“Cum te descurci cu copiii la drum lung? Nu se supara ca stau atata in scaunul de masina?” e una dintre cele mai frecvente intrebari primite de la parintii calatori. In primul an de viata, Ana a trecut prin faze si faze. La inceput adormea imediat ce auzea motorul masinii. Cand a inceput sa mearga de-a busilea se lasa foarte greu pusa in scaun. Am perseverat in a-i explica regula, validandu-i, in acelasi timp, nemultumirea. In cateva saptamani a disparut problema. A reaparut cand s-a simtit pregatita sa o porneasca in doua picioare. Din nou rabdare si consecventa in aplicarea regulii, dublate de pauze pentru joaca si dezmorteala ori de cate ori a fost nevoie. Din nou succes. La Ema pare sa functioneze acelasi principiu, insa stiu ca fiecare copil e diferit si noi avem noroc de doua domnisoare foarte rezonabile.
Auzind tot felul de povesti de groaza cu copii care nu accepta sub nici o forma scaunul de masina, mi-am dorit sa aflu ce se ascunde in spatele refuzului lor. Si cum ai putea proceda tu, parinte care vrea sa-l duca pe cel mic in tot felul de locuri frumoase, in cazul asta. Am stat de vorba pe aceasta tema cu Evy Dehelean, psihoterapeut specialist in psihoterapie cognitiv-comportamentala.
M-am regasit in multe dintre raspunsurile ei si sper sa va fie si voua de folos.
Foarte multi parinti se plang ca atunci cand cei mici ajung in scaunul de masina incep sa planga neconsolat, sa se zbata si sa incerce sa evadeze. Care sunt cele mai intalnite cauze ale refuzului copiilor de a sta in scaunele de masina si cum se explica ele?
Evy Dehelean: Cauzele pot fi multiple si este important ca parintele sa incerce sa afle ce sta la baza comportamentului de refuz al copilului si sa il interpreteze in context, nu doar sa urmareasca cu orice pret complianta la regula “in masina calatorim doar in scaun”. Sigur, cauzele au legatura si cu varsta celui mic, cu contextul si cu istoricul de abordare a “comportamentelor problematice” ale copilului.
Printre cele mai frecvente cauze se numara:
- lipsa unui “antrenament” sau a acomodarii cu calatoria in scaun, gradat, pe distante mici la inceput
- parintii inconsecventi cu regula care calatoresc cu copilul si in scaun si fara scaun, creand astfel confuzie celui mic
- atmosfera de plecare mai tensionata decat de obicei, precipitarea adultilor, etc
- ora plecarii nepotrivita programului cu care cel mic este obisnuit, mai ales in perioadele de construire a comportamentului
- oboseala, disconfort fizic sau emotional al copilului
- copil cu comportament de refuz sau opozitionism, crize de plans pe post de santaj emotional al parintilor.
In mod obisnuit, sansele de refuz cresc atunci cand copilul s-a plictisit in timpul calatoriei sau il deranjeaza in mod vadit ceva – confortul scaunului sau o calatorie prea lunga fara pauzele necesare tuturor.
Exista perioade mai sensibile in dezvoltarea unui copil cand sansele sa refuze scaunul de masina sunt mai mari?
Evy Dehelean: Nu exista dovezi care sa puna in evidenta faptul ca o perioada anume din dezvoltarea unui copil poate fi mai problematica. De regula, in refuzul copilului sunt implicati factori care tin de context sau de o insuficienta pregatire in achizitionarea comportamentului.
Cum ar trebui sa abordeze parintii refuzul copiilor?
Evy Dehelean: Cuvantul de ordine este abordarea cu calm, indiferent de varsta copilului, pentru a nu transforma refuzul intr-o criza de plans sau de furie.
In cazul celor foarte mici se recomanda abordarea indirecta a refuzului si distragerea atentiei copilului catre lucruri care i se par atractive si interesante – jucaria preferata, un CD cu muzica, povesti, poezii; sau jocuri si desene animate pentru drumurile mai lungi.
Cateva sugestii cu scopul de a va ajuta sa abordati cu succes situatiile problematice:
- dati copiilor timp sa se relaxeze. Protestele sau refuzul ii tensioneaza si va tensioneaza. Nu insistati excesiv si nu duceti lucrurile spre conflict.
- acordati atentie disconfortului copilului manifestat prin refuz, proteste sau plans. Oferiti-va cateva minute pentru a reveni impreuna la starea de calm.
- fiti veseli, binedispusi, distrageti atentia copilului de la proteste
- abordati situatia cat mai pe intelesul copilului, de preferat prin joc si ghidusii. Evitati sa tineti celui mic discursuri pe tema necesitatii calatoriei in scaunul de masina, mai ales la cei foarte mici. Fiti creativi, nu obositi sau plictisiti copilul!
- pregatiti copilul pentru calatorie. Jucati-va impreuna cu masinuta preferata pe care o “dotati” cu un scaun de masina in care il plimbati pe puiul urs, de exemplu. Sau,pur si simplu, aduceti scaunul de masina in casa si dati timp celui mic sa se obisnuiasca cu el, sa se joace, sa prinda centurile, sa se aseze singur etc
- in timpul calatoriei, faceti pauze ori de cate ori este necesar
- asigurati-va, asigurati-va si iar asigurati-va ca scaunul celui mic este potrivit varstei lui si este confortabil
- laudati si incurajati comportamentul copilului de a accepta calatoria in scaun.
Ce reactii ale parintilor sunt contraindicate?
Evy Dehelean: Reactiile cele mai putin inspirate si de nedorit sunt, practic, reactiile pe care psihologii le contraindica in numeroase alte situatii de nesupunere la reguli. Ne referim la reactii de furie, critica, lipsa de rabdare cu copilul, amenintari “daca nu stai in scaun, nu mai mergem la joaca sau nu iti mai iau X jucarie”, comparatia cu alti copii, imbufnare, ton ridicat, etc. Astfel de comportamente ale parintilor nu fac decat sa amplifice refuzul copilului si sa ii induca o stare sporita de disconfort.
Abordati situatia cu calm si relaxare si, mai ales, nu amanati si nu abandonati ! Calatoria in scaunul de masina este importanta pentru siguranta copilului dvs. !
Calatorii frumoase si sigure va doresc !
Articolul de fata face parte dintr-o campanie de informare initiata de miniCalatorii.ro cu scopul de a aduce in atentia parintilor aspecte mai putin discutate, intrebari mai sensibile, dar importante apropos de cum alegem un scaun de masina pentru copii si cat de important e sa folosim unul atunci cand ii transportam pe cei mici cu masina.
Scuza-ma, dar absolut tot ce e scris mai sus sunt adevaruri general valabile; absolut nimic explicit; absolut nimic concret; absolut nimic util; absolut nimic iesit din tiparuri; absolut nimic.
Jan, ai o problema concreta legata de copii si scaunul de masina? Daca ne-o impartasesti sunt multi parinti pe-aici (inclusiv noi) care s-au lovit de tot felul de situatii si pot sa-ti spuna cum au scos-o ei la capat.
Scaunul de masina pentru copii mie mi se pare un lucru foarte bun, ai o siguranta in plus pentru cel mic.
Bun, copil care de la nastere refuza scaunul de masina, pur si simplu izbucneste in plans pana se invineteste si ramane fara aer. Ce faci in situatia asta daca ai epuizat orice varianta de a-l face, in orice mod placut, sa-l accepte?
Buna… copilul sta comod/ergonomic in scaunul de masina? Eu sunt in cautarea unui scaun de masina si am realizat ca nu prea pot proba scaunele disponibile online si in review-uri multe mamici se plang ca bebe nu sta comod in X scaun deoarece coloana lor nu face C-ul si sta cu barbia in piept… asta la scaunele cu 4 sau 5 stele de siguranta