In ultima perioada s-au aliniat stelele de asa natura incat a trebuit sa plecam de doua ori fara Ana pentru perioade mai lungi de un weekend. Si cum intre 8 si 24 de luni la bebelusi apare anxietatea de separare, am avut ceva emotii cu despartirea. Prima data nici n-a sesizat ca am plecat, dar ne-a sanctionat la intoarcere. A doua oara s-a suparat cand am iesit pe usa, dar ne-a intampinat cu zambetul pe buze. Nicio despartire nu e perfecta si ideal ar fi ca in perioada asta cu anxietate de separare (care atinge varful undva pe la un an jumatate) sa-l luam pe bebe peste tot cu noi. Dar daca nu se poate, sunt cateva aspecte de luat in calcul:
Lasa-l pe bebe cu cineva cunoscut
E mai bine si pentru bebe, e mai bine si pentru tine. Asa stai linistit stiind ca cel mic e pe maini bune, cu o persoana de care ii place. Noi am putut sa o lasam o data la mama mea, o data la parintii lui Bogdan. Cu mama e obisnuita, o vede aproape zilnic si se inteleg de minune. Cu parintii lui Bogdan, fiind mai departe de noi, n-a interactionat prea des insa inainte sa o lasam la ei am mers un weekend pe acolo sa se acomodeze cu ei.
Explica-i din timp ce urmeaza sa se intample
Cand vorbim de bebelusi sub un an, tentatie e mare sa zici ca oricum nu inteleg nimic si sa-i lasi undeva pur si simplu, fara sa le explici de ce raman singuri acolo. Eu m-am simtit mult mai confortabil sa-i spun Anei din timp ca o sa plecam pentru cateva zile si ea va ramane cu bunicii. Dupa care ii povesteam toate lucrurile dragute pe care o sa le faca impreuna cu ei. O asiguram ca o sa ne intoarcem si ca intre timp o sa ne auzim la telefon. Poate cuvintele nu le intelege, dar sunt convinsa ca interpreteaza tonul si limbajul non verbal si extrage informatiile de care are nevoie. Iar explicatiile astea ii dau incredere si se simte tratata cu respect.
Da-i putin timp sa faca tranzitia
Bine-ar fi sa poti sta cu bebe si persoanele in grija carora ramane macar cateva ore inainte de a pleca. Tranzitia va fi mai lina, iar pentru bebelusii care nu se adapteaza din zbor asta conteaza enorm. La Ana nu e cazul, dar chiar si asa am stat cu ea o noapte la Severin, la parintii lui Bogdan ca sa se (re)obisnuiasca atat cu casa, cat si cu ei.
De asemenea, daca si tu iti lasi bagajul pe ultima suta de metri, inainte de a pleca se creeaza o agitatie in care n-ai timp de bebe, iti sta mereu in cale si nu stii ce sa faci mai repede. N-ai vrea ca cel mic sa ramana cu impresia ca nu e important pentru tine si ca de-asta l-ai abandonat. Asa ca daca-ti planifici sa ramai macar o ora cu el si noii ingrijitori veti avea parte de timp de calitate petrecut impreuna, iar bebe se va simti mult mai bine.
Lasa-l intr-un loc pe gustul lui
“Un loc pe gustul lui” difera de la bebelus la bebelus. Pentru Ana locurile noi sunt preferate. Ii ia cateva zile sa descopere fiecare coltisor si e mai mult decat incantata sa cerceteze fiecare metru patrat. De-asta am si dus-o prima data la tara impreuna cu mama, iar a doua oara la Severin unde locuiesc parintii lui Bogdan. Insa sunt si copii care nu apreciaza iesirea din rutinele zilnice si din spatiile cunoscute. In cazul lor, ideal ar fi sa rugati pe cineva sa stea cu el acasa, nu sa-l duceti pe bebe intr-un loc strain.
Ia-ti la revedere de la bebe inainte sa pleci
Cand stii ca bebe o sa planga la despartire esti tentat sa dispari cand nu e el atent. Pentru tine e mai usor, dar pentru bebe e mult mai neplacut – n-o sa stie ce s-a intamplat si sentimentul de abandonare s-ar putea sa fie intensificat. Noi ne-am luat de fiecare data la revedere de la Ana, cu pupici si pa pa, ne vedem in cate zile. Prima data nici nu ne-a bagat in seama, era prea fascinata de gradina cu verdeata pe care o avea la dispozitie. A doua oara a plans dupa noi, dar bunica a fost pe pozitii si i-a distras atentia cum am iesit pe usa.
Important e ca ritualul de la revedere sa fie scurt si ferm, fara intoarceri la primele scancete. Daca vede ca plansul functioneaza si te poate intoarce din drum, o sa planga si mai tare doar doar nu mai pleci.
Tine legatura cu el prin telefon sau Internet
Atata timp cat nu cazi in extrema sunatului de 5 ori pe zi, telefonul poate fi foarte util. Ana ne recunostea vocea si chiuia cand bunica ne punea pe speaker. La fel si cand aveam net si putea sa ne vada seara pe Skype. In felul asta intelegea ca n-am disparut de pe fata pamantului, ca suntem undeva si ca o sa ne intoarcem.
Tu ce alte trucuri folosesti atunci cand il lasi pe bebe acasa?
PS Nu va speriati, miniCalatoriile noastre raman in trei 🙂 Chiar daca a trebuit sa plecam in strainatate de doua ori fara ea, weekendurile ni le-am petrecut in trei, prin Romania si o sa recuperam si cu iesirile din tara pana la finalul anului 🙂
Scrii cu multa dragoste despre viata ta impreuna cu un bebe, esti activa de fel si pe forumuri de acest gen?
Stiu unul,doua romanesti deasta te intreb, ma gandesc pur simplu ca ajutorul tau poate fi vazut la fel de bine s chiar mai bine si pe forum.
Nu sunt mare fana a forumurilor.. Pe care doua le ai in minte?