Noiembrie n-a fost cea mai reusita luna la capitolul timp de calitate petrecut in trei. Ba am plecat la Berlin si Napoli fara Ana, ba ne-am pierdut ore multe pe telefoane si in deplasare la viitoarea noastra casuta, ba au venit problemele de la lucru peste noi si ne-au acaparat si putinul timp personal. Asa ca in decembrie ne-am propus ca orice s-ar intampla, sa ne rezervam macar o ora pe zi pentru activitati in trei, departe de telefoane si probleme.
Ca sa punem promisiunea asta a noastra fata de noi sub forma de joc, am facut un soi de calendar Advent, cu 24 de plicuri, fiecare continand cate o activitate de sezon. Orbecaim putin pentru ca nu avem de unde sa stim cum va reactiona Ana la cei doi anisori ai ei. De plimbat stim ca-i place sa se plimbe, insa e prima data cand incercam sa facem cu ea activitati de lucru manual sau gatit. Ca s-o spun pe aia dreapta, si pentru noi e prima data cand facem multe dintre activitatile astea. Insa experimentam impreuna si asta e tot ce conteaza.
Ce activitati ne propunem sa facem
- Mergem la parada de 1 Decembrie.
- Facem braduti din fasii colorate.
- Ne urcam in masina si facem un tur al luminitelor din Bucuresti.
- Pregatim un mic dejun cu braduti si oameni de zapada din banane, mere si stafide. (o adaptare a ideii de aici)
- De ziua lui Walt Disney, facem ornamente de Craciun cu Mickey Mouse.
- Pregatim placute-ornament de Craciun cu forma mainii pentru bunici.
- Vizitam piata de Craciun din Cismigiu si observam iarna in parc.
- Ne uitam la un desen animat cu Craciunul si vorbim despre bradul de Craciun.
- Confectionam si impodobim bradul de Craciun din fetru.
- Facem felicitari de Craciun pentru cei dragi.
- Vedem luminitele de pe Grafton Street si vizitam targul de Craciun din Dublin.
- Vizitam “Santa at the Chocolate Warehouse”, Dublin.
- Mergem in Galway sa vedem targul de Craciun de-acolo.
- Coloram, in avion, scene de iarna cu sanius, brazi, colindatori.
- Invatam sa numaram cu omuleti de zapada, globuri si reni.
- Decoram prajiturele din hartie.
- Ne uitam la un film de sezon, in pijamale-n pat.
- Facem turta dulce cu forme de sezon.
- Ne ducem in piata sa alegem bradul de Craciun.
- Mergem la Sibiu si vizitam tunelul de lumini si Piata de Craciun.
- Incercam gustarele specifice pietelor de Craciun de la noi.
- Vedem care-si impodobeste primul bradutul de hartie in functie de norocul la zar. (Jocul din pdf-ul asta, de la pagina 8)
- Ascultam colinde si povestim despre ele.
- Impodobim bradul de Craciun.
Activitati de rezerva
In functie de cum va reactiona Ana la activitatile din prima saptamana, e posibil sa inlocuim unele dintre punctele de mai sus cu alte variante de rezerva, ca:
- Iesim in oras sa descoperim gustul de Eggnog si povestea bauturii.
- Pregatim cupcakes cu arome de Craciun (scortisoara, portocale, etc) si le decoram.
- Mergem in Oraselul Copiilor din Tineretului.
- Asistam la un spectacol al Teatrului Ion Creanga pentru copii intre 1 si 3 ani.
Am ajuns sa avem si aceasta lista de rezerva dupa ce am facut un mic test acum cateva zile. I-am propus sa decoram impreuna cele 24 de plicuri in care pastram ideile pentru fiecare zi din decembrie. Atunci mi-am dat seama ca sunt activitati care o absorb intru totul si sunt activitati care-s peste puterile ei si de care se plictiseste imediat.
Numerotarea plicurilor cu activitati
Mai exact, cand i-am dat o coala cu abtibilduri cu numere si i-am zis ca avem de pus cate un numar pe fiecare plic, nici ca m-a mai lasat pe mine sa o ajut sau sa ma ating de abtibilduri. Cum incercam sa-mi indrept mana inspre ele striga la mine “a bebe!”. Dezlipea un numar, il lipea pe plic, imi intindea plicul pregatit si se bucura la maxim de ce facea.
Decorarea lor cu fundite si stelute
Pe de alta parte, cand am vrut sa decupam stelute si fundite din carton colorat ca sa le lipim si pe ele pe plicuri, am realizat ca n-are forta suficienta sa apese pe capsator astfel incat sa faca decupajul. I-am propus sa-mi potriveasca ea cartonul si eu sa apas, dar n-a mai fost interesant pentru ea si s-a dus sa se joace cu Lego.
Concluzia?
Stiu ca pentru fiecare activitate din calendarul Advent, copilul primeste o surpriza (bomboana, ciocolata, ceva bun de mancare, figurine, etc). In cazul nostru, mai ales in contextul actual, Ana o sa primeasca ce stiu ca-si doreste cel mai mult si cel mai mult – timp petrecut cu mama si tata. Toti trei o sa ramanem cu amintiri frumoase care-s mai valoroase decat orice surpriza materiala.
Am ceva emotii, insa stiu ca de maine incepe o luna a experimentelor prin care vrem sa ne bucuram de fiecare zi de iarna, sa invatam lucruri noi impreuna, sa descoperim ce ne place si ce nu mai vrem sa repetam. O sa petrecem timp fain impreuna si o sa umplem casa de decoratiuni de Craciun, miros de turta dulce si voie buna.
M-am bucurat sa descopar lista ta si imi place ca sunteti plimbareti asa cum ne-ati obisnuit! 🙂
Spor la activitati, sa va distrati mult si sa aveti un decembrie de poveste!
Suna foarte frumos ! Sunt convinsa ca o sa ii placa. Noi locuim in SUA si aici deja cam toti oamenii si-au impodobit deja brazii de Craciun cam dinainte de Thanksgiving, foarte multi chiar in weekend-ul de Ziua Recunostintei .Cam toate casele prin orasele din jur au inceput sa fie deja impodobite , intr-un fel ei se cam grabesc pentru ca le place la nebunie Craciunul , in schimb observ ca nu prea au activitati asa de interesante legate de Craciun si aici ma refer ca nu exista Oraselul Copiilor , nu sunt targuri de Craciun precum in Europa, sunt cateva targuri micute de Craciun in New York City, insa noi nu locuim chiar asa de aproape , si oricum nu se compara cu ce am vazut prin Europa. Aici in stat la noi te poti plimba cu un tren mai vechi , gen Polar Express cativa kilometric prin padure si vine si Mos Craciun ca sa se pozeze cu cei mici , sau poti vizita anumite case vechi ce apartineau unor oameni bogati si care sunt impodobite acuma cu tot felul de decoartii de Craciun , intr-un orasel vin renii lui Mos Craciun in centrul orasului si Mos Craciun si copiii pot face poze cu ei , Mos Craciun care vine la mall tot pentru poze . Fiecare orasel are o zi in care deschid luminitele de Craciun din bradul care este asezat in centrul orasului si se numeste tree Lightining Ceremony, insa nu prea pare ceva foarte interesant, in sensul ca se aduna 20 de oameni si se aprind luminitele in brad, poate vorbesc 2-3 oameni, poate colinda scurt o persoana si apoi cu totii pleaca pe la casele lor. Luminite in centrul orasului nu exista ca in Europa pentru ca oricum aici oamnenii isi decoreaza singuri casele , probabil ca in cartierele din New York City exista luminite, insa in orasele din statele vecine , unde oamenii traiesc in suburbia nu exista luminite puse de catre primarie , in afara de bradul de Craciun de langa primarie .
In schimb , oamenii traiesc Craciunul pe acasa pe la ei , in fata televizoarele , pentru ca inca de pe 1 noimebrie incep filmele de Craciun. Anul acesta pe Hallmark Channel s-au difuzat filme de Craciun 24 de ore din 24 inca de pe data de 1 noiembrie si acuma au inceput cu filme de Craciun non stop si pe Abc Family si nu numai. La radio au inceput deja colindele de vreo 10 zile , prin magazine exista Marfa de Craciun inca din septembrie. De Craciun exista moda ca familiile sa isi faca o poza de familie de Craciun si apoi sa o trimita ca si felicitare tuturor rudelor si prietenilor. Exista mici targuri de Craciun de weekend , care dureaza de la 10 la 16 maxim si se vand anumite dulciuri si globulete , mai ales pe langa biserici .Aici nu se serbeaza Mos Nicolae cam deoc, decat de catre anumiti imigranti , insa americanii nu prea stiu mai nimic de Sfantul Nicolae. Mos Craciun aici nu vine la copii costumat ca in Romania, ci doar se lasa cadourile sub brad in dimineata de Craciun si copiii ii lasa mosului de cu seara niste cookies cu lapte. In Sua nu exista ca si in Romania pensiuni unde sa mergi sa poti dansa si manca de Craciun , nu prea exista moda asta, deci nici oferte nu sunt ca sa poti pleca de acasa si sa serbezi Craciunul. Revelionul aici nu prea exista ca si petrecere, in afara de faptul ca in New York City exista acel glob cu confetti si sunt multi turisti si oamenii mai serbeaza pe la pub-uri si restaurante. In celelalate orasele , state e cam liniste de Revelion, nu e moda ca la noi cu artificii , pocnitori si de obicei nu se intampla nimic special in noaptea de Revelion. Imigrantii mai pregatesc petreceri pe la bisericile lor , dar nu exista asa ca in Romania atatea oferte sa pleci de acasa pe undeva, sa mergi undeva unde organizeaza petrecere , cu dans , mancare, spectacole, aici nu prea o sa vezi asa ceva spectacole de Craciun, spectacole de colinde…poate ca in bisericile lor fiecare mai canta o colinda, dar in rest nimeni nu se exteriorizeaza .La servici oamenii mai petrec intre ei cu ocazia Craciunului , insa de obicei Craciunul este o sarbatoare in familie si atat , iar revelionul nu exista practic.Ma gandeam ce alte activitati de Craciun mai sunt la mine in orasel si mi-am adus aminte ca te poti duce pe 6 decembrie la statia de pompieri si sa mananci paste la micul dejun si acolo vine si Mos Craciun , insa nu este cine stie ce distractie .In New York City sunt convinsa ca e alta viata , acolo sunt turisti , imigranti multi , agitatie multa, patinoar , parcuri frumoase pline de viata , targuri de Craciun cat de cat frumoase ,bradul din Rockefeller , acolo te poti duce la spectacol la
Radio City Christmas Spectacular ( care este foarte piperat la pret ) , insa New York City nu inseamna SUA si cum ai trecut mai departe incepe o alta viata . Aici unde locuim poti merge la o ferma de brazi si iti poti taia tu bradul , care poate sa fie ceva frumos pentru copii si e ceva mai aparte si pentru oamenii mari.
In Sua nu exista moda asta sa mergi cu colindul , in afara de Halloween si din pacate incepe si in Romania sa fie cam la fel , mai ales pe la orase.
Am uitat sa povestesc despre o traditie noua pe care parintii americani o practica cu cei mici ai lor si anume : The Elf on The Shelf .
Practic acesta este o jucarie in forma de elf , de spiridus as Craciunului si care se gaseste peste tot prin magazine . Parintii il cumpara si il pun prin casa , in fiecare zi in alt loc si cei mici nu au voie sa il atinga . Elful trebuie sa ii supravegheze pe cei mici , sa fie cu ochiii pe ei sa vada daca cei mici se poarta cum trebuie si sa raporteze totul Mosului ca sa stie Mosul daca cei mici merita cadouri frumoase.
Partea distractica cu acesti elfi este ca in fiecare zi ei fac cate o pozna ( adica mamica sau taticul ) pregatesc cate o noua nazbatie a elfului, de ex copiii se trezesc dimineata si il cauta pe elf prin casa si acesta poate sa fie in baie in cada , facand baie intr-un castron plin cu marshmallows si acolo le lasa un mesaj , de exemplu le poate scrie ca in ziua respective sa se duca afara si sa stranga conuri de brad si sa le decoreze de Craciun,, in alta zi elful poate sa fie mascat precum Spider Man si sa stea agatat de o feresastra a casei , ori de bradul de Craciun si la fel le lasa un mesaj ( sau nu , caci este optional mesajul , dar pentru copiii mai mari este ceva interesant ) si le poate da o alta sarcina pe ziua respective, de exemplu sa se duca afara si daca a nins sa faca un om de Zapada, ori sa pregateasca prajiturele de Craciun si sa le decoreze impreuna cu mamica , sau taticul etc.
Copiii sunt foarte entuziasmati sa se trezeasca in fiecare dimineata si sa il caute pe acest elf prin casa sa vada ce nazbatii a mai facut , de exemplu il poate gasi pe elf intr-o punga pe jumatate golita de M&M , ori scriindu-i lui Mos Craciun de pe un laptop , ori tableta ..mai multe idei gasesti pe net
http://www.buzzfeed.com/mikespohr/33-genius-elf-on-the-shelf-ideas
Pe net sunt o groaza de idei cu Elf on The Shelf, adica Elful -Spiridusul de Craciun de pe raft , poti cauta si pe Pinterest sau pe alte bloguri ale mamicilor , sau pe youtube.
Dupa ziua de Craciun elfii ar trebui teoretic sa plece inapoi la Polul Nord , insa multi copii se ataseaza de ei si atunci plecarea lor se mai lasa un pic asteptata.
Regula este ca elfii sa nu fie atinsi de cei mici .
Elfii pot reveni in viata celor mici la anumite ocazii speciale , precum de ziua lor de nastere etc.
http://www.elfontheshelf.com/
[…] perioada extrem de aglomerata in care am petrecut putin timp in trei, ne-am propus ca in decembrie sa facem impreuna, in fiecare zi, o activitate de sezon. A fost, de departe, cea mai buna idee pe care am avut-o in ultima perioada. Am descoperit si ca nu […]