul, de obicei, e educat şi de o anumită calitate.
Care este cel mai child friendly hotel (pensiune) din Romania in care ai stat pana acum?
Ştiu că nu voi răspunde direct la întrebare, dar cred că cel mai prietenos loc de cazare pentru o familie este la cort. Când eram mică, îmi construiam corturi în casă. Fata noastră s-a bucurat întotdeauna atunci când am dormit la cort, fie că a fost cald afară, fie că a nins. Aventura în sine, sunetul vântului şi al ploii, păsările care ciripesc dimineaţa sau valurile care se aud de parcă ar veni peste tine, fac dintr-o simplă noapte o aventură de neuitat.
Dacă e să aleg totuşi o pensiune din România, m-aş opri acum la Casele de Oaspeţi de la Cincşor. Locul nu este neapărat destinat familiilor, dar aici intervine ceea ce spuneam mai sus. Dacă copilul meu citeşte, cu siguranţă că se va bucura foarte tare de biblioteca uriaşă de acolo şi nu va suferi că nu sunt leagăne şi tobogane în curte. Iar Petra a citit de mică…
In ce statiune din Romania te-ai intoarce iar si iar cu toata familia?
Nu mă omor după staţiuni. În ultima vreme prefer tot mai mult regiunile rurale, satele mai izolate, locurile din care pot avea acces la drumeţii, trasee pe cal sau plimbări cu barca, pe apă. M-aş întoarce des la Fundăţica, pentru aer, izolare şi relaxare şi, nu în ultimul rând, pentru că se ajunge uşor din Bucureşti. Tot pentru acelaşi motiv, mergem des în Ciucaş, pentru drumeţii. Puţin mai departe de Bucureşti, Valea Hârtibaciului şi Mărginimea Sibiului sunt alegeri perfecte pentru familii cu copii. În vara aceasta vom ajunge mai mult şi în partea de nord a României, sunt sigură că ne vom întoarce şi de acolo cu o listă de locuri în care am reveni. Ştiu deja unul: Pădurea Craiului.
Pentru un city break romanesc cu copiii in ce oras ai merge?
Greu de ales, dar sufletul nostru e în Braşov, pentru că acolo s-au legat prietenii şi un oraş frumos e cu siguranţă mai puţin interesant decât un oraş cu prieteni.
Care e cel mai drag obiectiv turistic din Romania savurat si de cel mic?
Traseul de la Peleş către Poiana Stânii, prin pădure, mai ales toamna.
Poti sa ne recomanzi un restaurant/o cafenea child friendly in care-ti place sa mergi?
Nici aici nu alegem de obicei locurile dedicate neapărat copiilor. Cred că orice restaurant în care nu se fumează poate fi child friendly, de la o vârstă în sus (abia aştept să se aplice legea!). Cu cei mici e delicat. Am văzut copii rupând flori din grădini, de plictiseală şi fără mustrări de conştiinţă, în timp ce părinţii se conversau şi nu acordau atenţie celor mici. Poate că există vârste la care e mai bine să îi scoţi pe cei mici la un picnic, decât la un restaurant. Pe mine m-a deranjat întotdeauna hărmălaia dintr-un loc în care sunt foarte mulţi copii, oricum, aşa că se înţelege de ce am preferat alternative mai creative sau mai puţin aglomerate, chiar şi cu riscul de a mă ocupa mai mult de copil, decât de prietenii cu care m-am întâlnit.
În Bucureşti, am mers cel mai des la Ceainăria GreenTea.
Vacanta ta ideala pe meleaguri straine, cu toata familia, ar fi in…?
Chile. Ne-am simţit extraordinar acolo şi va trebui să revenim, într-o bună zi. Avem încă regiuni neexplorate şi trasee de făcut.
Sunt sigura ca si tu stii cel putin un loc child friendly de la noi din tara. Poate ti-a placut un hotel anume in vacanta cu copiii, poate o pensiune sau un restaurant cu spatiu de joaca. Hai sa promovam impreuna locurile care primesc cu bratele deschise familiile si ne fac mai usoara viata de parinti calatori! Intra pe Gala miniCalatorilor si propune cele mai bune locuri pentru miniCalatorii.
Buna, dragi mamici calatoare cu copii! Imi place foarte mult cum a conturat Roxana o idee care este foarte apropiata si de preferintele mele. Sunt de-acord ca fiecare familie trebuie sa-si gaseasca acele conditii care duc la armonie in calatorie. Eu sunt mamica de fetita de 5 ani si armonia ne-o gasim tot la cort, in mijlocul naturii, interactionand cu alte familii asemeni noua, fie ca vorbim aceeasi limba sau nu. Copiii iubitori de aventura si natura adora iesirile la cort si invata foarte multe lucruri din natura inconjuratoare! Plus ca li se pot da responsabilitati la montat cortul, pregatitul mancarii, a echipamentului de drum. Natura vine cu o multime de lectii “in vivo”.