Sunt fana convinsa Manduca. Pana la sapte luni, cand Ana a refuzat sa mai stea in orice sistem de purtare, am luat-o cu noi peste tot. A fost un tovaras de drum de mare isprava, iar acum am inceput sa o folosim si la Ema. Cat eram in Corfu, am primit mai multe comentarii cum ca n-ar fi potrivita pentru bebelusii sub sase luni. Asa ca, intorsi in tara, am inceput sa cautam raspunsul la doua intrebari: e sigur sa o folosim si la Ema si daca nu, ce alte variante avem?
Strategia mea atunci cand ma lovesc de probleme bebelusesti mai delicate e urmatoarea: citesc pe tema respectiva ca sa ma lamuresc care sunt datele exacte ale problemei, dupa care apelez la un specialist (in care am incredere) ca sa gasim impreuna o solutie. Asa am facut si cu alaptatul, si cu diversificarea, si cu purtatul bebelusilor.
Inainte sa se nasca Ana m-am documentat despre SSC-uri (Soft Structured Carrier) si am ramas cu patru idei:
- in orice l-ai purta, bebelusul trebuie sa stea intr-o pozitie ergonomica (piciorusele sa formeze M-ul ortopedic)
- SSC-ul trebuie sa ii ofere suport pe spate si sa nu ii forteze coloana
- cel mai mare risc atunci cand iti porti bebelusul e cel de sufocare. De-asta e bine sa verifici de fiecare data TICKS (Tight, In view, Close enough to kiss, Keep chin off the chest, Supported straight back)
- tu, ca parinte, trebuie sa te simti ok purtandu-ti bebelusul, altfel tot demersul va fi un mare fiasco.
Ce sisteme de purtare am folosit la Ana
Am cumparat un Moby Wrap pentru primele luni si o Manduca, dupa care am apelat la Claudia Bieder Heim (Moasa Independenta originara din Elvetia care tinea workshopuri de baby-wearing la Fundatia Crucea Alba) pentru o sedinta individuala de purtare a bebelusului. I-am povestit ca Ana, cum ajunge in wrap, urla din toti plamanii si mi-e teama ca pur si simplu nu o sa accepte sistemul. Ea mi-a explicat ca teama e, de fapt, a mea, legata de cat de bine sta Ana in wrap si i-o transmit si ei. De-asta devine asa agitata. Si-a avut dreptate. Imediat ce eu am fost sigura pe ceea ce fac, domnisoara s-a linistit si-am putut sa ne plimbam prin lume in wrap si, ulterior, in Manduca.
Ana s-a nascut la sfarsit de octombrie, deci Moby wrap-ul cu materialul lui mai grosut si prinderea in trei straturi a fost perfect. Cu Ema, nascuta la sfarsit de martie, l-am folosit doar vreo doua luni, pana au inceput caldurile mari in Bucuresti. La inceput de iunie, cand am plecat in Corfu, am luat doar Manduca si ne-a fost bine. Insa am primit mai multe comentarii cum ca n-ar fi potrivita pentru bebelusii mai mici de sase luni. Am ridicat putin dintr-o spranceana. Pe langa Claudia Bider Heim, care ne spusese ca o putem folosi imediat ce bebelusul poate sa cuprinda puntea fara sa-si forteze piciorusele, mai aveam si sfatul ortopedului de a o folosi cat mai mult la Ana, suspectata de displazie de sold.
Manduca pentru bebelusi sub sase luni
Producatorii sustin ca poate fi folosita de bebelusi oricat de mici. Pentru cei care nu pot cuprinde puntea cu picioarele, exista un insert. Acesta le permite si bebelusilor foarte mici sa stea in pozitie ortopedic corecta.
Mi-am zis ca poate acum trei ani nu se stiau atatea lucruri cate se stiu acum si mi-a scapat ceva. I-am intrebat pe cei de la HipHip.ro daca ma pot ajuta cu un raspuns. Cristina Marin (co-owner) abia ce se intorsese de la European Babywearing Conference si m-am gandit ca e la curent cu tot ce misca.
De la ei am obtinut urmatorul raspuns:
“Ulrike Hower spunea ca nu se pot imparti sistemele in functie de varsta copilului, ci doar luand in considerare testele producatorului (limitele pentru greutate) si pozitia copilului in sistem. Atata timp cat materialul ii ofera suport pe spate si nu ii forteaza coloana, piciorusele sunt intr-o pozitie ergonomica, iar parintele se simte comfortabil, e foarte ok totul.
Nou-nascutii si bebelusii mici sunt foarte diferiti ca dezvoltare si de aceea recomandarea ei era ca parintele sa probeze insertul, sa vada cum se aseaza copilul, daca respecta cele de mai sus. Zicea ca a vazut foarte multi copii care stateau super in SSC cu insert, dar si cateva cazuri unde nu se aranjau ok. Depinde de copil cum e, dar si de parinte (inaltime, dimensiune torso, greutate). Inserturile sunt destul de universal gandite si pot aparea cazuri cand preferabil ar fi un wrap complet ajustabil.
Ulrike este fondatoarea scolii de BW Die Trageschule din Germania – una din cele mai prestigioase si serioase in domeniu. Scoala lucreaza si cu un board medical, iar in Germania se fac multe studii pe tema asta. Nu este angajata niciunui producator, dar a testat si evaluat cam tot ce e reprezentativ pe piata de babywearing.”
Buuun, eu de-aici trag concluzia ca pot folosi linistita Manduca pentru Ema, la trei luni. Mai ales ca s-a nascut cu 4050 de grame si 56 de cm. La trei luni se imbraca cu haine 68 si cuprinde fara probleme puntea Manducii. Iar materialul Manducii este subtirel pe spate, nu mi se pare ca pune presiune pe coloana ei si sta dreapta.
Insa m-am intrebat ce se fac parintii care nu se simt ok folosind Manduca? Ce alternative au cand merg la mare, de exemplu, unde temperatura ridicata exclude din start Moby wrap-ul. Asa ca i-am rugat pe cei de la HipHip.ro sa-mi imprumute pentru o saptamana acele sisteme de purtare potrivite bebelusilor sub 6 luni, care pot fi folosite de parinti in perioada asta calduroasa.
Le-am luat cu noi la Eforie, le-am testat si rastestat, iar concluziile le gasiti mai jos.
Manduca Wrap
Manduca Wrap e realizat dintr-un material mult mai subtire decat Moby Wrapul, un bumbac foarte moale si fin. E complet ajustabil si se muleaza pe corpul bebelusului. Partea proasta e ca se prinde in trei straturi si oricat de subtire ar fi, la 30+ de grade cel mic se incinge in el.
Tot la minusuri o sa trec si faptul ca atunci cand il prinzi, tarai capetele pe jos. Intr-o zi ploiasa, cu balti pe jos sau noroi, ultimul lucru pe care ti-l doresti e sa ai de prins un wrap langa masina 🙂 Stiu ca poate fi legat la hotel, iar atunci cand il pui pe bebe doar il reglezi. Eu, totusi, prefer sa nu stau cu materialul ala pe umeri toata ziua, in conditiile in care curg apele pe mine si-n costum de baie.
De invatat, mi se pare ca se invata usurel sa-l folosesti corect. Fiind elastic, trebuie sa ai mare grija sa-l tensionezi bine ca piciorusele lui bebe sa stea in pozitia M.
Marsupi Breeze
Marsupi Breeze e o struto-camila. Ca usurinta de folosire se apropie de Manduca, iar ca ajustabilitate se apropie de wrap. E realizat dintr-un material racoros, o combinatie de in si bumbac, iar culoarea e perfecta pentru calatorii. Ema a tot regurgitat pe el, eu l-am tot clatit pe ici pe colo, iar culoarea ne-a ajutat sa nu apara pete-pete peste tot. Cand calatoresti, asta e o mare bulina alba.
Mi-a placut ca-i pe dimensiuni si in sfarsit mi-a stat si mie ceva ok pe talie. Manduca, stransa la maxim, imi aluneca pe solduri. Marsupi s-a tinut tare pe pozitie, prinderea cu arici e zdravana si-am putut sa o infasor bine pe Ema cu materialul. Mi-a dat senzatia unei imbratisari viguroase 🙂
Nu stiu cum reuseste sa distribuie greutatea copilului comparativ cu Manduca (geniala la capitolul asta). Cu Ema de 6.5 kilograme n-am simtit nici un disconfort. E interesant de vazut cum e sa cari in el un bebe mai greu. Inteleg ca cei de la HipHip.ro nici nu-l recomanda copiilor mai mari de 10kg.
De invatat, cred ca inveti cel mai repede sa-ti porti copilul intr-un Marsupi. Te prinzi cum stau lucrurile mai usor decat cu un wrap si, cu siguranta, mult mai usor decat cu un sling.
Sling cu inele
Eiiii, slingul asta e cu dus si intors. Mi-as lua maine unul daca as sti ca am rabdare sa invat sa-l folosesc corect.
Se adapteaza perfect la corpul bebelusului si il acopera cu un singur strat de bumbac racoros. Il poti tine prins in inel, asa ca atunci cand il pui nu tarai nimic pe jos. Rezista pana la 20 de kilograme, deci creste o data cu copilul.
La capitolul minusuri, nu cred ca poate sa concureze la distribuirea greutatii celui mic cu sistemele de purtare pe doi umeri. Plus invatarea care mi se pare tare greoaie. Asa pare usor, ti-l pui pe umar, iei copilul, tac-pac si gata. Dar pana sa ajunga Ema cu piciorusele in M-ul corect, ba pleca inelul de pe umar si-o lua in jos, ba largeam prea mult materialul, ba statea intr-o pozitie atat de ciudata incat trebuia scoasa si bagata la loc. Nici noi n-om fi cele mai cele talente in manuirea slingului, dar nici slingul nu mi se pare cel mai prietenos sistem cu cei fara experienta.
In loc de concluzie
Dupa o saptamana de folosit sistemele astea de purtare, daca as fi din nou in momentul in care s-a nascut Ema, mi-as lua un Marsupi Breeze (asumandu-mi ca o sa-l port maxim un an) si o Manduca pe care as introduce-o din momentul in care vad ca Marsupi nu mai face fata la greutatea copilului.
Bogdan, pe de alta parte, inca se gandeste daca sa-si ia un Sling sau nu. I se pare ca raspunde la fantezia lui de a o lua pe Ana, rapid, in brate, pastrandu-si macar o mana libera.
Nu stiu ce-o sa faca pana la urma, cert e ca Manduca ramane de baza si sunt foarte fericita cu ea. E usor de pus si scos, are centuri late pentru umeri si sold ca sa distribuie cat mai bine greutatea bebelusului si rezista pana la 20 de kilograme, deci creste cu copilul (fara ca umerii tai sa fie maltratati). E din bumbac rezistent, se spala la masina, iar daca ai protectii de bretele (cum am cumparat noi in perioada in care Ana molfaia tot), ajungi sa o speli destul de rar. E putin mai groasa decat Marsupi breeze sau slingul, insa n-am avut probleme de supraincalzire cu ea.
Acestea fiind zise, sunt curioasa voi ce sistem de purtare folositi in perioada asta torida?
Eu am din toate categoriile si in ordinea preferintelor le enumar: wrap tesut(meeeega indragostita, distribuie cel mai bine greutatea pe spate, umeri), sling cu inele(cand prinzi metoda nu vrei sa ii mai dai drumu), ssc-uri(avem manduca, bumbo si ergo)
Spre marea mea rusine, am un wrap tesut de care nu m-am atins niciodata. Acu, ca mi-ai zis, mi-am adus aminte de el. Dar nu cred ca e de folosit vara. Sau poate exista o metoda de prindere care nu implica trei straturi?
Cu slingul te cred, si mie mi s-a parut fff misto, numai sa ai rabdare la inceput.
Cu wrapul tesut nu e nevoie sa ai 3 straturi pe voi. cele mai multe legaturi sunt single layer, si unele cu 2 straturi. Atentie, asta e valabil doar pentru wrapul tesut, nu si cel elastic.
Dupa ce am incercat un Wrap imens si nu am avut rezultate imbucuratoare(m-au trecut apele toate doar punandu-l pe mine,d-apai dupa ce era si fetita in el,plus ca se zbatea si plangea tare) a trebuit sa am rabdare.
Nu imi permiteam inca o investitie in sisteme de purtat asa ca m-am tot documentat,avand in vedere un Ergo de la fetita cea mare.
Cum zici si tu vedeam peste tot ideea de min 6 luni pt SSC baby wearing dar nu eram convinsa.
La Ergo nu avem insertul pt bebe mai mic de 6 luni dar noroc cu Google unde gasesti orice iti trece prin minte.
Asa ca am improvizat suportul pentru bebelusi mici,fetita a facut 4 kg si am zis Gata!Acu-i momentul!
Mai ales ca fetita mica e foarte lipicioasa si nici macar in carut nu vrea sa stea sau in patutul ei.
Asa ca o port in Ergo fara probleme,ea e foarte linistita si fericita ca sta aproape de mine.
Am vazut ca acum la Manduca au scos un insert/punte extra pentru toddleri si mi se pare o idee f buna.
Cand o purtam pe fetita cea mare,deja dupa 1 an si 3 luni Ergo-ul era prea ingust(la fund),si mereu un picior statea bine,al2lea atarna (si am renuntat din pacate la el si am trecut la purtatul in brate direct :))O sa mai studiez sa vad cum pot modifica Ergo-ul in continuare sa mearga pentru purtare la peste 1 an 😉
Ce tare! N-ai cumva poze cu insertul facut de tine? Tare as vrea sa-l vad!
nu am facut poze pentru ca nu e nimic senzational. e o paturica din aia mica cu care scoti bebele din spital(in strainatate se foloseste foarte des);sa zic ca e de vreo 80 cm pe 80 cm;impaturita si facuta sul si pusa sub fundulet.asa bebe sta mai sus. pozitia e aceiasi (adica in M);si fetita e foarte linistita si doarme mai mereu.
din ce am citit varianta originala a acestui “hack” e un fel de suport-cocoon,care tine bebele ca si cum ar fi infasat(dar fara sa fie infasat) si e f f groasa si majoritatea spuneau ca e incomoda.
Noi folosim Boba Air – dar “bebe” are peste 1 an, deci pt sub 6 luni nu ar fi buna.
Iar anul trecut pe vremea asta (si chiar si acum) am folosit slingul cu inele. Mie mi se pare genial (si nu sunt mare priceputa in ale sistemelor – reglaje, etc, dar mi-a fost usor sa il pun).
Partea proasta in cazul meu e ca nu am reusit sa il pun pe umarul drept, ci doar pe stangul. Si culmea, la umarul stang am o problema mai veche…deci daca abuzez de sling incepe sa doara. Daca as invata sa il pun pe dreapta, ar fi PERFECT!
Esti o norocoasa daca ti-a iesit din primele incercari pozitonarea lui bebe-n sling! Sper sa rezolvi si cu punerea pe umarul drept.
Slingul cu inele este foarte util mai ales pentru un toddler care vrea sus jos, s-ar putea sa fie mai usor de ajustat inelele cu greutatea Anei , iar vara slingul este cel mai potrivit sau ar fi si varianta slingului fix-pouch si nu mai trebuie reglate inelele, eu as da inca o sansa slingului, ai sa vezi ca merita…:))
Duc munca de convingere cu Bogdan si da, la Ana ma gandesc ca va fi super util 🙂
Asa aleg si eu sa fac, un mic “saculet” in zona abdomenului prins cumva de spate.. e destul de ok si confortabil. De curand mi-am cumparat unul sub forma de rucsac dar foarte bine structurat, atat in zona capului cat si in spate, foarte comod la umeri pentru mine. Insa este destul de sufocant pe caldura asta, iti taie respiratia.
Hello, Adriana! 🙂
Am citit artocolul tau când din pacate tocmai apucasem sa cumparam deja o Manduca wrap. Inteleg ca te-ai impacat mai bine cu Moby wrap si il recomanzi, dar eu din ce am vazut pe site-uri, au aceleasi dimensiuni (pt ca ziceai ca e nepractic de pus dc ploua). As vrea sa stiu putin atunci de ce e mai recomandat totusi Moby?
Merci! 🙂
Ah, nu, imi pare rau ca se intelege asta. Manduca Wrap mi se pare mult mai potrivit pentru purtat copiii vara decat Moby Wrap-ul. Diferenta dintre cele doua e la material. Manduca Wrap e mai fin si mai subtire, Moby Wrap-ul e mai grosut. Eu daca am nascut-o pe Ana toamna tarziu, mi-a prins bine Moby Wrap-ul mai grosut, ca-i tinea de cald 🙂 Daca as fi nascut-o vara, sigur as fi ales dintre cele doua Manduca Wrap.
Observ ca purtatul copilului a devenit o obsesie la multe mamici , care au inceput sa il practice tinand cont mai mult de propriile lor preferinte in firme de wrap-uri si sling-uri si ssc-uri, fara sa mai tina cont in ce system de purtare se simte de fapt bebelusul cel mai bine.
Mi se pare ca multe mamici purtarete devin foarte passionate pe acest subiect si incep sa mearga pe strada in vanatoare de alte mamici purtarerte pe care le critica in sinea lor ( poate si verbal ) ca nu poarta sanatos , ca nu poarta bine etc , iar cand vad mamici care imping un carucior se uita la bietul copil de parca acel copil ar fi abuzat emotional pentru ca nu este purtat.
Sunt mult prea multe pareri de asa zise cunoscatoare , care nu mai tin cont de gruetatea copilului , de personalitatea copilului si cred ca toti copiii stau sa fie purtati cum stau , probabil , copiii lor.
Eu am inceput sa o port pe cea mica intr-un fel natural pentru ca ea s-a cerut purtata pentru ca nu statea in carucior si s-a nascut bolnavioara si a stat la terpaie intensive o saptamana , iar odata ajunsa acasa si ea si eu am simtit nevoia cat mai mult sa fim una langa alta.
I-am cumparat un wrap elastic boba, apoi cand acesta s-a largit si parca cadea copilul din el am zis ca e timpul pentru un wrap mai rezistent si I-am cumparat un wrap tesut de la Natibaby din canepa.
Cam asa am purtat-o cam pana pe la 3 luni , cand au venit caldurile si ne incingeam amandoua una de alta.
Am zis sa incerc sa ii cumpar si eu ceva mai aerisit si I-am luat o Tula Travel Bug pe care nu o suporta chiar deloc si urla numai cand o vede. Am zis sa fiu mai insistenta si am purtat-o mai mult fortat de cateva ori pana a adormit, dar apoi mi-am zis ca nu are rost sa incep si eu sa devin obsedata de purtat , ca alte mamici , fara s amai tin cont si de preferintele bebelusei.
I-am cumparat un ergo baby 360 pentru ca vedeam ca nu mai sta ea nici in wrap , nici in Tula si se cerea purtata cu fata. Am citit si am auzit si eu ca nu e bine sa poti un bebe in ssc si nici cu fata deloc , dar daca altfel nu vrea am incercat si eu sa ma adaptez . Nu o port mult cu fata , poate 20 minute maxim pe zi si nu vad de ce sa nu stea bine in ergo 360 , mai ales ca o sustin si eu , iar ea are aproape 4 luni si e putrernica si isi sprijina si greutatea pe picioare destul de mult si e foarte dezvoltata, o imbrac cu haine de 6 luni , chiar de 9 luni si ii vin perfect.
A inceput sa ii placa si in carucior, iar daca ei ii place asta e bine si nu vad de ce sa o port si sa insist cu purtatul daca ei nu ii place intr-o zi si prefer acuma caruciorul, iar cand vrea sa fie purtata vrea numai si numai cu fata spre lume , daca o pun cu fata spre mine incepe sa planga si nu se opreste deloc, transpire de cat se agita si se inroseste la fata, ce rost are sa o chinui ca asa zic nu stiu ce femei obsedate de babywearing pe net ? Nu vad de ce sa o chinui ca doar nu o port 24 de ore in 24 si mai mult purtatul asta trebuie sa o faca si pe ea sa se simta bine. Cand am avut primii copii , in urma cu 8 sui 7 ani nu se mai stresa nimeni cu purtatul asta, pe cand acuma au devenit cu toatele niste experte care le judeca pe mamele cu carucioare, pe mamele care nu au tensionat bine materialul, pe mamele a caror copii sunt mai dezvoltati si stau bine in ssc , sau pe mamicile a caror copii prefer sa stea cu fata si nu vor altfel. Pana la urma , fiecare isi cunoaste copilul cel mai bine. Unii copii merg la 10 luni si altii la 1 si 4-6 luni, deci nu toti copiii se dezvolta la fel. Unii copii se nasc de 2 kg si un pic si altii de aproape 5 kg, unii copii sunt maricei la 3 luni ca de 6-7 luni , alti sunt mici si la un an de zile.
Asta cu obsesia am observat-o si eu dupa ce am fost adaugata fortat pe un grup de Facebook din care am iesit de urgenta.
Daca ceva din articol a dat de inteles ca as fi o mare cunoscatoare, nu asta a fost intentia. Am avut niste nelamuriri, am cautat un raspuns si am povestit despre procesul asta. Si noi folosim caruciorul (care chiar apare si in pozele din articol) si o purtam pe Ema doar cat ii prieste. Au fost momente in care a inceput sa planga in sistemele de purtare si s-a linistit instant cum am scos-o de acolo si am luat-o, simplu, in brate.
Atunci cand primesc comentarii in care sunt judecata (si de la asta a pornit tot postul asta, de la critici apropos de cum imi port copilul) incerc sa iau ce e bun din ele, sa vad daca am ceva de invatat si daca nu fac tot posibilul sa nu ma consum aiurea, sa nu adun frustrari. Vorba ta, fiecare isi cunoaste copilul si bine ar fi sa incetam sa-i judecam pe cei din jur, sa fim mai empatici si sa avem o atitudine mai constructiva.
superbe poze!
Buna Adriana. Foarte util articolul si comentariile lui. Am o fetita de 1 luna si caut sa i cumpar un sistem de purtare. Am inchiriat un marsupi breeze (marimea S,M), care mi se pare ok dar prea gros pt luna august, si eu si copilul am transpirat de la el. Plus cumnata mea (mama a 3 copii) ca il voi putea purta doar pana face bebe 2 luni) si mi a recomsndat un wrap elastic Boba. Imi doresc un sling cu inele dar pt ca sunt incepatoare in domeniu mi e teama ca nu ma voi descurca cu el. Caut ceva din material subtire, usor de reglat si potrivit pt varsta fetitei. Multumesc pt sfaturile si informatiile transmise.