Am primit in ultima vreme foarte multe intrebari legate de cum sa-ti organizezi vacanta de vara cu cei mici astfel incat riscurile sa fie minime. Noi nu suntem fani ai drobului de sare si nici obsedati de controlul situatiei in cele mai marunte detalii, dar cu siguranta apreciem locurile care ne fac viata de parinti calatori mai usoara.
Cum vacantele in patru sunt ceva complet nou, ne-am stresat putin apropos de ce sa facem, daca sa mergem undeva si daca da, unde si cand. Am trecut prin mai multe etape de gandire si razgandire ca intr-un final sa ne facem o lista cu ce asteptari/cerinte avem de la vacanta asta. Dupa ce ne-am definit lista a fost mult mai usor sa alegem atat destinatia, cat si cazarea.
Deci ce am vrut de la prima noastra vacanta cu doi copilasi la purtator?
- Zbor direct cu avionul, nu mai lung de 3 ore.
- O destinatie sigura, fara mari diferente culturale, cu fus orar apropiat de cel al Romaniei (+/- 2 ore maxim). Ne confruntam cu o situatie noua oricum, nu avem nevoie sa investim foarte multa energie in adaptarea la un mediu complet diferit de cel de acasa. Nici noi, nici fetele.
- O destinatie care sa ne incante, fara sa ne bombardeze cu o tona de lucruri de vazut si facut. Cand ajungem intr-un loc in care vrem sa vizitam prea multe, copiii pot fi un mare impediment si exista riscul sa devenim frustrati ca nu putem face nimic din cauza prezentei lor. Iar ei simt asta si devin frustrati de frustrarea noastra.
- O destinatie in care sa putem inchiria masina si sa conducem fara frica. O masina ne da libertatea de deplasare. Putem ajunge in diverse locuri fara sa apelam la tururi organizate, cu microbuzul, autocarul sau masina cu sofer. Nu depindem de programul facut de altii, putem sa schimbam din mers planurile. In plus, cred ca e cea mai potrivita modalitate de deplasare cand pleci la drum cu un copil de doi ani jumatate si unul de nici trei luni (daca ai landau omologat pentru masina, ca bebe sa fie in siguranta).
- Nisip si apa pentru Ana, dar fara caldura excesiva.
- Acces facil la asistenta medicala, deci o destinatie cu infrastructura cat de cat pusa la punct. Oricat de tentanta ar fi fost o insula uitata de lume, era important ca fim aproape de un spital, ceva. Ana e un copil foarte rezistent la boli si cu ea am merge in locuri mai izolate, dar n-avem nici o garantie ca si Ema o sa fie la fel.
- Cazare intr-un apartament de familie, cu doua incaperi despartite printr-o usa. Nu stim cum o sa fie bebe la capitolul somn. Daca se trezeste de mai multe ori pe noapte, bine ar fi sa nu o trezeasca si pe Ana, asa ca doua incaperi separate sunt ideale.
- Un loc cu facilitati pentru copii sub trei ani. E important pentru noi sa stim ca daca avem nevoie de trei ore de liniste putem sa le lasam pe fete pe maini sigure si sa dormim sau sa ne plimbam sau sa mancam intr-un restaurant mai pretentios. Multe hoteluri ofera servicii de baby sitting, insa daca suntem epuizati si vrem sa dormim, bona n-are unde sa stea cu copiii (mai ales in mijlocul zilei cand vara e cald tare afara). E de preferat un hotel cu club sau spatiu dedicat pentru copii.
Pentru punctul 8 am stat mult in cumpana. Am gasit apartamente si casute de inchiriat pe airbnb.com, cu curte, panorame faine si mult mai multa intimitate decat ne-ar fi oferit un hotel. Ne place sa mergem prin piete sau la supermarket, sa cumparam produse locale si sa ne preparam singuri micul dejun. Nu se uita nimeni cu o spranceana ridicata la noi daca fetele au ceva nemultumiri in timpul mesei, avem spatiu de miscare si suntem mult mai relaxati asa.
Doar patru dintre casutele de pe airbnb.com care ne-au facut cu ochiul – click pe poze pentru detalii
Insa, daca ne confruntam cu nopti mai dificile sau vrem putin timp pentru noi doi, n-avem cum sa chemam pe cineva sa ne ajute. Nici nu vrem sa gatim pentru pranz sau cina, preferam sa petrecem timp in patru, departe de aragaz 🙂 La hotel putem oricand sa comandam in camera ceva de mancat daca fetele sunt prea obosite/irascibile si nu e de mers cu ele la restaurant. Asa ca am tras linie, am evaluat situatia si am trecut punctul opt pe lista.
Ce destinatie am ales
Ne doream demult sa ajungem pe o insula greceasca, dar mereu amanam zicand ca e aproape si putem merge oricand. Zborul ala direct, de maxim trei ore ne-a dus cu gandul direct la insulele grecesti. Am citit putin sa vedem care sunt child friendly si cele mai frecvent recomandate au fost: Rhodos, Corfu, Creta si Zakynthos.
In Creta nu tineam eu neaparat sa ajung, pe Zakynthos as fi vrut sa mergem in doi, asa ca am inceput sa cautam hoteluri child friendly in Rhodos si Corfu. Am gasit mai multe cu spatii de joaca pentru copii si servicii de baby sitting, dar nici unul cu club pentru copii sub trei ani (asa cum avusesem in Cipru). Cand aproape ca renuntasem la ideea de a bifa toate punctele de pe lista noastra, am primit un pont de la o prietena. Ne-a zis sa ne uitam la Marbella Corfu. Ne-am indragostit la prima vedere de hotel, era fix ce cautam.
Pachet deja facut sau pe cont propriu
Aveam mai multe variante:
- ne cumparam pachetul de cazare de pe booking.com sau direct de la hotel si ne gaseam o combinatie de bilete de avion, cu escala la Atena, prin Aegean Airlines (cu tot cu escala dura circa sase ore si costa undeva pe la 200 de euro de caciula la inceput de iunie)
- ne cumparam pachetul de cazare pe cont propriu, dar incercam sa achizitionam bilete la chartere prin agentie
- alegeam un pachet deja facut cu cazare + charter, de la agentie
Pentru ca voiam zbor direct, cel mai simplu ar fi fost sa mergem pe ultima varianta. Din pacate, am intampinat doua probleme:
- Orarul charterelor era cu plecare si intoarcere luni, iar Bogdan nu poate lipsi doua zile de luni, la rand, de la lucru.
- In pachetele deja facute pentru perioada vizata de noi (inceput de iunie) nu existau apartamente family, ci doar camere duble. (desi hotelul avea apartamente pentru familii)
Ca de obicei cand avem o problema logistica legata de calatorii, i-am contactat pe cei de la Ovi Travel si au facut o magie. Ne-au gasit un charter cu plecare si intoarcere marti (nu ma intrebati cum) si cred ca au vorbit direct cu hotelul si ne-au rezervat un apartament. Efort minim din partea noastra, iar ca buget de vacanta am iesit sub prima varianta in care ne ocupam noi de tot.
Acum nu ne mai ramane decat sa o asteptam pe Ema si sa numaram impreuna zilele ramase pana la prima vacanta cu doi strumfi la purtator 🙂
In loc de concluzie
Pentru noi ai vazut care au fost asteptarile de la prima vacanta in patru. Sunt sigura ca ele difera de la familie la familie in functie de numarul de copii, varsta si tipul de vacanta preferat. Conteaza mai putin care sunt asteptarile, important e sa le pui pe toate la un loc ca sa-ti fie clar ce vrei si mai ales ce nu vrei. E usor sa ai impresia ca stii ce cauti si sa te pierzi prin oferte, dar odata ce-ti asterni asteptarile astea pe hartie o sa vezi ca selectia merge mult mai usor. Si o sa fii constient, chiar dinainte de a pleca in vacanta, si care sunt punctele slabe ale alegerilor facute (exista intotdeauna, stai linistit!). Asta o sa te ajute sa-ti reglezi asteptarile, o sa reduca eventualele frustrari si o sa-ti creasca sansele unei vacante faine in formula completa.
Chiar sunt curioasa cum va fi prima vacanta a voastra in patru si ce provocari veti intampina in noua formula. Destinatia este minunata, eu am stat in Corfu vreo trei veri la rand cate o luna, dar inainte de a avea copil. Inchiriam o casa pe malul marii, cu o curte minunata si mi se parea un loc idilic.
Sper sa ajung si cu Bogdan pe acolo, sigur i-ar placea. M-au inspirat sfaturile tale, ca de fiecare data. 🙂
Uau, noi visam de multa vreme sa stam cate o luna, doua intr-un loc. Ajungi sa-l cunosti altfel, sa te bucuri de el altfel. Pana acum nu ne-a iesit 🙁 Sunt sigura ca ai ceva recomandari de locuri (plaje, localuri, dintr-astea) mai autentice si fara turisti. O sa te trag de limba, acum ca mi-ai zis nu mai ai scapare 😉
Eu as fi curioasa sa cotesc un articol despre cum sa iti planifici o vacanta in asa fel incat daca intervine ceva neprevazut (dar nu atat de grav pe cat ar presupune o asigurare storno) sa poti anula fara a pierde f multi bani. Ma refer in special la vacantele planuite împreună cu copiii, ca te poate lua prin surprindere vreun pojar, in cel mai nepotrivit moment
Mada, pojarul ar trebui sa fie acoperit de storno. Stiu ca reactiile adverse la vaccinuri sunt acoperite, nu vad de ce pojarul n-ar fi. Dar o sa verific cu cineva avizat si revin cu un articol pe tema asta.
Super, ar fi niște informatii foarte utile pentru multa lume. Multumesc!